Fagforbund stejler over udsigt til besparelser: ”Administration er i den grad også velfærd”

Den nye regerings ønske om nødvendige reformer hænger ikke sammen med besparelser på administration, mener de kommunale HK’eres formand.
Foto: Tom Ingvardsen / HK Kommunal
Den nye SMV-regering er ivrig efter at indføre reformer. Det er som udgangspunkt noget, som HK Kommunal hilser velkomment.

Men der er bare det problem, at der i regeringsgrundlaget samtidig lægges op til besparelser på kommunal og regional administration.

”En besparelse på tre milliarder kroner på den kommunale og regionale administration og yderligere tre milliarder kroner på beskæftigelsesindsatsen vil uundgåeligt gå ud over den borgernære velfærd. Udsigten til massive nedskæringer er heller ikke befordrende for de medarbejdere, der skal bære de ellers på mange måder velkomne reformer igennem,” lyder det fra Lene Roed, der er formand for HK Kommunal i en pressemeddelelse.

En forudsætning for borgernes velfærd

HK’s medlemmer af afgørende, når det kommer til at sikre serviceniveauet indenfor den offentlige velfærd, mener hun.

”Administration er i den grad også velfærd. HK’erne står for hovedparten af den borgernære administration. Det handler blandt andet om borgerservicemedarbejderen, der finder bolig og job til ukrainske flygtninge eller hjælper folk med MitID,” siger Lene Roed og fortsætter: 

”Om socialformidleren, der tager hånd om udsatte børn og unge. Om klinikassistenten, der sørger for børnenes tandsundhed. Og jeg kunne nævne mange andre administrative medarbejdere, som er en klar forudsætning for borgernes velfærd.”

De rette kompetencer til de rette opgaver

I HK Kommunal er man med på ideen om at modernisere den offentlige sektor, men i stedet for brede besparelser bør man se nærmere på arbejdsfordelingen for at frigøre ressourcer.

”Jeg tror, vi skal intensivere arbejdet med den opgaveglidning, der betyder, at vi for eksempel sætter dygtige HK’ere til at varetage de mange administrative opgaver, som i dag håndteres af eksempelvis læger, sygeplejersker, pædagoger og skoleledere. Vi skal have de rette kompetencer til at udføre de rette opgaver. Det vil kunne frigøre rigtig meget meningsfuldt arbejde,” siger Lene Roed.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg sidder tilbage med en besynderlig virkelighedsforvrængende følelse. For hvordan kan det være Søren Pape Poulsen blev Statsminister når rød blok fik 90 mandater? Så vågner jeg med et sæt og ser virkeligheden i øjenene. Det er den påståede Socialdemokrat Mette Frederiksen, som fortsætter på poste.

Gad vist om Morgens Lykketoft har meldt sig ud af Socialdemokratiet efter en menneskealder som forkæmper for de sande Socialdemokratiske værdier?

Det her vil belaste mig resten af mine dage. Og jeg kommer nok aldrig til at fatte det, som er sket nu. Det er som et mareridt man ikke kan vågne fra.

I Tyskland tilbage i starten at 00'erne var det også Socialdemokratiet, som trak tæppet væk under 25% af de fattigste tyskere. Det lider de fortsat voldsomt over den dag i dag. Stemme procenten til det tyske bundesdag valg styrtdykkede med omkring 20% fra en valdeltagelse på ca. 90% til ca. 70%. Her blev den hængende i mange år. Og det tyske Socialdemokratiet blev som konsekvens sat af magten i 16 år, hvor CDU og Angela Merkel sad som bundeskanzler. Først nu er det lykkedes SPD at få kanslerposten tilbage.

Så om senest 4 år, når der igen er valg bliver Socialdemokratiet i folketinget vippet af statsminister taburetten og blå blok tager fuldbyrdet over de næste mange år og fjerne det sidste af velfærdsstaten der måtte være tilbage.

Annonce