Annonce

Klichéer overlevede terrorangreb

Anmeldelse: I en ny tv-serie bliver Kiefer Sutherland USA’s præsident efter et stort terrorangreb. Nu skal han kæmpe for at holde sammen på nationen, mens tv-seerne skal kæmpe sig igennem bunker af klicheer.
Hvad sker der, når hele toppen af den amerikanske regering bliver udryddet af et terrorangreb og en uprøvet akademiker, som aldrig nogensinde er blevet valgt til noget, pludselig skal stå i spidsen for en nation i krig mod en ukendt fjende? Det er nogenlunde plottet i tv-serien ’Designated Survivor’ som lige nu kan ses på Netflix.

Designated Survivor, eller på dansk udpeget overlever, henviser til den person, oftest en minister med lidt lavere rang, fra den amerikanske regering, som befinder sig et andet sted, mens den øvrige regering er samlet på samme sted, enten til indsættelsesceremonien eller når præsidenten taler til kongressen.

Hovedrollen i 'Designated Survivor' spilles af Kiefer Sutherland, der er bedst kendt som Jack Bauer i lidt for mange sæsoner af ’24 timer’. Sutherland spiller rollen som Tom Kirkman, en fyringstruet boligminister som bliver forfremmet til præsident, da de to dusin folk foran ham i den præsidentielle arvefølge, alle omkommer, da de er samlet i kongresbygningen på Capitol Hill for at høre præsidentens årlige tale til nationen.

designated-survivor-2

 

Boligminister Tom Kirkman (Kiefer Sutherland) tages i al hast ed som præsident i Det Hvide Hus. 

Derfor er udfordringen for den nye præsident, at sætte sig igennem og få samlet en regering, mens alle mulige mennesker omkring ham stiller spørgsmål ved hans legitime ret til at lede landet, når han nu ikke er valgt af nogen.

Uoriginalt plot
Plottet med hvad der sker, når den amerikanske præsident er blevet sat ud af spil og der ikke er sikkerhed om hvem der egentlig har magten, er efterhånden blevet behandlet rigtigt mange gange før, blandt andet i tv-serier som ’Præsidentens Mænd’, ’24 timer’ og ’Commander In Chief’ (hvor Kiefer Sutherlands far, Donald, havde en af hovedrollerne) og i efterhånden utallige actionfilm som blandt andet ’Air Force One’, ’White House Down’ og ’Olympus Has Fallen’.

Forfatteren Tom Clancy, ham som blandt andet har skrevet 'Patrioternes Spil', 'Jagten på Røde Oktober' og 'The Sum of All Fears', har skrevet en roman, Debt of Honor, med samme plot, hvor hovedpersonen Jack Ryan bliver præsident efter at en gruppe terrorister har fløjet et fly ind i kongresbygningen.

Så på den måde er 'Designated Survivor' ikke særlig nyskabende eller nytænkende, ligesom mange af de enkelte plotlinjer minder om noget man har set andre steder  før.

Man skal også være nærmest politisk tonedøv, for ikke at fange de politisk løftede pegefingre, som når præsidentens mørklødede taleskriver Seth Wright, spillet af komikeren Kal Penn fra Harold og Kumar, bliver antastet af politiet på vej til Det Hvide Hus, alene på grund af sin hudfarve. Eller at det selvfølgelig er meget forkert, når politiet efter terrorangrebet begynder at indfange amerikanere med muslimsk baggrund uden grund.

Mange klicheer
Udover den manglende originalitet i historien, så bliver seværdigheden alvorligt udfordret af, at klicheerne nærmest står i kø i manuskriptet. Der er blevet stjålet med arme og ben fra Hollywoods overskudslager af angrebsivrige generaler, embedsmænd med egne dagsordener og meget regelrette chefer fra ordensmagten.

Der er både en general, der er lidt for ivrig efter at komme i krig med alt og alle og som har travlt med at fortælle alle, han kan komme i nærheden af, at han ikke mener Kirkman har ret til at være præsident. Der er en lidt for overambitiøs vice-stabschef, som lader til at køre sin egen dagsorden bag om præsidentens ryg. Der er tilmed også den opmærksomme og retfærdighedssøgende FBI-agent, spillet af Maggie Q som var den kvindelige skurk i Die Hard 4, hvis overordnede i FBI ikke vil lytte til hendes teorier om, hvem der i hvert fald ikke stod bag terrorangrebet. Det bliver helt enormt spændende at se, om hun alligevel ikke har lidt ret.

Selv Kirkman-parrets emo-teenage søn, der ernærer sig som fritids-drugdealer ved siden af den privilegerede overklassetilværelse, er irriterende meget kliché.  De samme klicheer står også i kø, når det handler om hvem der er ansvarlig for terrorangrebet. Det er selvfølgelig IKKE en muslimsk, Al Qaida-agtig terrororganisation, som i den virkelige verden er det mest oplagte, selvom politi og generaler er hurtige til at ville skyde skylden på dem.

Mon ikke der er tale om en form for ’inside job’?

Mærkeligt cast
Valget af Kiefer Sutherlands som en angiveligt nørdet, kejtet, men velmenende akademikertype fungerer ikke rigtigt, selv om Sutherland gør sit for at gøre rollen troværdig og han spiller ganske udmærket.

Men det er svært at vriste tankerne fri for Jack Bauer, når den nye præsident lige sætter et par generaler på plads, inden han, dagen efter verdenshistoriens vildeste terrorangreb, lige vælger at tage baseball-cappen på og smutte ud af Det Hvide Hus’ bagdør sammen med en enkelt Secret Service-agent, for at sige ordentlig tak til de mennesker, der rydder op i ruinerne af det udbombede Capitol.

Tom Kirkmans kone, Alex, der til at begynde er advokat i et stort advokatfirma, inden hun kastes ind i rollen som førstedame, spilles meget fint af engelske Natascha McElhone, som de fleste kender som Hank Moodys meget overbærende kæreste/eks-kæreste Karen i ’Californication’.

Men altså bortset fra et uoriginalt plot, de mange klicheer og et lidt mærkeligt cast, så er Designated Survivor egentlig udmærket underholdning.

 

’Designated Survivor’. Med blandt andet Kiefer Sutherland, Natascha McElhone, Kal Penn og Maggie Q. 22 afsnit af 42 minutter. De første to afsnit kan som sagt allerede ses på Netflix.

David Troels Garby er redaktør på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet