Den kommunalpolitiske karriere blev efterfulgt af små tre år som indenrigsminister i Poul Nyrup Rasmussens regering i slutningen af 90'erne.
Thorkild Simonsen blev hentet ind som afløser for Birthe Weiss som en strammer, der skulle være styrke regeringen i takt med, at udlændingepolitikken var begyndt at fylde mere og mere.
Med sin lokalpolitiske baggrund talte Thorkild Simonsen med stor troværdighed om emnet, som han, som borgmester i Aarhus, havde haft tæt på og påpeget integrationsproblemerne f.eks. i Gellerupparken
Han sad i byrådet i Smilets By fra 1966 til 1997 og var borgmester i Århus (som det hed dengang) fra 1982 til 1997. I en årrække var han også en markant formand for Kommunernes Landsforening, KL.
Efter den politiske karriere fortsatte Thorkild Simonsen sit aktive politiske virke. I forbindelse med kommunalreformen i 2005 blev han brugt som mægler, når der gik kludder i de kommunale tvangsægteskaber.
Thorkild Simonsen, der oprindeligt var uddannet maler i 1945, uddannede sig siden som folkeskolelærer og han var skoleinspektør, indtil han i blev rådmand i Aarhus
En række politikere og journalister mindes Thorkild Simonsen på sociale medier.
En af dem er hans partifælle, statsminister Mette Frederiksen, der kalder ham “enestående”.
“Enestående Thorkild Simonsen er efter et længere sygdomsforløb afgået ved døden. Imponerende 96 år blev det til for den gamle kommunale Aarhus-kæmpe. Thorkild var en dygtig borgmester, minister og nestor for mange socialdemokrater.
Pragmatisk og optaget af at løse opgaverne. Og dem har der været mange af i det lange aktive liv. Det danske demokrati har meget at takke Thorkild for. Og det samme har Socialdemokratiet,” skriver hun.
Klimaminister Dan Jørgensen, der i mange år boede og var aktiv socialdemokrat i Aarhus, mindes hans “ligefremme facon”:
“Jeg lærte Thorkild Simonsen at kende, da jeg var en ung mand i Aarhus. Partiets erfarne kloge nestor, der altid var klar med et godt råd og en hjælpende hånd til os unge politikere.”
“Han var fantastisk!”
“Som borgmester og minister gjorde han en kæmpe forskel. Hans ligefremme facon. Hans store hjerte, der i den grad sad på det rette sted. Hvor bliver han savnet!” skriver Dan Jørgensen.
Selv om Thorkild Simonsen blev kendt som bykonge i Aarhus, så var han fra Nordjylland og det brugte han aktivt, skriver DR's politiske analytiker Jens Ringberg i et opslag på Facebook:
"Thorkild var venligheden selv, men vidste præcis, hvad han ville. Selv om han ikke var Detaljens Mester, som minister. Og så var han udstyret med den nødvendige teflon, en god portion charme - og hvis en samtale skulle i en anden retning ... ja, så drejede Thorkild samtalen i en anden retning."
“I forhold til mig, var det vores fælles vendelbo-baggrund, han kunne finde på at bringe i spil. Husker engang i et interview, om udlændingepolitik, hvor han pludselig standsede op og med uskyldig mine spurgte: "Forresten, HVOR i Vendsyssel er det nu du kommer fra?"..
Thorkild Simonsen blev 96 år og vil blive bisat fra Aarhus Domkirke.
Kommentarer
Ære være Thorkild Simonsen, s Minde .🌹
En stor personlighed..der ..turde udtale sig..og være forrest.
Har haft fornøjelsen og Hilse på Torkild Simonsen, der var stor menneske "kender" selvom vi ikke kendte hinanden...
Først Gorbachev og nu Simomsen. De to herre havde en fælles bekendt. Vladimir Putin. Simonsen har haft Putin som personlig opvarter under et besøg i Sct. Petersborg for et par årtier siden. Det har Gorbachev vist aldrig haft. Men var tæt på at få det, hvis han havde vundet præsident valget i Rusland i 1996. Og vi havde ikke haft en Ukraine krig eller en verden på vej mod en deling og en multipolær verdensorden. Så stor er konsekvensen af at Gorbachev ikke fik Putin som sin personlige opvarter.
Thorkil Simonsen slap lidt lettere omkring sit bekendtskab med Putin. Gad vist om Thorkil ligger inde med personlige foto, hvor Putin skænker en kop kaffe for Thorkil og servere kage. Sådanne foto kunne bruge til at vise det russiske folk, hvor huslig deres præsident i virkeligheden er.