Annonce

Energibranchen om gigantiske bonusser: Det må ikke ske igen

Gigantiske bonusser skal være fortid i energibranchen. Det fastslår Green Power Denmarks direktør - Norlys-direktør indrømmer, at man havde bonusordninger uden loft.
Foto: Green Power Denmark/Thomas Steen Sørensen
Kristian Jensen, direktør, Green Power Denmark

Trecifrede millionbonusser skal være fortid i energibranchen.

Det fastslår direktør i Green Power Denmark, Kristian Jensen.

Green Power Denmark er brancheorganisation for den danske energisektor.

Energibranchen vil således hurtigst muligt præcisere sine anbefalinger til god selskabsledelse i kølvandet på afsløringerne af astronomiske millionbonusser til enkelte medarbejdere i selskaber, der driver engroshandel med energi, blandt andet Energi Danmark.

Det handler om at sikre, at bonusaftaler altid er udstyret med et loft:

aftalt at udvide den del af anbefalingerne, som har med vederlag at gøre

“Jeg har sammen med formanden for EjerForbrugerForum, som er organisationen for de valgte ledelser af andelsejede energiselskaber, aftalt at udvide den del af anbefalingerne, som har med vederlag at gøre,” siger Kristian Jensen og fortsætter:

“Anbefalingerne for god selskabsledelse i forbrugerejede forsyningsselskaber kan godt tåle at blive præciseret med hensyn til bonusaftaler og disses begrænsning. 2022 var på alle måder usædvanligt, men det er nok ikke sidste gang, at vi ser skvulp i energimarkederne og verdensordenen. Vi har derfor en presserende opgave i at sikre, at det ikke sker igen, og at der er fuld gennemsigtighed omkring vederlag i branchen.”

Arbejder med god selskabsledelse

Forbrugerejede energiselskaber har i en årrække arbejdet efter et sæt skræddersyede anbefalinger for god selskabsledelse.

Anbefalingerne minder om dem, der gælder for børsselskaber og andre selskabsformer, men er tilpasset den ejerform, der er dominerende i de koncerner, der blandt andet driver det fintmaskede danske elnet, bygger ladeinfrastruktur til elbiler og har forsynet det meste af Danmark med fibernet.

Samtidig driver nogle af selskaberne også engroshandel med energi på de internationale markeder.

Hverken vi eller vores medlemmer har noget ønske om at se så store bonusstørrelser igen

“Hverken vi eller vores medlemmer har noget ønske om at se så store bonusstørrelser igen, så derfor er der behov for at se nærmere på, hvordan anbefalingerne bør omfatte andre ledende medarbejderes bonusaftaler i moderkoncernerne og underselskaber,” siger Kristian Jensen.

Norlys: Vi havde bonusaftaler uden loft

Direktør hos energiselskabet Norlys, Niels Duedahl, erkender, at der hos Norlys’ handelsselskab, Norlys Energy Trading, indtil for nylig eksisterede bonusaftaler helt uden loft. Han oplyser samtidig, at Norlys greb ind, sådan at alle bonusordninger nu har et fastsat loft.

Duedahl afviser over for Finans.dk, at Norlys’ handelsselskab var blot i nærheden af de bonusser på 250 millioner og 300 millioner kroner, som der har været tale om hos Energi Danmark.

Duedahl vil dog ikke oplyse, hvor stor den største bonus er, hvor mange medarbejdere, der har haft bonusaftaler uden loft, og hvor meget Norlys’ handelsselskab samlet har udbetalt i bonusser i 2022.

