Annonce

Fagforening ønsker sig tre nye rettigheder til nyuddannede

Et lønløft kan ikke stå alene. Arbejdsvilkår skal også på forhandlingsbordet ved de kommende trepartsforhandlinger for at undgå at for mange forlader faget igen. Det skriver forkvinde i Dansk Socialrådgiverforening, Signe Færch.
Foto: Dansk Socialrådgiverforening
Signe Færch, forkvinde, Dansk Socialrådgiverforening
Overalt i velfærden er der mangel på dygtige medarbejdere, som kan hjælpe udsatte borgere, passe godt på vores børn og tage hånd om de ældre.

Derfor håber jeg, at vi snart kan få taget hul på de trepartsforhandlinger om rekruttering i den offentlige sektor, som regeringen har stillet os i udsigt.

I den forbindelse er det åbenlyst, at man bør kigge på lønnen til mange af de faggrupper, som hver dag knokler for at holde sammen på velfærden.

Heldigvis virker det også til, at der efterhånden er konsensus mellem parterne om, at et lønløft udgør en del af løsningen på rekrutteringskrisen.

Tre nye rettigheder

Jeg mener dog ikke, at et lønløft kan stå alene. Hvis vi skal være i stand til at rekruttere og fastholde flere socialrådgivere, sygeplejersker og pædagoger, så skal vi også have arbejdsvilkår på forhandlingsbordet.

Derfor slår vi i Dansk Socialrådgiverforening netop nu et slag for, at nyuddannede socialrådgivere skal have tre nye rettigheder i den første tid i deres første job; ret til en grundig introduktion, en mentor med tid til mentoropgaven og færre arbejdsopgaver i starten.

De er dedikerede, engagerede og passionerede omkring det fag, de har uddannet sig til

Når vi retter et så skarpt fokus mod vores nyuddannede fagfæller og slår på tromme for, at de skal have nogle bedre vilkår, så skyldes det, at det er en lavthængende frugt.

Hvert år træder tusindvis af mennesker ud af professionshøjskolerne med et eksamensbevis i hænderne, og efter en velfortjent sommerferie træder de på arbejdsmarkedet som nyuddannede.

De er dedikerede, engagerede og passionerede omkring det fag, de har uddannet sig til.

En skæv start på arbejdslivet

Blandt de nyuddannede socialrådgivere – og mange andre faggrupper – sker der alligevel det, at de efter relativt kort tid overvejer at forlade faget.

En del ender også med at gøre det. Der er formentligt mange forskellige årsager til, at det kommer så vidt, men vi ved, at hele 40 procent af de nyuddannede socialrådgivere føler sig stressede, mens 15 procent har været sygemeldt med stress.

Det er ærgerligt, at så mange får en skæv start på deres arbejdsliv – og at den for nogle bliver så skæv, at de beslutter sig for at skifte spor.

Og på den måde kan vi forebygge, at de søger væk fra socialrådgiverfaget

Hvis de nyuddannede socialrådgivere får ret til en grundig introduktion, en mentor med tid til mentoropgaven og færre arbejdsopgaver i starten, så kan de få den støtte og tid, som er afgørende for at falde godt til i faget.

Og på den måde kan vi forebygge, at de søger væk fra socialrådgiverfaget.

Derfor håber jeg, at vi i trepartsforhandlingerne kan blive enige om at se på arbejdsvilkårene – særligt for de nyuddannede.

Det er nemlig forudsætningen for at sikre alle nyuddannede en god start på deres arbejdsliv, og det er en del af løsningen på rekrutteringskrisen.

Forkvinde i Dansk Socialrådgiverforening.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

“Realitetschok” hed det i 1980erne når ny-uddannede folkeskolelærere entrede i klasselokalerne!

Kloge skoleinspektører havde deres eget system til at bevare de unge lærere på skolen!

Ellers var det ris til egen bagdel!

Dengang kunne man fodre svin med nyuddannede folkeskolelærere og kun halvdelen blev i erhvervet!

I dag er der alternative jobs overalt!

Så sover lederne i timen!

Ja så er det ris til egen bagdel!

Den kloge leder narrer den mindre kloge!