Annonce

“EU-debatten kan jo ofte blive så sort-hvid”

Formanden for Folkebevægelsen mod EU er kritisk over for farlige stoffer for gravide, som EU tillader, men opfordrer til at huske nuancerne i debatten om unionen.
Foto: Emma Inge Hansen
Formand for Folkebevægelsen mod EU, Susanna Dyre-Greensite, foran Miljøagenturet
Lastbiler og biler maser sig igennem de smalle gader omkring Kongens Nytorv i København. Imellem to store bygninger ligger Miljøagenturet, som er et EU-agentur, der skal formidle oplysninger om miljøet.

Miljøagenturet er et stop på den digitale byvandring, som Netavisen Pio har inviteret formand for Folkebevægelsen mod EU, Susanna Dyre-Greensite, på.

Hun er kritisk over for EU, og for hvordan EU har betydet, at Danmark ikke kan forbyde stoffer, som kan være farlige for blandt andre gravide kvinder.

Ros til Miljøagenturet 

Selvom Susanna Dyre-Greensite er formand for en EU-kritisk organisation, så mener hun ikke, at alt som har noget med EU at gøre er af det onde:

“Lige præcis Miljøagenturet synes jeg er noget af det mere fornuftige EU laver. Miljøagenturet har jo både medlemmer i EU, men så er der også en hel masse lande, der ikke er med i EU som for eksempel Norge,” siger hun.

Det bunder i, at Miljøagenturet har fokus på at indsamle data, uddyber Susanna Dyre-Greensite: 

“Vidensdeling og datadeling, det er en rigtig god idé, men problemet jeg har med noget af den EU-politik, der bliver lavet, det er, hvem er det egentlig, der påvirker den?”

Selvom Susanna Dyre-Greensite mener, at Miljøagenturet udfører et godt stykke arbejde, så er problemet, at EU-kommissionen er for påvirket af lobbyister, understreger hun:

De lytter til rigtig meget til lobbyister, der arbejder i Bruxelles

“De lytter til rigtig meget til lobbyister, der arbejder i Bruxelles”.

Dårligt for gravide kvinder 

Spørger man Susanna Dyre-Greensite, så stikker EU en kæp i hjulet på forsøg på at stramme reglerne for stoffer, som kan være farlige for gravide kvinder.

“Der har gennem årene været masser af eksempler på forskellige stoffer, der har været tilladt, som nogen har ment har været farlige for gravide,” siger Susanna Dyre-Greensite.

Hun mener, at EU ikke er forsigtige nok, når det kommer til at vurdere hvilke stoffer, som skal tillades.

Et eksempel er stoffet ftalater.

“Det findes i plastikmadbeholdere, børnesutter og så videre. Det er et farligt stof for blandt andre gravide. Danmark forsøgte at lave et totalforbud i start 00’erne og igen i 2012. EU fik senere et forbud mod nogle ftalater, men ikke et totalforbud,” siger Susanna Dyre-Greensite.

Men selvom Susanna Dyre-Greensite er EU modstander og mener, at EU tillader for mange miljøskadelige stoffer, så understreger hun også, at EU-modstand har mange nuancer.

“EU-debatten kan jo ofte blive så sort-hvid. Enten så mener man, at Danmark skal stå helt alene, eller også skal vi være fuldt og helt med i absolut alle EU-beslutninger. Der er flere nuancer i det, og der er også mange nuancer i EU-modstand. Det vil jeg opfordre til at folk husker,” siger hun.

Finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers.

Folkebevægelsen mod EU

Bevægelsen blev oprettet i 1972 og valgt ind første gang til Europa-Parlamentet i 1979, hvor de har siddet frem til 2019.

Efter 2019 opnåede Folkebevægelsen mod EU ikke valg til Europa-Parlamentet og ved landsmødet 2019 valgte organisationen istedet at fokusere på græsrodsarbejde, en slankere ledelsen og etableringen af formandsskab frem for at opnå valg til parlamentet.

Folkebevægelsen mod EU er EU-kritisk og ønsker, at Danmark skal melde sig ud af EU.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet