Annonce

Fagforenings­formand om smittefare: "Vores medlemmer er meget bekymrede"

En blikkeslager bliver kaldt ud til et job. Efter jobbet er udført fortæller kunden, at han er i corona-karantæne: "Tænker folk sig da overhovedet ikke om"
"Vores medlemmer er meget bekymrede for coronavirus. Det er bestemt ikke alle arbejdsgivere, der tager corona-problemerne lige seriøst," siger formanden for Blik- og Rørarbejdetforbundets Midt- og Nordjyske afdeling, Thomas Christensen, til Netavisen Pio.

Onsdag fik han en henvendelse fra en blikkenslager, der var stærkt oprevet:

Jamen, altså, tænker folk sig da overhovedet ikke om

"Han var blevet onsdag kaldt ud til en opgave i et privat hjem. Efter at han havde udført opgaven fortaller manden i villaen vores medlem, at han er i karantæne, fordi han har rejst i et rød-zone-land. Altså bagefter! Det er fandme ikke smart. Jamen, altså, tænker folk sig da overhovedet ikke om," spørger Thomas Christensen. Hans afdeling modtager i øjeblikket seks til otte gange så mange opringninger som normalt. Stort set alle opkald handler om corona-bekymringer ude på byggepladserne.

"Jeg har lige haft en henvendelse fra et medlem, der arbejder ude på en byggeplads med 25-30 håndværkere. De er bekymrede for forholdene på arbejdspladsen. De synes ikke rigtig, at der bliver taget tiltrækkeligt hånd om spørgsmål omkring corona-smitte, og havde derfor bedt om et ekstra sikkerhedsmøde. Men det mente bygherren ikke lige der var tid til. Altså den slags, det dur ikke. Arbejdsgiverne må altså tage håndværkernes corona-bekymringer alvorligt," lyder den klare opfordring fra Thomas Christensen.

Det går den rigtige vej på supersygehuset

Men der er også positive corona-oplevelser. En af dem handler om det store super-sygehusbyggeri i Aalborg - Nyt Aalborg Universitetshospital (NAU). Her arbejder 600 håndværkere i øjeblikket.

"Vores medlemmer derude har været rigtig frustrerede tidligere på ugen. Men vi har nu haft byggemøde med byggeledelsen. Og nu bliver de foranstaltninger, der skal til for at imødegå coronasmitte, intensiveret. Man intensiverer rengøringen. Samtlige toiletter bliver rengjort hver 2. time. Man er begyndt at opdele de store kantiner i mindre kantinerum, så der kun kan sidde op til otte personer i de nye, mindre kantinerum. Så hver person får sin egen plads, sin egen faste stol, og der holdes afstand," fortæller Thomas Christensen.

Men det går den rigige vej ude på NAU

"Der er stadig ting, der bekymrer vores folk. Det handler om elevatorer. Dér ønsker vores folk hyppigere afspritning. Og så skal vi have afklaret, hvor mange der må stå i en elevator. Der efterspørges strengere regler for færdsel på en byggeplads. Den slags ting. Men det går den rigige vej ude på NAU," fortæller Thomas Christensen.

Kom nu op på corona-dupperne

"Men generelt er der mange henvendelser ude fra byggepladserne. Jeg siger til vores medlemmer, at både håndværkere og arbejdsgiver skal følge de anvisninger, som myndighederne angiver. Vi opfordrer bekymrede medlemmer til at tage en snak med arbejdsgiver. For det er arbejdsgiver, der har ansvaret for, at der indføres de nødvendige corona-foranstaltninger. Er der ikke en arbejdsmiljørepræsentant, må man gå direkte til mester. Det er vigtigt at arbejdsgiverne laver en opdateret APV (Arbejdspladsvurdering)," siger Thamas Christensen.

Han appellerer til arbejdsgiverne om at komme op på corona-dupperne:

Uanset om man er i blå kedeldragt eller i fancy jakkesæt: Så er man lige udsat for smitte

"Generelt må jeg altså sige til arbejdsgiverne: Kom nu lige op på corona-dupperne. Det her er alvorligt. Og så skal folk altså huske: Uanset om man er i blå kedeldragt eller i fancy jakkesæt: Så er man lige udsat for smitte. Coronavirussen når alle," lyder det fra fagforeningsformanden i Aalborg.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet