Annonce

DF snylter på dem, der tager ansvar

Leder: Dansk Folkeparti har i disse dage forført landets medier med et illusionsnummer af den anden verden. Forestillingen om, at DF får større indflydelse ved at stå udenfor regering, dækker over det faktum, at DF er panisk angst for den ansvarlighed, som regeringsdeltagelse påkræver
Det kræver stor kløgtighed og artistisk træning at føre samtlige danske medier bag lyset med politiske tricks, men alligevel er det netop det, der er lykkes for Kristian Thulesen Dahl og Danske Folkeparti. Mange journalister fra bl.a. DR, Ekstra Bladet og Berlingske er i hvert fald hoppet på myten om, at DF ikke ønsker at gå i regering, fordi indflydelsen udenfor skulle være større. Det er tidens største politiske røgslør. Og den mest skadelige myte.

Dansk Folkeparti vælger ikke at stå udenfor regeringen, fordi de ønsker indflydelse, men fordi de er bange for ansvaret.

Svadaen om, at Dansk Folkeparti blev valgt fra af Lars Løkke, eller at de søger større indflydelse ved at stå udenfor, tjener ene og alene det formål, at dækker over, at DF som det suverænt største borgerlige parti vil gøre hvad som helst for at undgå at bære regeringens tunge år. Det er opfattelsen af ansvaret som en byrde og ikke en mulighed for indflydelse, der er afgørende for DF selvvalgte beslutning om at stå udenfor.

Det koster at tage ansvar
At det giver klø at tage ansvar, har Danske Folkeparti længe været bevidst om. Eksempler fra både Norge og Østrig - hvor højrepopulistiske partier fik ansvar for den førte politik og måtte betale prisen for det -  skræmmer.  DF er meget bevidst om, at deres rolle som flygtninge- og EU-skeptisk protestparti vil falde til jorden med et brag den dag, de påtager sig regeringsansvaret.

DF stærke position i dansk politik er baseret på at råbe højt  og på sætte dagsorden - ikke på at blive fedtet ind i  komplicerede kompromisser, tage ansvar for upopulære beslutninger og lede landet igennem svære tider. Deres position er baseret på at tale befolkningens frygt op og ikke på at formulere løsninger på den.

Ingen serv – kun smash
Når det er sagt, så kan man diskutere herfra og til dommedag, hvorvidt DF står stærkere i eller udenfor regering. Det er ren proces-diskussion, som i høj grad handler om forståelse for den aktuelle politiske diskussion og forståelse for hvilken type af indflydelse, der er tale om. Når Thulesen Dahl kalder DF’s nye situationen for ”gunstig”, så er det uden tvivl fordi han drømmer sig tilbage til den ’gratis omgang’, som DF nød som blokpolitisk støtteparti i 00’erne.

DF afsiger sig gerne serveretten til gengæld for at få en enkelt smash engang imellem.

Men selv når det er sagt, så er indflydelsen altid større i regering. Indflydelse og ansvar hænger unægtelig sammen. Men indflydelse bliver først relevant, hvis man har konkrete politiske løsninger, som man gerne vil have igennem – hvis man kun vil tale i overskrifter og opråb, så er den indflydelse, man får i regering, mindre interessant.

DF afsiger sig gerne serveretten til gengæld for at få en enkelt smash engang imellem.

Freeriderne stormer frem
Som om det ikke er slemt nok, at DF igen og igen får lov til at vælge fribilletterne uden at landets politiske journalister stiller kritiske spørgsmål til landets største blå parti, så den politiske ansvarsfralæggelse også ved at blive en trend på den politiske scene.

Partier som Alternativet og Danske Folkeparti har netop til fælles, at de gerne advokere for problemer og til tider også bidrager med urealistiske løsninger, men de slår sig i tøjet, når det handler om at tage ansvar. Samme tendens kendetegner Podemos i Spanien og den nuværende ledelse i det britiske Labourparti.

Jo flere der blot vil freeride og snylte på de øvrige partier, jo, færre er der til at tage ansvar og træffe de svære beslutninger, som er bydende nødvendigt i et hvert demokrati

Antallet af partier, der dyrker ansvarsfralæggelsen, er voksende verden over. Tiden byder ganske enkelt på flere politiske freeridere, der gerne råber op, men nægter at tage ansvaret på sig. Det er et væsentligt skred på den politiske front, at stadig flere partier stiller op til parlamentsvalg, uden villighed til at tage ansvar for de vælgere, der stemmer på dem.

Jo flere der blot vil freeride og snylte på de øvrige partier, jo, færre er der til at tage ansvar og træffe de svære beslutninger, som er bydende nødvendigt i et hvert demokrati.  Indtil videre får Dansk Folkeparti fred og ro til at fortætte deres udhuling af det danske demokrati.

Jens Jonatan Steen, er chefredaktør på Netavisen Pio.

 

 

 

 

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet