Annonce

Moderne klassekamp: Slaget om Fælleden

Debat: Venstrefløjens kamp mod boliger på Amager Fælled er privilegieblind overklassekamp.
Var du i tvivl om, hvad der bliver det store slagnummer ved det kommende kommunalvalg i København? Det behøver du ikke være mere. De to københavnerpartier SF og Alternativet havde således begge henlagt deres sommergruppemøder til Naturcenter Vestamager.

For Alternativet handler det om en skærende modstand mod, at der bliver bygget boliger på dele af Amager Fælled.

For SF handler det vist mest om en skærende modstand mod, at Alternativet får SF’s borgmesterpost efter kommunalvalget til november.

Slaget om Fælleden er interessant, fordi det – ligesom tidligere fælledslag – er et ganske klart klassesammenstød.

Orkideer frem for menensker?
Ønsker man som Alternativet – og beklageligvis også SF – en by, hvor jordiske fornødenheder som tag over hovedet må vige for de andelslejlighedsresiderende brokvarterborgeres guddommelige glæde over, at der findes nogle orkidéer og en sjælden frø et sted på Amager? Et sted som kun de allerfærreste har besøgt og som for store dele af områdets vedkommende slet ikke er tilgængelige på grund af menneskeskabte hegn og dræn.

Eller ønsker man en by, der er til for mennesker? Hvor formålet med grønne områder er menneskers rekreation og ikke beskyttelse af orkidé-arter. Hvor naturen er noget, som man faktisk færdes og boltre sig i. Hvor der bliver bygget boliger til både rig og fattig, når folk mangler et sted at bo. Hvor der bliver bygget metro, så mennesker kan komme bæredygtigt rundt i byen.

Det er som om, man hos SF og Alternativet har glemt, at en by netop er eksemplet på, at mennesker sætter sig over naturen

Hvorfor er det bærende ønske for SF og Alternativet, at en by ikke skal bruges? Hvorfor dette brændende ønske om, at områder absolut skal ligge ubrugt hen?

Det er som om, man hos SF og Alternativet har glemt, at en by netop er eksemplet på, at mennesker sætter sig over naturen. At byen er menneskenes domæne, og at menneskenes behov må gå forud for orkideernes og løvfrøernes.

Alle slags mennesker bør kunne bo i København
Hvad er svaret fra SF og Alternativet til de mennesker, der ikke kan finde bolig i København? Til dem, der panisk forsøger at købe andelslejligheder, de ikke har set. Til de studerende, der op mod hver studiestart shopper rundt mellem venners sofaer. Hvad med målet om at sygeplejersken og politibetjenten også skulle have en realistisk mulighed for at bo København?

Det er hverken for sjov eller for syns skyld, at der laves byggeplaner for Ørestad Fælled Kvarter. Det bunder i en akut mangel på boliger i København

Det er hverken for sjov eller for syns skyld, at der laves byggeplaner for Ørestad Fælled Kvarter. Det bunder i en akut mangel på boliger i København. Særligt almene boliger som giver den lavere middelklasse mulighed for at være en del af fremtidens København.

Den privilegieblinde overklasses tale
Findes der noget mere privilegieblindt og overklasserent end at sige til de mennesker, at deres behov for en egnet bolig må opgives, fordi SF og Alternativet godt kan lide ideen om, at der er orkideer på Amager Fælled?

Findes der noget mere privilegieblindt og overklasserent end at sige, at man vil slå et hul på op til to milliarder i kommunekassen, fordi man ikke vil sælge Fælledgrunden? Og at det hul skal dækkes ved besparelser i den velfærdsservice, borgerne har brug for.

Findes der noget mere privilegieblindt og overklasserent end at sige, at planerne om en naturpark på Vestamager, som befolkningen i byen rent faktisk kan bruge til noget, må droppes, fordi SF og Alternativet synes, det er vigtigere, at biologer kan begejstres over orkidéer?

Slaget om Fælleden bliver endnu engang en kamp mellem de privilegerede og dem, der har de største behov. Denne gang med venstrefløjen som klakører for de privilegerede. Beklageligvis.

Mads Havskov Hansen er stud.jur og klummeskribent på Netavisen Pio.
Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet

Annonce