Annonce

Fagforening kritiserer dispensation af lukkelov: Butiksansatte vil bukke under

HK kritiserer forslaget om at lade alle dagligvarebutikker holde åbent i påsken og minder om, at overenskomsten stadig gælder.
Dagligvarehandlen får nu lov til at holde åbent i to ekstra dage i påsken.

Det sker som følge af, at regeringen lægger op til en midlertidig dispensation af lukkeloven – den regel, der fastsætter reglerne for, hvornår butikkerne må holde åbent.

Det betyder, at hele dagligvarehandlen – uanset omsætning – kan få lov at holde åbent skærtorsdag og 1. påskedag fra klokken 10 til 17. Normalt skal de større butikker ellers holde lukket.

Lukkeloven

  

Butikker med detailsalg må holde åbent alle ugens dage, dog ikke på helligdage, grundlovsdag og juleaftensdag samt efter kl. 15:00 på nytårsaftensdag.

Helligdagene tæller nytårsdag, skærtorsdag, langfredag, 1. og 2. påskedag, St. Bededag, Kr. Himmelfartsdag, 1. og 2. pinsedag samt 1. og 2. juledag

Butikker, der må holde åbent på helligdage:

Mindre dagligvarebutikker, som har en omsætning under 34,9 mio. kr., kan holde åbent på helligdage, grundlovsdag og juleaftensdag samt efter kl. 15:00 på nytårsaftensdag, hvis de har indsendt en revisorerklæring.

Dagligvarebutikker med en omsætning under 15 mio. kr. kan holde åbent på helligdage mv. uden at indsende en revisorerklæring.

Kilde: Erhvervsstyrelsen

 

HK: Belaster de ansatte og øger smittefare

Beslutningen om at dispensere for lukkeloven vækker dog harme hos fagforeningen HK, som er Danmarks største fagforening for butiksansatte.

Her mener man, at det vil belaste de hårdt pressede butiksmedarbejdere, som i forvejen udviser stor fleksibilitet og sætter sig selv i risikofare:

Nogle vil bukke under for stress eller anden sygdom med det arbejdspres, de i forvejen har

”En udvidet åbningstid i påsken vil ikke kun belaste de ansatte yderligere, men vi må også forvente, at nogle vil bukke under for stress eller anden sygdom med det arbejdspres, de i forvejen har i øjeblikket med at holde gang i forsyningerne til hele Danmark, siger Per Tønnesen, formand i HK Handel.

”Vi finder det i øvrigt mærkværdigt, at man for at sprede smitterisikoen blandt kunder, forlænger perioden for smitterisiko for medarbejderne i detailhandlen,” tilføjer han i en pressemeddelelse.

placeholder

 

Minister: ”Lukkeloven gælder stadig fremover”

Dagene op til påsken er som regel særdeles travle for supermarkederne, fordi danskerne skal handle stort ind til påskedagene. Især onsdag op til påsken er traditionelt en af de største handelsdage for særligt de store og mellemstore dagligvarebutikker.

Ligeledes oplever de mindre butikker en stor omsætningsstigning i selve påskedagene, hvor de større butikker holder lukket.

Men for at mindske kødannelser og risikoen for smittespredning af den verserende coronavirus, vil regeringen nu midlertidigt dispensere for lukkeloven:

Det giver os alle større mulighed til at handle på forskellige tidspunkter, og det giver kortere køer og mindre smitteeksponering. Samtidig vil jeg gerne opfordre til, at der tages hensyn til det i forvejen høje arbejdspres i butikkerne, når vagterne i påske skal planlægges,” siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en pressemeddelelse og fortsætter:

Det er kun midlertidigt, og lukkeloven gælder stadig fremover

”Det her er kun midlertidigt, og lukkeloven gælder stadig fremover. Jeg vil gerne opfordre danskerne til at bruge deres sunde fornuft, når de handler. Hold afstand, overvej en ekstra gang om den liter mælk kan vente til dagen efter. Og giv kassemedarbejderen et ekstra smil med på vejen og husk at holde afstand, så medarbejderne føler sig trygge.”

Kamp om påsken mellem dagligvarekoncerner

Forslaget om en midlertidig dispensation af lukkeloven kom oprindeligt fra den store detailhandelskoncern, Salling Group, som bl.a. omfatter føtex, Bilka og Netto.

”Alle store butikker, der har mest trafik til dagligt, har fået besked på at holde lukket på helligdage. Men hvis vi åbner dem op, spreder handlen sig, og så undgår vi, at folk står for tæt i de butikker, vi har,” sagde administrerende direktør Per Bank til DR i torsdags.

placeholder

 

Hos dagligvarevirksomheden Coop, som driver fakta, Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen og Irma, lød reaktionen torsdag, at der allerede er nok dagligvarebutikker, der kan holde åbent.

Coop mente desuden, at forsyningssikkerheden risikerer at komme i fare, hvis alle dagligvarebutikker holder åbent:

Det vil være helt urimeligt over for alle de medarbejdere at inddrage deres velfortjente feriedage

”Vi vil ikke kunne garantere samme sikre leveringer over hele Danmark, hvis vi pludselig skal lave panik-ændringer i sidste øjeblik,” sagde informationsdirektør Jens Juul Nielsen til erhvervsmediet Finans.

”Vi mener også, at det vil være helt urimeligt over for alle de medarbejdere, der har knoklet helt ekstraordinært de seneste tre uger, at inddrage deres velfortjente feriedage,” tilføjede han.

placeholder

 

Salling Group: Vil ikke opfordre til at handle lokalt

Ifølge Finans udsendte Coop Danmark, Dagrofa, REMA 1000, Lidl, ALDI og De Samvirkende Købmænd fredag en fælles pressemeddelelse, hvor de skriver følgende om dispensationen af lukkeloven:

”Det er en løsning, der for det første tager hensyn til den svære situation, som Danmark er i lige nu, hvor alle har et ansvar for at reducere smitterisikoen. Og samtidig også sigter mod at hjælpe medarbejderne i butikkerne, så de bedre kan håndtere påskehandlen på en mere sikker måde.”

Salling Group har ikke ønsket at indgå i den fælles pressemeddelelse

Afsenderne af pressemeddelelsen opfordrer desuden forbrugerne til at handle lokalt i påsken. Og netop derfor har Salling Group ikke ønsket at indgå i den fælles pressemeddelelse:

”Vi ser ikke det at handle lokalt som en løsning, da den store påskehandel jo netop kan give ophobning i de små, lokale butikker frem for at få spredt ud til de store. Vi indgår selvfølgelig konstruktivt i den plan som ministeren kommer med om de to ekstra åbningsdage,” siger Per Bank til Finans.

Overenskomsten gælder stadig

Forslaget bliver med al sandsynlighed vedtaget af Folketinget, når det skal hastebehandles i den kommende uge.

HK Handel minder både arbejdsgivere og ansatte om, at overenskomstens regler stadig er gældende:

Vi vil anmode vores medlemmer om at fastholde deres fire ugers varsel i forhold til ændringer i arbejdsplanerne

Vi vil anmode vores medlemmer om at fastholde deres fire ugers varsel i forhold til ændringer i arbejdsplanerne, så de ikke frivilligt accepterer ændringer i den allerede fastlagte arbejdsplan,” siger HK Handel-formand Per Tønnesen.

placeholder

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Thomas - pis nu af med dig. Vi gider ikke dit rendestens-sprog.