Efter kritik af CV-rod: Alternativets kulturborgmester trækker sig

Efter flere sager om både kontorindkøb og rod med CV’et, trækker Alternativets Niko Grünfeld sig som kulturborgmester i København.
Københavns Kommunes kulturborgmester Niko Grünfeld (Å) annoncerede sent onsdag aften, at han trækker sig som borgmester efter flere sager om blandt andet indkøb af kontormøbler til 130.000 kroner samt flere tilfælde af rod i cv’et.

Han begrunder selv sit farvel med at hans familie er blevet involveret, men også at hans person ikke skal stå i vejen for partiets projekt:

”Min kæreste og mor til mine tre børn er i det sidste stykke tid blevet udsat for ting, som jeg ikke kan acceptere. De skal ikke trues, de skal ikke antastes på vores hjemadresse. Desuden skal min person naturligvis ikke overskygge Alternativets grønne projekt,” skriver han i opslaget.

”Samtidig har de fejl, som jeg har begået - og som jeg har undskyldt for - betydet, at jeg ikke kan fokusere målrettet på den politiske opgave, som jeg har taget på mig, som jeg ønsker.”

placeholder

Dermed fik Niko Grünfeld mindre end 11 måneder i spidsen for den københavnske kulturforvaltning. Et valg som i øvrigt blev kritiseret internt i partiet, hvor flere gerne havde set, at partiet i stedet havde valgt beskæftigelses- og integrationsposten.

Elbæk: Tilliden skal genopbygges

Meddelelsen fra Niko Grünfeld kom efter et længere møde i partiets københavnske afdeling, der onsdag diskuterede sagen. Alternativets leder på Christiansborg, Uffe Elbæk, understreger at det har været Grünfelds egen beslutning, men også at sagen har kostet på partiets troværdighed.

Selvfølgelig skal der genopbygges tillid til både vælgerne og medlemmerne

”Der er ingen tvivl om, at sager af denne her type påvirker politiske partier, der står i sådan nogle situationer. Det gør det da,” siger Uffe Elbæk til Ritzau og fortsætter:

”Selvfølgelig skal der genopbygges tillid til både vælgerne og medlemmerne. Det er jeg også helt sikker på, at vi nok skal gøre.”

Selv om Niko Grünfeld forlader borgmesterposten, fortsætter han som medlem af Borgerrepræsentationen, meddeler forpersonen.

Nu står de seks medlemmer i BR-gruppen over for at skulle konstituere sig og vælge en ny borgmester. Det sker efter planen en gang i næste uge, meddeler partiets gruppeformand Franciska Rosenkilde.

Hvem det bliver, spekuleres der lige nu i. Niko Grunfeld bliver det ikke, så ham kan man på forhånd udelukke. Berlingske mener, at hele 4 ud af de 5 øvrige medlemmer er i spil. De fire kandidater er foruden Franciska Rosenkilde, Fanny Broholm, Badar Shah og den tidligere Venstre-mand Kåre Traberg Schmidt. Kun Kim Hjerrild, der er suppleant for et medlem på orlov, udelukkes på forhånd.

En kilde med kendskab til Alternativet vurderer overfor Netavisen Pio, at Franciska Rosenkilde umiddelbart står som det bedste bud på en ny kulturborgmester.

Medstifter af Alternativet

43-årige Niko Grünfeld var i 2013 med til at stifte Alternativet. Han kender Uffe Elbæk fra deres fælles fortid på Kaospilot-uddannelsen i Aarhus

Den HD-uddannede sønderjyde var opstillet til folketinget i 2015, hvor han blev førstesuppleant i Østjyllands Storkreds. Han blev herefter ansat som udviklingskonsulent på Alternativets partikontor.

Ved kommunalvalget i København i 2017 fik han 4.005 personlige stemmer, hvilket var fjerdeflest af alle, og han var med til at sikre Alternativet 10,5 procent af stemmerne, hvilket gjorde partiet til det tredjestørste i hovedstaden.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce