Annonce

Aftale afskaffer forhadte nultimers-kontrakter

Unge under 18 år, bijobbere og deltidsansatte får nu garanteret mindst otte eller 13 timers ansættelse om ugen med ny overenskomstaftale.
Foto: Siine Fiig
Hidtil har mange deltidsansatte inden for butiksområdet været ansat på nultimers-kontrakter.

Det betyder, at man reelt ikke er garanteret en eneste times ansættelse - og dermed heller ikke nogen lønindtægt.

Men med den nye overenskomstaftale mellem HK Handel og Dansk Erhverv, der blev indgået onsdag, afskaffes de forhadte nultimers-kontrakter fuldstændigt.

indfører man i stedet en helt ny ansættelsesform, kaldet fleksibel deltidsansættelse

Ifølge aftalen indfører man i stedet en helt ny ansættelsesform, kaldet fleksibel deltidsansættelse.

Fleksibel deltidsansættelse betyder, at unge under 18 år, bijobbere og deltidsansatte fremover ansættes i to arbejdsintervaller på mellem 8 til 15 timer eller 13 til 20 timer om ugen.

“Det er en stærk aftale, vi har landet. Ved at afskaffe nultimerskontrakterne har vi styrket de ansattes rettigheder og givet dem et sikkert indtægtsgrundlag. Derfor er jeg meget stolt af, at vi sammen med arbejdsgiverne nu tager et endeligt opgør med den type kontrakter,” siger formand for HK Handel, Mette Høgh.

HK Handel: Endeligt opgør

På Twitter understreger HK Handel, at overenskomstaftalen, er et “endeligt opgør” med nultimers-kontrakterne:

“Ny overenskomst for 150.000 butiksansatte betyder et endeligt opgør med 0-timers kontrakter i detailhandelen samt en betragtelig lønfremgang for bl.a. ansatte på minimalløn.” 

placeholder

 

Også HK Danmarks næstformand, Mads Samsing, glæder sig på Twitter over, at de forhadte nultimers-kontrakter nu forsvinder:

“Godtarbejde at det er lykkedes forhandlerne at blive enige om en stærk aftale, der gør op med 0-timers kontrakter i detailhandlen. Tillykke, HK Handel.”

Også arbejdsgiversiden glæder sig:

“Det (er) også positivt, at vi har opnået enighed om en ny ansættelsesform, vi kalder fleksibel deltidsansættelse,” siger viceadministrerende direktør hos Dansk Erhverv, Laurits Rønn, ifølge en pressemeddelelse.

Forsker: Stor gevinst

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Christian Lyhne Ibsen fra Københavns Universitet har et opgør med nultimers-kontrakterne haft topprioritet for HK Handel:

det er jo en stor gevinst for de lønmodtagere

“Der vil være nogle personer, som nu kan regne med en arbejdstid og en vis indkomst i nogle uger, hvor de normalt ikke kunne regne med det. Og det er jo en stor gevinst for de lønmodtagere,” siger han til DR Nyheder.

Det er ikke kun blandt butiksansatte, at nultimers-kontrakter er udbredt. Fænomenet er også udbredt inden for restaurationsbranchen og ældreplejen.

Opgøret med nultimers-kontrakterne er en del af den nye overenskomst, som fagforeningen HK Handel og arbejdsgiverne i Dansk Erhverv landede onsdag. Overenskomstaftalen dækker godt 150.000 ansatte i detailhandlen.

Aftalen hæver mindstelønnen med 4,5 kroner i hvert af de kommende to år. Altså i alt ni kroner. Fra 127 kroner til 136 kroner.

Det er også en del af aftalen, at den såkaldte fritvalgskonto hæves med to procent i løbet af de næste to år.

Med fritvalgskontoen kan lønmodtagerne selv beslutte, om de vil bruge pengene på ferie, løn eller pension.

Akkurat som i industri-overenskomsten ændres der også på pensionsfordelingen.

Fremover betaler arbejdsgiverne to procent mere ind til pension. Til gengæld betaler lønmodtagerne to procent mindre.

Overenskomsten skal nu godkendes af medlemmerne.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Gælder det også fætters kiosk og slik?

Hvis fætter har overenskomst.