Fagforening klager til EU over skjult statsstøtte

HK Handel om virksomhedspraktikant-ordningen i supermarkeder: Hjælper virksomheder med milliardoverskud til at spare på løn til ansatte
Foto: Siine Fiig
Ifølge HK Handel er brugen af gratis virksomhedspraktikanter i landets supermarkeder blevet så omfattende, at der reelt er tale om skjult statsstøtte.

Fagforeningen har derfor sendt en klage til EU-kommissionen, der i sidste ende kan koste dyrt for landets store supermarkedskæder Coop (Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, Fakta og Irma) og Salling Group (Bilka, Føtex og Netto).

Det skriver netmediet, A4 Arbejdsliv.

Formanden for HK Handel, Per Tønnesen, forklarer her om baggrunden for EU-klagen:

“Gruppen af virksomhedspraktikanter i supermarkederne er så stor, og antallet, der efterfølgende bliver ansat i supermarkederne, er så lille, at der ikke længere er tale om en ordning, der hjælper ledige tilbage på arbejdsmarkedet,” siger Per Tønnesen til A4 Arbejdsliv og uddyber:

“Der er tale om en skatteyderfinansieret ordning, som hjælper virksomheder, der i forvejen giver overskud i milliardklassen, med at spare på regningen til de ansattes løn,” mener formanden for HK Handel.

Professor: Der har været eksempler på misbrug 

HK Handel har i flere år rettet en skarp kritik af ordningen, hvor kontanthjælpsmodtagere sendes i ulønnet praktik i landets supermarkeder.

HK Handel er særligt utilfreds med, at det kun er ganske få virksomhedspraktikforløb, der efterfølgende munder ud i et job til den ledige kontanthjælpsmodtager.

Ifølge en rapport, som konsulenthuset Højbjerre Brauer & Schultz sidste år lavede for HK Handel, var der i 2018 knap 50.000 forløb, hvor ledige blev sendt i ulønnet praktik i et supermarked.

Rapport påviser, at kun syv procent af de kontanthjælpsmodtagere, der afsluttede deres praktikforløb i de første seks måneder af 2017, var ansat i et supermarked et år senere.

kun fem pct. af forløbene endte med, at den ledige kontanthjælpsmodtager fik job i virksomheden

Samtidig viser en analyse, som Rockwool Fonden har lavet af mere end 180.000 virksomhedspraktikforløb fra 2011 til 2014, at kun fem pct. af forløbene endte med, at den ledige kontanthjælpsmodtager fik job i virksomheden.

Thomas Bredgaard, professor og arbejdsmarkedsprofessor ved Aalborg Universitet, advarer dog mod at se de lave ansættelsesandele som et udtryk for, at ordningen er en fiasko.

“Virksomhedspraktik er et af de få værktøjer i den arbejdsmarkedspolitiske værktøjskasse, som vi rent faktisk kan se en effekt af, når det kommer til at få ledige i arbejde,” siger Thomas Bredgaard til A4 Arbejdsliv.

Thomas Bredgaard understreger dog, at han forstår HK Handels bekymring i forhold til, at brugen af virksomhedspraktikanter kan misbruges til at erstatte lønnet personale i landets supermarkeder:

Ordningen skal ikke bruges til at give virksomheder rabat på lønkroner

“Der har været eksempler på misbrug af virksomhedspraktikordningen, og det skal man for alt i verden undgå. Ordningen skal ikke bruges til at give virksomheder rabat på lønkroner,” siger Thomas Bredgaard.

Ifølge Thomas Bredgaard er der 'god timing' i forhold til at få prøvet spørgsmålet om virksomhedspraktikkens lovlighed netop nu: 

“Efter coronakrisen kommer der til at være en masse nye ledige, som i mange tilfælde er klar til at gå ud og passe et lønnet job med dags varsel. Her gælder det om at sikre, at de ikke cykler rundt i ulønnede praktikophold i stedet for at komme i job,” siger professoren.

Praktikanter gav COOP og Salling Group besparelse på 600 mio.

Hvis EU-kommissionen giver HK Handel medhold i HK Handels klage, kan det ende med at blive en dyr affære for de store danske supermarkedskæder.

Det vurderer Pernille Wegener Jessen, juraprofessor og ekspert i EU-ret ved Aarhus Universitet.

“Hvis kommissionen vurderer, at en ordning er ulovlig og har givet uretmæssige økonomiske fordele til en bestemt virksomhed eller industri, vil den ulovlige støtte skulle betales tilbage," siger Pernille Wegener Jessen til A4 Arbejdsliv.

Samtidig vil den pågældende stat skulle stoppe den ulovlige statsstøtte, og eventuelt ændre ordningen, så den opfylder EU-kommissionens betingelser for lovlig statsstøtte, forklarer professoren.

Ifølge Pernille Wegener Jessen vil tilbagebetalingen tage udgangspunkt i den besparelse eller økonomiske gevinst, som virksomheden har opnået gennem den ulovlige statsstøtte.

Ifølge beregninger, som HK Handel har foretaget på baggrund af et svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg, sparede landets to største supermarkedskæder, Coop og Salling Group, i 2017 tilsammen knap 600 mio. kroner i lønudgifter ved at bruge virksomhedspraktikanter og anden såkaldt støttet beskæftigelse.

Arbejdsgivere: Mange ledige ender i fast job

Hos Salling Group fortsætter man uanfægtet af HK handels klage brugen af virksomhedspraktikanter.

Det oplyser pressechef Kasper Reggelsen i et mailsvar til A4 Arbejdsliv.

rigtig mange ledige i jobrettede forløb ender med at få fast ansættelse hos os, hvilket vi er stolte af

“Folketinget har besluttet, at afklaringer og opkvalificeringer af ledige skal foregå i en virksomhed, ligesom flygtninge skal i virksomhedspraktik inden for de første fire uger i en kommune. Den opgave hjælper vi med i et godt samarbejde med kommunerne, og rigtig mange ledige i jobrettede forløb ender med at få fast ansættelse hos os, hvilket vi er stolte af,” skriver pressechefen.

Hos konkurrenten Coop, lyder der en tilsvarende melding fra informationsdirektør Jens Juul Nielsen: 

hvis EU-kommissionen vurderer, at ordningen er ulovlig, retter vi os naturligvis efter det

“Politikerne har bedt os om at tage ledige i virksomhedspraktik for at hjælpe dem med at komme tættere på arbejdsmarkedet. Den opgave er vi glade for at løse, men hvis EU-kommissionen vurderer, at ordningen er ulovlig, retter vi os naturligvis efter det,” siger Jens Juul Nielsen til A4 Arbejdsliv.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Nej, Svend FUP, det bliver ikke svært, der er nemlig penge at tjene ( spare ) for virksomhederne. Det er jeg så optimistisk at tro at selv du forstår.

meget interesant..jobcenterene siger at efter et vis tidsrum skal man i praktik og tit bliver det i en virksomhed som fra start siger at de ikke har råd til at ansætte en så det er kun så længe man er gratis..og jobcenterne siger at det er over 50 % der efterfølgende får arbejde...og sådan er det de fylder en med løjen..og siger man dem imod bliver der først "ballade".. så de fleste finder sig i det for ellers bliver det meget svære at få et rigtigt arbejde..OG OG hvis dagligvarebutikkerne skal betale for ulovlig statstøtte, så må det være dem der er arbejdsløse, der skal have pengen

og jeg har oplevet at fordi man beklager sig over, at være i virksomhedspraktik samtidig med at man mister 1000 kr på grund af 225 timers reglen, bliver man stemplet som en der har.. mangel på sociale kompentancer

Annonce