Annonce

DR-nyhedsdirektør vender på en tallerken

I sidste uge mente nyhedsdirektør Sandy French ikke at der var et problem med sexchikane hos DR, men det er der så nu alligevel
DR’s nyhedsdirektør, Sandy French, er vendt på en tallerken i debatten om sexchikane på danske medier.

I sidste uge mente nyhedsdirektøren ikke, at der aktuelt eksisterer et problem med sexchikane hos DR.

French udtalte således 11. september til Politiken, at det ikke var hendes opfattelse, at der finder sexchikane sted på DR Nyheder i dag. Rundspørgen fandt sted i forbindelse med en rundspørge til fem mediechefer - på baggrund af dengang 701 (Senere 1.615, red.) mediekvinders støttebrev til tv-vært Sofie Linde.

Det var Sofie Linde, der satte gang i aktuelle debat om sexchikane ved midt under et Zulu Award Show, hvor hun var vært, at fortælle om hendes oplevelser med sexisme som kun 18-årig og helt nyansat på DR.

Politiken nævnte over for DR’s nyhedsdirektør, Sandy French, at flere fra DR’s nyhedsområde havde skrevet under på støtteerklæringen. Og spurgte  derefter French, om det var hendes opfattelse, at det (sexchikane, red.) sker i dag i DR Nyheder.

Svaret fra French lød:

Nej, det er det faktisk ikke

“Nej, det er det faktisk ikke. Men det synes jeg er vigtigt at spørge dem om. Jeg vil blive meget flov, hvis det findes hos os i dag. Men oplever nogen det, er det vigtigt, at de henvender sig.”

Sandy French understregede over for Politiken, at kvinder har forskellige grænser:

“Vi har forskellige grænser. Hvis nogen siger, »sikke fint hår, du har i dag«, er det så upassende adfærd? Eller er det venlighed? Jeg tror, det er svært at sætte meget firkantede retningslinjer op.”

Sandy French blev også spurgt, om der har været konkrete sager om sexchikane, mens hun har været nyhedsdirektør, men det ville nyhedsdirektøren ikke svare på:

Jeg vil ikke gå ind i, hvad der måtte have været af forskellige typer personalesager gennem årene.”

Nu er DR nyhedsdirektør “ked af det”

Torsdag har ti tidligere, kvindelige praktikanter i dagbladet Information fortalt om deres konkrete oplevelser med sexisme og sexchikane på netop DR i perioden 2015 til 2019. De ti kvinder har nu sendt deres oplevelser videre til DR’s ledelse.

Og nu mener Sandy French så pludselig noget ganske andet end for bare seks dage siden:

DR-nyhedsdirektøren har ikke nogen kommentarer til de konkrete sager i brevet, men fortæller til Information, at opråbet fra de ti praktikanter har sat tanker igang om kulturen i DR Nyheder:

“Vi må konstatere, og det er jeg enormt ked af, at i hvert fald denne her gruppe af tidligere praktikanter har oplevet, at deres grænser er blevet overskredet. Og at de ikke har følt det naturligt at sige fra eller gøre opmærksom på det.”

Til spørgsmålet om, hvorvidt DR Nyheder har været gode nok til at sikre ordentlige forhold for unge kvindelige praktikanter, siger Sandy French til Information:

Men nu må jeg jo bare konstatere, at det har vi jo så ikke. Det er jeg ked af og flov over

“Hvis du havde spurgt mig før det her forløb, havde jeg klart sagt ja. Men nu må jeg jo bare konstatere, at det har vi jo så ikke. Det er jeg ked af og flov over. Det er også derfor, jeg må erkende, at vi ikke har været gode nok bagudrettet. Nu er det min fremmeste opgave at sikre, at det sker fremadrettet.”

En bestemt mediechef hos DR går igen

Brevet til DR består af ti kvinders vidnesbyrd fra deres tid som praktikanter. I fem af de ti vidnesbyrd går den samme DR-mediechef igen. Hans navn fremgår af brevet, men Information har valgt ikke at nævne hans navn.

To beretter om, at han har masseret dem, mens de arbejdede, en fortæller, at han af og til rørte ved hende – blandt andet på røven og ved at lege med hendes hår – og at han ofte omtalte hende som “den smukke praktikant”. To andre beskriver, de har overværet, at DR-mediechefen har sagt upassende ting til andre kvinder, masseret dem eller nusset dem.

Shani Pedersen, som ikke længere er ansat i DR Nyheder, er en af dem, som har oplevet at blive masseret af denne chef. Hun var, fortæller hun til Information, lige begyndt som praktikant, da hun opdagede, at han af og til kom forbi og “rørte ved unge kvinder og praktikanter og gav massage”.

“Jeg kan huske, at jeg ret hurtigt syntes, det var grænseoverskridende at være vidne til, og jeg undrede mig vildt meget over det. Inden det skete for mig selv, havde jeg en samtale med nogle af de unge kvindelige ansatte om, hvorvidt det var normalt. Der var mit indtryk, at det var det,” siger Shani Pedersen.

Jeg kan huske, at jeg frøs

En dag, da Shani sad ved sin computer, kom chefen pludselig bagfra, rørte hende på skuldrene og begyndte at massere hende.

“Jeg kan huske, at jeg frøs og tænkte over, hvordan jeg kunne komme ud af den her situation bedst muligt,” fortæller Shani Pedersen.

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet