Annonce

Giraf-vennen Rufus fik ikke plads i kongressen

Den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, skuffede ved primærvalget i Massachusetts.
Den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, skuffede ved primærvalget i Massachusetts.

Vælgerne i den amerikanske delstat Massachusetts skulle tirsdag ved de såkaldte primær, beslutte hvilke kandidater, der skulle på stemmesedlen til de rigtige valg, der kommer til november.

I de danske medier har der været en del opmærksomhed omkring, at den tidligere amerikanske ambassadør Rufus Gifford stillede op, men trods et pænt kampagnebudget og mange ihærdige frivillige fra Danmark, så lykkedes det ham ikke. at overbevise vælgerne i statens tredje kongresdistrikt om, at han skulle opstilles.

Der var ti kandidater at vælge imellem og Rufus Gifford blev kun nummer fire med 15,3 procent af stemmerne.

”Jeg er simpelthen så rørt over alle jer, der er kommet alle steder fra og har brugt flere måneder eller hele jeres sommerferie på at hjælpe mig. Vi fik ikke nok stemmer i denne omgang, men kampen fortsætter,” lød det fra Rufus Gifford ifølge TV2, da han måtte erkende nederlaget overfor sine tilhængere.

placeholder

I sin som ambassadør i Danmark blev Rufus Gifford blandt andet kendt for at medvirke i dokumentaren "Jeg er ambassadøren fra Amerika" og for sin involvering i sagen om aflivningen af giraffen Marius i Københavns Zoo.

Vinderen blev i stedet 33-årige favorit Dan Koh, der senest har været stabschef for Bostons borgmester, og som havde opbakning fra de ledende kræfter i partiet. Og Koh havde også formået at samle flere penge til sin kampagne end Gifford.

Dan Koh fik 21,7 procent af stemmerne og skal nu op imod den republikanske kandidat Rich Green og en uafhængig kandidat i en valgkreds, hvor Demokraterne normalt plejer at få omkring 70 procent af stemmerne.

Han afløser 72-årige Niki Tsongas, der har været valgt til kongressen siden 2007.

Første sorte kvinde
Dan Koh, der har koreanske og libanesisk baggrund indskriver sig i en lang række af Demokratiske kandidater med minoritetsbaggrund, som har vundet primærvalg i år. Og mens de mange danske medier havde travlt med at dække valget i det tredje kongresdistrikt, så blev der skrevet historie andetsteds i staten.

I det syvende kongresdistrikt slog byrådsmedlem Ayanna Pressley fra Boston, nemlig veteranen Mike Capuano, som dermed ufrivilligt må forlade kongressen efter 20 år på posten. Pressley fik 59 procent af stemmerne mod Capuanos 41.

44-årige Ayanna Pressley bliver dermed den første sorte kvinde til at repræsentere Massachusetts i Washington D.C., ligesom hun i øvrigt også var den første sorte kvinde, der blev valgt til byrådet i Boston.

På overfladen lignede det en gentagelse af primærvalget i New York, hvor venstrefløjskandidaten Alexandria Ocasio-Cortez tilsvarende slog en ældre partifælle ud.

Forskellen på de to kvinder er, at Ayanna Pressley anses for at være en mere midtsøgende kandidat og at Mike Capuano i forvejen var en af kongressens mest venstreorienterede medlemmer.

Venstrefløjsdronning blev genvalgt
Massachusetts er en af USA’s mest venstreorienterede stater og alle statens nuværende ni kongresmedlemmer er Demokrater.  

Det samme er statens to senatorer, hvoraf den ene, Elizabeth Warren, der oftest nævnes som et bud på en mulig præsidentkandidat, tirsdag aften blev genopstillet til endnu en periode i senatet. Warren havde ingen modkandidat.

Men det blev afgjort tirsdag, at hun til november møder den republikanske kandidat Geoff Diehl, der er medlem af delstatsparlamentet. Warren er storfavorit til at blive genvalgt.

Der er valg til kongressen den 6. november 2018.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

-der har været danskere i USA for at hjælpe Gifford ved valget
-mon der kommer nogle russere for at hjælpe ved det danske valg? Eller er det noget helt andet????

Den helt store forskel er, at dem der tager til USA for at hjælpe fx Giffords gør det som privatpersoner, mens dem der sidder i Rusland og blander sig i valgkampen, gør det på vegne af den russiske regering.

Annonce