Er 2 mio. kr. mange penge i gennemsnitsløn? Ja, det er det

“Når årsregnskabet foreligger, vil det fremgå, at den gennemsnitlige løn for alle 168 medarbejdere (på tværs af alle faggrupper, red.) i Norlys Energy Trading vil ligge på lige over 2 mio. kr. i gennemsnit. Vi synes, det sætter tingene en lille smule i perspektiv. Er 2 mio. kr. mange penge i gennemsnitsløn? Ja, det er det. Men det er ikke skandaløst,” siger Ulf Lund, chef for stakeholder relations i Norlys, til Finans.dk.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Selvfølgelig er det yderst kritisabelt med de enorme bonusordninger.
Men det virkelige problem er, at der kan sidde ganske få mennesker og skrue el-prisen op for at berige sig selv og deres firmaer.
At der så ikke engang er nogle myndigheder eller politikere der reagerer er amatøragtigt. Alle har i månedsvis haft mistanke om, at noget var galt med prissætningen på el. Men vores "handlekraftige" regering har selvfølgelig været optaget af St. Bededag.

Hvem var den klaphat der aftalt bonus uden loft?

"det må ikke ske igen"

Det var jo det mindste, mest trivielle og mest forventede, han kunne sige om den sag.

Men han glemmer jo fuldstændig at fortælle, hvad han vil gøre ved den skandale, der netop har udspillet sig for øjnene af os, hvor den mest skamløse grådighed belønnes på den mest spektakulære måde. Hvordan vil han og de andre involverede parter bære sig ad med at rette op på det, så vi ikke skal være til grin for vores egne penge. Ikke næste gang men nu?

Det er jo fordi kære Thor du bekymrer dig endnu mindre for hvem der sidder i repræsentantskabet og bestyrelsen for dit elselskab!!
Og endnu mindre end din interesse for politik (vores demokrati).
Du ligger som du har redt!

Adm direktør Kristian Jensen blåstempler næsten 1/4 mia kroner bonusser til en lille kreds ansatte. Selv hvis disse bonusfolk hver havde fået en pæn forrrtningsmæssig belønning i kroner ville folk kunne forstå fremgangsmåden. Derudover kunne vores elsektor sagtens bruge penge til udbygningen af elnettet, mener jeg.
Energistyrelsen er forbavsende tavs. Underligt.

Skandalen er også, men slet ikke i hovedsagen de meget omtalte bonusser.
Det er det tyveri i borgernes lommer, som elbranchen har fået lov at indhøste, uden at hverken regeringen eller pris- og konkurrence styrelsen har løftet en lillefinger for at imødegå.
Man hævder, at de skal investere i den grønne omstilling, og det kræver kapital. Men det kan da aldrig blive acceptabelt, at private aktører uhæmmet og uden kontrol kan opkræve skat hos borgerne. Skal borgerne beskattes
og betale for en udvidelse af elnettet, må det foregå gennem staten, og herefter må kritiske infrastruktur være ejet og drevet af staten, så vi ikke oplever vilkårlige opkrævningsbeløb på elregningen, der ender i private lommer, uden at private enkeltpersoner i et født monopol gør sig til multimillionærer på borgernes regning.

Det er virkelig godt, at Kristian Jensen viser mod og sætter foden ned på så bastant en måde.
Så mangler jeg bare, at han foreslår loftet til at ligge på 300 millioner, så de stakkels medarbejdere kan få til deres fredagsslik

Under diktator mette er alt blevet tilladt, disse bonusser skulle selvfølgeligt rulles tilbage,det er jo
rent tyveri af skattekroner.

Det var mens den nuværende Klima-, Energi- og Forsyningsminister, Lars Aagaard, der fra 2009 til 2022 var direktør for Dansk Energi, at aftalerne om bonus blev indgået. Han er medlem af moderaterne, så hvordan du kan blande Mette Frederiksen ind i den aftale må du forklare nærmere.

Velkommen til privatisering og kapitalismen i det nye Danmark. Almindelige danskere bliver nu flået ind til knoglerne præcis som det er i andre lande, hvor forsyningen er blevet privatiseret. Særligt C holdet får det meget meget svært. Grænsende til det umenneskelige som det ses i USA, som Gud for længst har forladt. I kommer til at savne de gode gamle dage, da det var de offentlige, som leverede ydelserne. Men I ville det jo selv.