Annonce

Politikeren, der blev fældet af sin sex-drift

Anmeldelse: Ny dokumentar fortæller den dybt tragiske historie om en politiker, der ikke kunne styre sine lyster. Han smadrede en lovende politisk karriere, revet tæpper væk under sin familie og gjorde det hele i avisoverskrifter.
Ironien er fuldkommen, når politikeren, der blev fældet for sende unge damer billeder af sine ædle dele netop bærer navnet ’weiner’, som netop er et amerikanske slangudtryk for mandens forplantnings-organ. Ikke desto mindre var det den ironi, som i 2011 blev omsat til virkelighed for rullende kamera for den dengang 48-årige medlem af Kongressen for Demokraterne, Antony Wiener.

Anthony Weiner havde en lovede politisk karriere og var en stærk stemme i kongressen, hvor han blandt andet kæmpede hårdt for sundhedsforsikring for alle. Det gav en placering som en middelklassens stærkeste forsvarer. Weiner blev valgt til kongressen fra Brooklyn, New York og sad fra 1999 til den første sexskandale brød ud i 2011. I privatlivet dannede han par og var gift med Huma Abedin, som i dag spiller en afgørende rolle i Hillary Clintons kampagne

Tragisk, destruktiv og skræmmende
Selvom flere har omtalt, dokumentar ’Weiner’ fra 2016, som værende underholdning, så synes tragisk, destruktiv og skræmmende i min optik at være mere passende ord. Dokumentaren starter efter Weiner første sexskandale i 2011 og følger politikeren, hans kone og hans kampagne hold igennem de stadig mere krævende og pinagtige strabadser, som de alle bliver udsat for.

“Jeg har begået  nogle forfærdelig fejl. Jeg har såret de mennesker, som jeg holder af. Jeg utroligt ked af det.” Sådan lød det på en pressekonference den 3. juni 2011 fra Anthony Weiner, to uger før han endte med at trække sig fra Kongressen efter pres fra blandt andet Barack Obama. Weiner indrømmede sine fejl, der gik på at udvekslet både frække billeder og frække beskeder over twitter, facebook, email og telefon. Det blev ved det mere virtuelle - fysisk sex og utroskab i almindelighed blev han aldrig anklaget for.

Men trods af det voldsomme mediehysteri og enorme pres, som både Anthony Weiner og konen Huma Abedin havde være udsat for, så kunne Weiner hverken dæmpe de politiske ambitioner eller lysten til at udsende flere billeder af sine ædle dele.

Anden chance, kan man få én gang
Det førte i 2013 til lancering af en storstilet kampagne for at gøre Anthony Weiner til borgmester i New York, med fuld støtte fra sin kone Huma Abedin, der spillede en ikke uvæsentlig rolle i hans kampagne. En kampagne, som faktisk kom godt fra start for Weiner, som middelklassens stærke stemme. Men mindst lige så stor storstilet blev mediedækningen, da det kom frem at Weiner under det iøjnefaldende dæknavn ’Carlos Danger’ igen havde sendt billeder og dyrket intens telefonsex – denne gang med en 22-årig studerende fra Indiana.

I begyndelsen af sin kampagne havde Weiner bedt New Yorks borgere og vælgere om en ’second chance’, men som tiden ville vise, så får man kun den slags engang. Særligt når man har løget for pressen og bliver ved med at gentage samme fejltrin.

weiner-2

Det bliver i løbet af valgkampen sværere og sværere for både konen, kampagneholdet og i virkeligheden også Weiner selv at holde troen på hans kandidatur. Det gør direkte ondt at se hvordan Weiner skændes med en tv-vært, kommer op at skændes med en vælger og mundhugges med sine kone. Det er  øjeblikke, hvor Weiner mister fatningen, bliver personlig og direkte ubehagelig. Presset bliver ganske enkelt for meget. Og hovedpersonen synes ikke selv, at fatte det. Hverken når han går over stregen, mister evnen til holde hovedet koldt eller når familien kommer i skudzonen.

Magtens sødme som forklaring
At Anthony Weiner tabte borgermestervalget med et brag, er det mindst interessante resultat af filmen, som nærmere bliver et billede på mediernes rolle, på politikernes magtbegær og på hvor skadelig den seksuelle appetit kan være. Som dokumentarfilmen ’Weiner’ er lige så god, som den er brutal – den er et relevant billede på hvad der sker i en politisk verden, hvor alting dokumenteres på sociale medier og hvor nyhedsmedierne følger med i alt. Den er relevant, som det gør ondt at se med.

Weiner indrømmer aldrig selv, at være seksuel afhængig, som blandt andet den verdenskendte golfspiller Tiger Woods gjorde det. Flere scener i dokumentarfilmen viser en angrende politiker, der ville ønske at han kunne styre sit behov. Han havde en trang til at udveksle frække billede og til at have hyppig telefonsex, som han simpelt hen ikke kunne kontrollere.

Filmen igennem kan man ikke ignorere den tanke, at den offentlige status og smag for magtens sødme, som kendetegner det politiske erhverv måske gør noget ved folk. Det ustoppelige forhold til sex har i hvert fald også bragt tidligere præsident Bill Clinton, tidligere New York guvernør Elliot Spitzer, italienske premierminister Silvio Berlusconi og en række danske politikere, som Folketingspolitiker Flemming Opfeldt og borgermesterkandidat Anders Møller i mediernes søgelys.

Uanet om det er magten, der perverterer, sex-lysten, der skaber afhægighed eller mennesker der bare begår kæmpestore fejl, så var det i hvert fald sexsnak, der brutalt og destruktivt smadrede den fremadstormende politiker Anthony Weiner.

weiner-docu

                                                                                                                                                               Dokumentarfilmen 'Wiener' får tre en halv ud fem stjerner.
Filmen blev udgivet i 2016.

 

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet