Annonce

Fagforening opfordrer til at droppe hemmelighedskræmmeri

Formand for HK Handel vil have dig til at gøre op med et tabu på arbejdspladsen
Foto: HK Handel
Formand for HK Handel, Mette Høgh
Er du en af dem, som ikke ved, hvad din kollega tjener? Og som måske heller ikke selv har fortalt på arbejdspladsen, hvad du får i løn? 

Så er det på tide at skabe mere åbenhed om emnet, mener formand for HK Handel, Mette Høgh ifølge HK’s hjemmeside.

Løn er tabubelagt 

“Ved du, hvad din nærmeste kollega tjener? Højst sandsynligt ikke, for i Danmark er det noget, mange af os ikke engang deler med vores nærmeste venner eller familie. Løn betragtes som privat og tabubelagt. Men hemmelighedskræmmeriet er sjældent i din interesse som lønmodtager, tværtimod,” udtaler Mette Høgh til HK’s hjemmeside.

Løn betragtes som privat og tabubelagt

Hun argumenterer for, at åbenhed om løn kan gøre det nemmere at forhandle med chefen.

Det er kun arbejdsgiver, som vinder, ved at være den eneste, der kender alle ansattes løn, mener HK Handel-formanden.

Mette Høgh understreger, at der kan være mange veje til større lønåbenhed på ens arbejdsplads - og at det ikke nødvendigvis er en god idé fra den ene dag til den anden at afkræve kollegaer svar på, hvad de tjener.

I stedet foreslår hun, at man kan bede sin tillidsmand sætte fokus på emnet, eller man kan spørge sine kolleger, hvordan de forbereder sig til lønsamtalen, som man har ret til en gang årligt, hvis man er ansat på HK Handels overenskomster.

Et personligt spørgsmål 

Selvom det er fuldt ud lovligt at tale om ens løn, afholder mange danskere sig fra det.

Ifølge en undersøgelse for Institut for Menneskerettigheder fra 2017 taler seks ud af ti medarbejdere ikke om løn.

Undersøgelsen viser, at det skyldes, at løn betragtes som en privat sag, at løn er kompliceret og at det bliver set som upassende at tale om løn.  

Ifølge Bjarke Oxlund, dekan for teknologi og Sundhed ved RUC, er spørgsmålet om løn et tabu, fordi vi opfatter det som, at det er en værdi, der bliver sat på os som mennesker.

“Den enkelte føler, at vedkommendes værdi, ikke bare som arbejdskraft, men også som menneske, kan afgøres af et tal,” siger Bjarke Oxlund til Netavisen Pio.  

Spørgsmålet om løn bliver på den måde meget personligt for folk, forklarer Bjarke Oxlund.

“Det opleves som intim viden eller noget, der fortæller utrolig meget om en. Derfor kan man godt blive berøringsangst,” siger han.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Mette Høgh kunne jo starte med at oplyse hvad hun selv og de andre ansatte HK-handel får i løn.

Hvad får de kontoransatte i løn? det fremgår ikke i dit link.

De kontoransatte får løn efter overenskomsten. Hvorfor skal helt almindelige ansatte oplyse hvad de får i løn? Hvilke andre brancher gør det ?

Er det ikke det Mette Høgh lægger op til i artiklen? at man på alle arbejdspladser oplyser hvad man får i løn til sine kollegaer, så man kan se om der er ligestilling og at alle får samme løn for samme arbejde?

Jeg har selv gentagne gange her på siderne slået på trommer for at få gjort op med hemmelighedskræmmeriet omkring lønninger, netop fordi de enkelte jo altid selv ved, hvem de skal sammenligne sig med af kollegerne. Og hvis man ikke kender disse andres løn, kan man jo heller ikke vide, om man selv er blevet tørret.

Så glimrende at andre med større indflydelse end jeg også begynder at tage det op. Og hvis er mine pip, der er blevet hørt, tager jeg da også gerne lidt af æren ;-)

Funktionærer har sgu altid været lidt underlige. Os på gulvet var aldrig i tvivl om, hvad hinanden tjente, for det kunne vi jo læse os til i den fælles overenskomst. Men dem oppe på kontorgangen var altid meget hemmelighedsfulde. Jeg gætter på, at de var bange for at afsløre, at de modtog fedterøvstillæg.