Annonce

Filmanmeldelse: 10 sekunder for tidligt og 20 sekunder for sent

Laura McGann har med 'The Deepest Breath' skabt en suveræn dokumentarfilm, som med afsæt i en tragedie udgør en fremragende introduktion til fridykning.
Foto: Netflix
Dokumentaren 'The Deepest Breath' er en fremragende introduktion til fridykning.
Den 22. juli 2017, foretog den italienske fridykker, Alessia Zecchini (1992 -), den farefulde bedrift at dykke gennem den myteomspundne Arch - en bue, der løber gennem en klippe ved Dahab i Egypten, nede i The Blue Hole.

Selve buen befinder sig 50 meter under havets overflade.

Mange har mistet livet i forsøget på at svømme igennem, men Alessia Zecchini havde forberedt sig optimalt, og trænet med den berømte, irske fridykker-medhjælper og instruktør, Stephen Keenan.

De havde truffet hinanden kort tid før forsøget, samme år i Long Island, hvor Alessia Zecchini slog verdensrekorden i fridykning med monofinne for kvinder.

Stephen Keenan havde hjulpet hende optimalt, og det lykkedes for hende at nå 104 meter ned og op, uden at få blackout og uden at have brug for hjælp.

Verdensrekorden var selvsagt en milepæl i Alessia Zecchinis karriere. Men at tage dykket gennem buen i The Blue Hole var også en bedrift, som hun drømte om, fordi hendes store idol, den russiske fridykker, Natalia Molchanova, der havde vundet alle de verdensrekorder, der overhovedet var mulige, var den eneste kvinde, der havde svømmet igennem grotten med kun et luftindtag.

Nu befandt Alessia Zecchini sig altså i Dahar, sammen med Stephen Keenan og hans team, og sammen skulle de sørge for at hun kom sikkert ned, igennem og op igen på den anden side.

Det hele går galt trods planlægning

Alt var planlagt ned til mindste detalje. Alessia Zecchini dykkede de 50 meter ned, for derefter at svømme tredive meter gennem buen, hvor der på den anden side ventede hende et tov og Stephen Keenan, der skulle guide hende sikkert op igen.

Men det hele går galt. Alessia mister tidsfornemmelsen, og svømmer hurtigere end forventet, hvilket gør, at hun ankommer 10 sekunder tidligere.

Stephen bliver af en uforklarlig grund forhindret i at tage sit dyk til tiden, hvilket forsinker ham i 20 sekunder, så da Alessia kommer ud af buen, kan hun hverken se tovet eller Stephen, hvilket gør, at hun svømmer i den forkerte retning.

Det ender tragisk

Stephen Keenan ser hende svømme væk fra tovet, og han må svømme hurtigt hen til hende og derved bruge for mange kræfter. Han når hende, og forsøger at hive hende op, da hun selv løber tør for kræfter.

Selv mister Stephen bevidstheden tæt ved vandoverfladen, hans hjerne kobler fra, og han får et blackout. Men kort før hans blackout får han vendt Alessia om på ryggen, så hun kommer til at ligge med hovedet over vandet.

Alessia er i en hypoxisk tilstand, det vil sige, at hun grundlæggende ikke er til stede og hendes krop er paralyseret.

Det ender tragisk. Stephen Keenan mister livet. Og det er præcis denne hændelse, der gør, at den irske instruktør, Laura McGann, blev fascineret af historien, og gerne ville finde frem til, hvad der førte til at Alessia og Stephen finder hinanden, og tragedien indtræffer.  

Fremragende introduktion til fridykning

Det har hun lavet en suveræn dokumentarfilm om, med titlen ’The Deepest Breath’, hvor vi får historien om Alessia Zecchinis vej til stjernerne i denne ekstremsport.

Samtidig med, at vi også får et portræt af Stephen Keenan og hans vej til at blive en af verdens mest kendte og mest respekterede dykkerhjælpere og underviser.
Dokumentarfilmen er en fremragende introduktion til hele fænomenet fridykning, og de mange spektakulære filmoptagelser tager vejret fra en.

Det er alt sammen så storslået, så blåt og så dramatisk, dragende, og på mange måder som at betragte et tværsnit mellem liv og død.

Hun ser ting, der ikke eksisterer

Alessia forklarer, at når hun kommer ned på omkring 30 meter, så er trykket så højt, at hun trækkes videre ned. Hun beskriver oplevelsen som at flyve, og hun forklarer at stilheden og mørket dernede er som at besøge verdens mest stille og fredelige sted.

Samtidig forklarer hun, at hun begynder at hallucinere. Hun ser ting, der ikke eksisterer.

Og det er netop i denne flydende, trækkende og konstant mere knugende tilstand, hvor man får ilten presset ud af kroppen, at man skal være i stand til at reagere og stritte imod, for at begynde opturen, hvor man skal have kræfter til at arbejde imod den nedadgående bevægelse.

Risikerer sprængte lunger

Så ekstremt mange ting kan gå galt, ligesom i tilfældet med Stephen Keenans tragiske dødsfald.

Det handler mestendels om sekunder. Hvis man fejlkalkulerer ens egne evner, kan man ende med at få sprængt sine lunger, hvor blodårene simpelthen brister, og man ender som patient med behov for iltapparat resten af livet.

det ser helt ekstremt bizart og uhyggeligt ud, når en dykker med blackout trækkes op og øjnene har mistet fokus

Mange får et blackout i deres forsøg på at slå rekorder. I dokumentaren ser man Alessia få flere af dem, og det ser helt ekstremt bizart og uhyggeligt ud, når en dykker med blackout trækkes op og øjnene har mistet fokus, indtil de får ilt og begynder at trække vejret igen.

Den afhængighed, der er forbundet med sporten, hvor livet hele tiden sættes på spil, blot for at nå dybere og dybere ned under havets overflade, eller svømme horisontalt uden iltoptag, så langt og i så lang tid som overhovedet mulig, er ikke bare ekstremt, men også uforståeligt, hvis ikke det var forbundet med disse fysiske tilstande, der indvirker på udøveren som et slags stof.

Illustrativ og nærtagende dokumentar

’The Deepest Breath’ er virkelig en fantastisk dokumentar, og det overrasker undertegnede, at den egentlig har taget pladsen som den mest dragende film om emnet, og dermed frataget Luc Bessons ’Le Grand Bleu’ fra 1988 denne plads, på min egen rangliste over de mest betagende film om dykning og havet.

Men i ’The Deepest Breath’ er der virkelig smukke, smukke billeder. Det er en meget illustrativ og nærgående dokumentar, hvor man får indblik i disse menneskers passioner og liv.

I dag fortsætter Alessia Zecchini med at forsøge at slå rekorder

Musikken er desværre ikke lige så dog som i ’Le Grand Bleu’, og det skæmmer faktisk en lille smule. Det ryster lidt totalindtrykket, men man kan leve med det, for det er en altovervejende stor oplevelse at se denne film.

I dag fortsætter Alessia Zecchini med at forsøge at slå rekorder. Det gjorde hun også allerede dengang kort efter Stephan Keenans tragiske dødsfald.

Siden dengang har Alessia Zecchini dedikeret alle sine rekorder til ham.
 

Laura McGann: The Deepest Breath. Dokumentarfilm. 108 min. Vises på CPH:DOX i dag og den 25. marts 2023. Finansieret af Netflix, hvor den senere vil blive tilgængelig.

Freddy Hagen er uddannet cand.mag. i Moderne Kunst- og Kulturformidling fra Københavns Universitetet.


Flere artikler om emnet

Annonce