København: Ny kulturborgmester med 97 stemmer

Franciska Rosenkilde er navnet på Københavns nye kulturborgmester. Hun fik 1.893 ved kommunalvalget, men blot 97 ved den interne afstemning hos Alternativet.
Alternativet i København satte søndag navn på Niko Grünfelds afløser som kulturborgmester i Københavns Kommune.

Niko Grünfeld havde valgt at trække sig på posten efter nogle uger med intens medieomtale af  blandt indretningen af hans kontor og fejlagtige oplysninger på hans officielle CV.

97 stemmer var nok

Der var tre kandidater og partiets nuværende gruppeformand Franciska Rosenkilde fik 97 af de 188 stemmer, hvilket svarer til 51,5 procent og dermed skal parti og kandidater ikke ud i endnu en valgrunde.

Franciska Rosenkilde blev valgt ud af tre kandidater til kulturborgmesterposten. Politisk ordfører Badar Shah og den tidligere Venstre-mand Kåre Traberg Smidt var de to andre kandidater. Kåre Traberg Smidt blev nummer to med 63 stemmer og Badar Shah fik tredjepladsen med 27.

Nu skal vi fandme have gang i den bæredygtige omstilling

”Nu har vi en ny kultur- og fritidsborgmester. Nu skal vi fandme have gang i den bæredygtige omstilling,” lød det optimistisk fra den nyvalgte kulturborgmester efter valgsejren.

placeholder

Udover posten som gruppeformand, har Franciska Rosenkilde også været medlem af Sundheds- og Omsorgsudvalget og af Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Borgerrepræsentation. Ved kommunalvalget i 2017 fik hun 1.893 personlige stemmer, hvilket gav hende det fjerde ud af partiets seks mandater.

Den 42-årige lokalpolitiker har ind til 1. januar arbejdet som kok, men er egentlig uddannet geograf og har en professionsbachelor i sundhed og ernæring.

Begrænset interesse for valget

Kulturborgmestervalget falder sammen med, at en lang række af Alternativets folketingsmedlemmer har valgt at meddele deres afgang fra politik. Den nyvalgte kulturborgmester afviser, at der er tale om en splittelse af partiet.

”Jeg kan ikke se, at Alternativet på nogen måde er i splittelse. Jeg kan se, at vi har så mange medlemmer, der vil det her projekt, som er så vigtigt,” siger hun til DR.

Selv om sagerne med Niko Grünfeld og diskussionen om hvem der skulle være hans afløser, har trukket mange overskrifter i de seneste uger, så var der begrænset interesse for at deltage i selve afstemningen.

Således var det kun 188 ud af Alternativets knap 2.600 medlemmer i København, der valgte at deltage i den interne afstemning. Det svarer til en valgdeltagelse på lige knap 8 procent. Den lave deltagelse afskrækker dog ikke partiets forperson i København, Matthew Denali.

"Jeg er glad for, at over 180 der deltog i afstemningen. Jeg er klar over, at det har været indkladt med kort varsel og derfor er jeg også tilfreds. I forhold til vores andre arrangementer, så er det et pænt fremmøde, ligesom jeg har hørt fra mange, at de var kede af, at de ikke kunne komme," siger han til Netavisen Pio

I forbindelse med selve valghandlingen havde Alternativet i København givet de tre kandidaterne mundkurv på. I en pressemeddelelse fra partiet lød det at kandidaterne ikke måtte ”udtale sig til pressen i digitale, radio eller trykte medier eller lignende".

Forpersonen afviser, at den lave valgdeltagelse hænger sammen med den beslutning, og at flere medlemmer eventuelt kunne have deltaget, hvis man havd ehaft mere åbenhed. Han frenhæver, at der har været et stort engagement omkring valget af kulturborgmester, især på de sociale medier, ligesom man har henvendt sig direkte til medlemmerne via mails og nyhedsbreve.

Opdateret klokken 16:04 med kommentar fra Matthew Denali.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce