DF klar til pensionsforhandlinger med Socialdemokratiet

Massivt flertal bag ret til tidligere pension. Det får nu Dansk Folkeparti til at erklære sig forhandlingsparate.
Dansk Folkeparti melder sig nu klar til forhandlinger om en ret til tidligere pension. Det skriver A4 Nu.

Udmeldingen kommer samtidig med, at en meningsmåling, foretaget af Epinion for Fagbevægelsens Hovedorganisation, viser, at hele 80 procent af danskerne ønsker bedre tilbagetrækningsmuligheder for nedslidte, mens godt 60 procent bakker om tidligere folkepension for dem, der er kommet tidligt ud på arbejdsmarkedet.

Ret til tidligere tilbagetrækning - Fagbevægelsens Hovedorganisation

”Vi kan godt se, der er nogle problemstillinger. Derfor har vi sagt til Socialdemokratiet, at vi er klar til at forhandle om en differentieret pension, hvor nogle kan trække sig tre år før andre,” siger Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, til A4 Nu.

DF: Vi er ikke låst af aftale med den tidligere regering

Til spørgsmålet om, hvorvidt Dansk Folkeparti føler sig låst af den aftale om seniorpension, som partiet så sent som i maj – kort før folketingsvalget – indgik med den daværende VLAK-regering og Radikale Venstre, lyder svaret:

”Nej, nej. Vi har fuld forståelse for, at der er mange, der ikke kan holde til at være på arbejdsmarkedet tiden ud. De behøver ikke være så nedslidte, at de skal over på en seniorpension, før de kan gå fra,” siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted til A4 Nu.

Vi er klar til at forhandle om en differentieret pension

Han understreger dog, at en model for tidligere pension ikke må være i strid med det såkaldte velfærdsforlig fra 2006, som blev indgået i et bredt forlig mellem den daværende VK-regering, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre.

Hummelgaard: Vi tager ikke støtten for givet

Dansk Folkeparti kan spille en særdeles interessant og afgørende rolle i pensionsforhandlingerne, fordi partiet kan sikre flertal sammen med Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten – og dermed uden Radikale Venstre.

Meldingen fra Dansk Folkeparti vækker glæde hos beskæftigelsesministeren:

”Jeg tror, det er ved at gå op for Dansk Folkeparti, at vi har tænkt os at levere på det her. Vi kan og skal ikke tage deres støtte for givet, men det er utroligt positivt, at de nu så klart siger, at de er parate til at finde en fornuftig løsning,” siger Peter Hummelgaard (S) til A4 Nu.

Jeg tror, det er ved at gå op for Dansk Folkeparti, at vi har tænkt os at levere på det her

I 2013 skrev daværende folketingskandidat Peter Hummelgaard og murersvend Mattias Tesfaye et debatindlæg i Politiken med titlen ”S og DF må finde sammen”.

Hummelgaard er da også en af dem, som gennem årene har været fortaler for – og opfordret til – et tættere samarbejde mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti på de store velfærdsdagsordener for at sikre et velfærdspolitisk flertal.

”Vores vælgere forventer, at vi kan arbejde sammen om vigtige spørgsmål som tilbagetrækning. Det kommer til at stå sin prøve nu, og jeg vil gerne kvittere for, at Dansk Folkeparti melder sig klar til forhandlinger. Det bringer os et væsentligt skridt nærmere målet,” siger han til A4 Nu.

placeholder

Ny måling: Massiv opbakning til tidligere pension

I januar fremlagde Socialdemokratiet et udspil om en ny ret til tidlig folkepension for de mest nedslidte og dem, der har været længst på arbejdsmarkedet.

Siden da har spørgsmålet om tidligere pensionsalder været et stort emne både før, under og efter det seneste folketingsvalg. Statsminister Mette Frederiksen (S) har da også gjort det til et erklæret mål og en absolut mærkesag for sin regering.

Det kommer til at stå sin prøve nu

Det er dog ikke kun hos regeringen, at en ny ret til tidligere folkepension står højt på ønskelisten. Således viser ny Epinion-måling viser, at det også står højt på befolkningens prioriteringsliste.

Hele 80 procent af de mere end 7.500 adspurgte borgere ønsker bedre muligheder for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, hvis man er nedslidt.

59 procent af danskerne erklærer sig enige i, at personer, der er startet tidligst på arbejdsmarkedet, skal have lov at trække sig tidligere tilbage og gå på folkepension før andre. Det skriver Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Ret til tidligere tilbagetrækning - Fagbevægelsens Hovedorganisation

Fagbevægelsen: Vigtigt at det bliver en ret

Ifølge formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, er det vigtigt, at Folketinget vedtager en model, hvor tidligere pension bliver en egentlig ret.

”Vi er enige med regeringen i, at der er behov for en rettighedsbaseret model, målrettet de lønmodtagere, som er trådt tidligst ind på arbejdsmarkedet og har været der i mange år. Det mener vi er en solidarisk løsning, som tilgodeser dem, der bliver særlig hårdt ramt af den stigende pensionsalder og stærkt forringede efterløn,” lyder det fra formanden for knap halvanden million lønmodtagere, skriver Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Vi er enige med regeringen i, at der er behov for en rettighedsbaseret model

Lizette Risgaard mener langtfra, at tilbagetrækningsmulighederne i dag er gode nok. Hun påpeger, at det kun er en begrænset del af lønmodtagerne – dem som er tilmeldt efterlønsordningen – der reelt har mulighed for tidligere tilbagetrækning.

Ifølge Fagbevægelsens Hovedorganisation er det kun færre end hver sjette under 50 år, som er tilmeldt efterlønsordningen.

”De politikere, som har været med til at forringe efterlønnen, og nu lader tusindvis af nedslidningstruede lønmodtagere i stikken, må tage ansvaret på sig og samarbejde med regeringen om at finde en værdig løsning. De kan simpelthen ikke være andet bekendt,” siger FH-formand Lizette Risgaard til A4 Nu.

I august indledte regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening drøftelserne om Socialdemokratiets forslag om en ny ret til tidligere folkepension.

Ifølge Lizette Risgaard står arbejdsmarkedets parter dog langt fra hinanden i spørgsmålet om, hvorvidt tidligere folkepension skal være en ret.

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce