Annonce

Nu stiger lønnen for hårdt prøvet faggruppe - Se hvor meget

Fra marts og april kan en gruppe medarbejdere se frem til ekstra i lønposen.
Foto: Siine Fiig
Ny overenskomst for butiksansatte på plads.
Foråret bringer gode nyheder med sig til landets butiksansatte, som kan nyde godt af, at minimumslønnen og fritvalgskontoen stiger.

Det sker fra 1. marts eller 1. april.

Det vækker glæde hos formanden for HK Handel, Mette Høgh, som dog samtidig understreger, at der skal ske store lønstigninger gennem lokale lønforhandlinger.

En glad formand 

Minimallønnen stiger for alle, som er ansat på HK Handels overenskomster. Minimallønnen er det laveste beløb, som en arbejdsgiver har ret til at betale ifølge overenskomsten.

Den inkluderer ikke for eksempel tillæg for overarbejde, arbejdsgiverbetalt pension eller fritvalg.

Det er rigtig glædeligt, at minimallønnen nu får et nøk opad

“Det er rigtig glædeligt, at minimallønnen nu får et nøk opad. Men selvom nogle butiksansatte kan se frem til at få flere penge om måneden, vil jeg gerne understrege, at den helt store lønudvikling stadig skal ske ude på arbejdspladserne gennem lokale lønforhandlinger, siger Mette Høgh til Netavisen Pio.

Selvom fritvalgskontoen altså ikke er en del af stigningen i minimallønnen, er der alligevel andre stigninger i sigte på denne front.

Fritvalgskontoen stiger nemlig også den 1. marts eller 1. april for ansatte på HK Handels overenskomster.

Så meget stiger de

En faglært ansat på overenskomsterne med Dansk Erhverv Arbejdsgiver, Dansk Industri (DIO II), COOP Danmark A/S, Storbutikkernes Forhandlingsudvalg og Brugsforeningens Forhandlingsudvalg vil fra 1. marts 2024 få en minimalløn på 23.132 kroner.

En faglært på overenskomsterne med Danske Slagtermestre vil få en minimalløn på 24.183,19 kroner fra 1. april 2024.

En ufaglært over 18 år på overenskomsterne med Dansk Erhverv Arbejdsgiver, Dansk Industri (DIO II), Coop Danmark A/S, Storbutikkernes Forhandlingsudvalg og Brugsforeningens Forhanlingsudvalg vil fra 1. marts 2024 få en minimalløn på 21.632 kroner.

En ufaglært under 18 år på overenskomsterne med Dansk Erhverv Arbejdsgiver, Coop Danmark A/S, Storbutikkernes Forhandlingsudvalg og Brugsforenings Fohandlingsudvalg vil få en minimalløn på 12.313 kroner om måneden svarende til 76,80 kroner i timen fra 1. marts 2024.

Også stigning på fritvalgskontoen

Fritvalgskontoen stiger fra 1. marts eller 1. april 2024. Det betyder, at ansatte på HK Handels overenskomster får flere penge for ens arbejde fra en af de to datoer.

For de flestes tilfælde vil det ske ved, at der bliver lagt 2 procent oven i fritvalgskontoen.

Ansatte på HK Handels største overenskomst - butiksoverenskomsten med Dansk Erhverv Arbejdsgiver - vil fra 1. marts få indbetalt 9 procent af den ferieberettiget løn i stedet for 7 procent.

Konkret betyder det, at hvis man har en månedsløn på 24.000 kroner, så vil man fremover få sat 2.160 kroner ind på ens fritvalgskonto frem for 1.680 kroner, hvilket var tilfældet før de nye stigninger.

Medarbejderen kan anvende fritvalgskontoen fleksibelt til forskellige formål efter ønske, for eksempel kan man vælge mellem at få pengene udbetalt, man kan få indbetalt pengene til pension eller de kan veksles til mere frihed.

På de fleste af HK Handels overenskomster vil stigningen ske 1. marts. Men på overenskomsten mellem HK Handel og Danske Slagtermestre og overenskomsten for mellemledere med COOP Danmark A/S vil stigningen først finde sted 1. april.

En hård tone i butikkerne  

De ekstra lønkroner fra marts og april vil komme en gruppe ansatte til gode, hvis arbejdsliv for manges vedkommende ikke altid er en dans på roser.

Ifølge en undersøgelse fra HK Handel har 80 procent af fagforeningens medlemmer oplevet en hård tone fra kunderne. 14 procent har oplevet vold eller trusler om vold.  

Netavisen Pio satte fokus på emnet i en artikelrække, hvor 17-årige Freja Christensen oplevede at blive kaldt luder og få trusler om at forsøge at fyre hende, mens hun arbejdede i en butik.

Også Josephine blev kaldt for luder og fik kastet en pakke cigaretter efter sig, og Jessica Gilkrog oplevede, at en kunde truede med at forsøge at få hende fyret.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

De ekstra lønkroner fra marts og april vil komme en gruppe ansatte til gode, hvis arbejdsliv for manges vedkommende ikke altid er en dans på roser.

En lidt mærkelig sammensat artikel!

Hvis blot lønnen er god må man finde sig i danskernes særheder???

Imponerende at Danmark fortsat har dagligvarebutikker overalt i hele landet!

Ejerne af dagligvarebutikkerne burde støtte de ansatte og true med lukning i de områder af Danmark, hvor kunderne ikke har en acceptabel adfærd i butikkerne!

Gensidig opdragelse bliver aktuelt når butikkerne lukker!

Er det “folk på gennemrejse”, der generer personalet bør alle kunder i butikken råbe: “Ryg og rejs!”

Putinner findes overalt!

Også i lille Danmark!

Stil dig op med en Mette Frederiksen attitude!

Misdæderen forsvinder straks ud af butikken!

Ellers sender statsministeren straks milliarder til formålet!

Vi må forstå af artiklen at det allerede er sket!

Godt hjulpet af det private erhvervsliv!

Der snart må kæmpe med unge medarbejdere der tvinges i Kongens klæder!

Fjumreårene som butiksansat, erstattes med 11 måneders tvungen militærtjeneste!

Et hårdt slag for dagligvarebutikkerne!

Lad os håbe at tonen er anderledes på landets kaserner!

“Hver tredje kvinde i Forsvaret er udsat for sexisme. Det kalder på nye tiltag, hvis Forsvaret skal gøre sig håb om at fastholde og tiltrække nye talenter fremover. I Forsvaret har 32 pct. af fastansatte kvinder været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed og chikane inden for de seneste 12 måneder”

Af de nye belånte 40 milliarder til forsvaret vil statsministeren endnu ikke love lønforhøjelser som fastholdelsesmiddel.

- det overlader jeg til lønforhandlerne, sagde statsministeren!

Lønningsposen er afgørende, sagde soldaterne.

En årelang nedskæring på personelinitiativer, slidte faciliteter og lav løn er blandt en alenlang liste af ting, som ifølge Tom Block får soldater til at søge andre steder hen.
- Nu er det så grelt på trods af, at vi har råbt op om det i rigtig mange år. På vores niveau mangler vi hver fjerde kollega, siger han.
Samtidig er soldater også ufaglærte, og det betyder ifølge Tom Block, at mange ikke føler sig anerkendt i sit arbejde – for lønnen følger heller ikke med.

Fra soldat til butiksansat!

Spørgsmålet er om statsministeren er en god købmand?