Annonce

Papirnussere, skrankepaver og blanketfinker fejrer 100 års indsats i velfærdens maskinrum

Til trods for at de administrative medarbejdere ofte har været uglesete og venneløse, har HK Kommunals medlemmer ikke desto mindre lige siden 1923 givet deres væsentlige bidrag til at sikre vores samfundssystem et velfungerende fundament.
Foto: Pressefoto: HK
Lene Roed, formand for HK-Kommunal
'Papirnussere, skrankepaver og blanketfinker'.

Det er titlen på et nyt digert værk skrevet af historiker Nina Trige Andersen i anledning af HK Kommunal 100 års jubilæum.

Og prædikaterne giver også et ganske godt billede på, hvordan omverdenen igennem tiden har opfattet medlemmerne af den fagforening, jeg aktuelt står i spidsen for.

Vi taler om en faggruppe, som stort set alle borgere jævnligt har været kontakt med og får service af, men som nogle oplever som anonym og usynlig.

Vi taler om dem, politikerne fra tid til anden betegner som ’kolde hænder’ – om de HK-administrative medarbejdere i kommuner og regioner.

En kamp for rettigheder og respekt

Lige siden HK Kommunals ophav blev stiftet den 13. maj 1923 i Aarhus i form af ’Kommunale Kontorfunktionærers Fællesklub’ har vi stort set uafbrudt måtte kæmpe for synlighed, respekt om og anerkendelse af det administrative arbejde.

For 100 år siden og årtier frem handlede det om, hvorvidt det overhovedet var legitimt at organisere sig, når nu de offentlige kontorfunktioner dengang stort set udelukkende var besat med ufaglærte (kvindelige) løsarbejdere på noget, der lignede nul-timers kontrakter.

Senere blev fik vi tilkæmpet os nogle anstændige overenskomstmæssige rammer, og der blev sat skub i arbejdet med at sikre de kontoransatte nogle tidssvarende uddannelser.
Men kampen for anerkendelse stoppede så langt fra med etableringen af forskellige kommunale uddannelsesinstitutioner.

Fordomme og myter

Gennem hele århundredet har den politiske dagsorden været præget af fordomme og myter om de administrative funktioner kulminerende med Mogens Glistrups hetzagtige kampagne mod offentligt ansatte i almindelighed og mod ’papirnussere’ i særdeleshed i 1970’erne.

Senest har SVM-regeringen spillet ud med besparelser på tre milliarder kroner på administrationen i landets kommuner og regioner.

Fortællingen om den overflødige administration holder bare ikke vand.

Fortællingen går på, at administration er et unødvendigt fedtlag, der nærmest omkostningsfrit kan finansiere mere velfærd.

Fortællingen om den overflødige administration holder bare ikke vand. Den er et luftkastel.

I HK Kommunal bidrager vi hellere end gerne til at få luget ud i de opgaver, der ikke giver mening.

Men voldsomme grønthøsterbesparelser på de borgernære, administrative funktioner vil ramme vores samlede velfærd og dermed borgerne med stor kraft.

Det, vi kalder administration, udgør nemlig en helt uadskillelig del af vores velfærd.

Velfærdens fundament

Skærer man på HK’erne, viser alle erfaringer, at det administrative arbejde bare skal varetages af andre faggrupper som SOSU’en, pædagogen eller skolelæreren, der så bare får mindre tid til deres kerneopgave.

En ren loose-loose-situation.

Derudover hjælper HK’erne arbejdsløse i job. Vi sikrer, at ansatte får deres løn til tiden.

Vi sørger for byggetilladelser og erhvervsgodkendelser.
Ligesom HK’erne sikrer, at udsatte borgere får hjælp, at bibliotekerne fungerer, at it-systemerne kører, og at borgerne kan tilgå de offentlige digitale platforme, som det for eksempel er tilfældet med Mit-ID.

Den faglighed, der er en forudsætning for, at vi kan drive et velfærdssamfund af høj kvalitet

Endelig sikrer vi effektive sagsgange og koordination på de indre linjer.

Man glemmer ofte, at administration er en selvstændig faglighed. Det er den faglighed, der er en forudsætning for, at vi kan drive et velfærdssamfund af høj kvalitet som det danske.

Som fagforening sætter vi – fortsat – en ære i at medvirke til udviklingen af de færdigheder i den danske velfærdsstat, der skal til for at forvalte de kollektive ressourcer, de politiske rammer og borgernes rettigheder.

Gennem 100 år og uanset modgang og kriser har vi givet vores vigtige bidrag til at sikre et velfærdssamfund, som er transparant, som det store flertal af borgerne i Danmark har tillid til. Og som man i mange andre lande ser på med misundelse.

Sådanne færdigheder fortjener ikke at blive nedgjort. Hverken i går eller i dag. Tværtimod.

Vi burde alle sammen være stolte af, hvordan HK’erne nu igennem 100 år har været med til at sikre et solidt fundament for vores velfærd!

 

Lene Roed er formand for HK Kommunal.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jamen tillykke med de 100 år.

Og her i det nye årtusind ser skurkehatten også ud til at være gået videre til DJØF.

Ja, og tidligere havde vi ægte administrative medarbejdere. Med DJØF's ankomst har vi fået skrankepaver, papirnussere og andre neglefilende. Jeg kan snart ikke engang komme i forbindelse med min kommune. Men det giver jo selvfølgelig også en masse uro i den dagslange kaffepause.

Jo flere offentligt ansatte jo sværere er det at komme igennem ,og så henvises man til en anden person,
som tilfældigt har fri den dag.