Giv mænd med ikke-vestlig baggrund nogle nye rollemodeller

Hvis vi fremover vil undgå, at de unge mænd drager i krig i Syrien eller deltager i voldelige optøjer, så skal vi give dem nogen at se op til.
Hvis man vil integrere indvandrere, som er kommet hertil for at blive, skal man ikke kun omtale dem i forbindelse med ballade, kriminalitet, udvisning og tvangshjemsendelse. Man kan for eksempel inddrage dem i mange andre sammenhænge og gøre dem til aktive medborgere i samfundet i stedet for, at de bliver modborgere, som påtager sig rollen som ballademagere.

Der er alt for mange hvide, midaldrende mænd, som styrer medieverdenen

Hvornår og hvordan skaber vi de muligheder? Her har medierne totalt svigtet deres ansvar. Mangfoldighed i medieverdenen burde være et krav. Der er alt for mange hvide, midaldrende mænd, som styrer medieverdenen. De kunne godt give lidt plads til andre.

De hvide mænd dominerer

Hvis man i weekenden lukker op for Presselogen på TV2 News, sidder der med stor garanti weekend efter weekend i næsten alle deres udsendelser hvide mænd, som er chefredaktører for landsdækkende tv eller aviser, og diskuterer presse-etiske og moralske dilemmaer. Hvide kvinder er repræsenteret en enkelt gang, og hvis det ikke var for de kvindelige værter på TV2 News' program Presselogen, ville det være endnu tydeligere for os alle, hvad det er for grupper, der beslutter, hvad vi må læse, skrive og debattere her i landet.

Der bliver talt om os, men der bliver ikke talt med os

Vi er i 2019, hvor  en voksende del af børnene i både privat- og folkeskoler har en anden etnisk baggrund end dansk. Mange er dem er allerede godt repræsenteret på gymnasier og universiteter.

Hvis man studerer de landsdækkende aviser og magasiner, er det problematisk at se, hvordan utallige indlæg om mænd med anden etnisk baggrund end dansk, der beskriver hvor kriminelle vi er. Også her er artiklerne ofte skrevet af politikere eller samfundsdebattører, som er heteroseksuelle mænd med vestlig baggrund. Der bliver talt om os, men der bliver ikke talt med os.

Synes du ikke, vi er den nye marginaliserede gruppe?

Hvem har så fået lettere ved at komme til orde i den offentlige debat i 2019? Det har de yngre kvinder med ikke-vestlig baggrund. De bliver inviteret til at optræde i fjernsynet, de får spaltepladser i Berlingske og Politiken og nu også er begyndt at tale på vegne af mænd. De bliver inviteret til at komme med i tv-programmer, "Men det gør vi ikke", sagde en ung mand med ikke-vestlig baggrund, som jeg mødte i Dagmar Bio. “Synes du ikke, vi er den nye marginaliserede gruppe?” spurgte han og efterlod mig i tænkeboksen i flere dage.

De er homoseksuelle, og hvis de ikke var det, havde de aldrig fået en chance

Jeg forsøgte at imødegå hans argumenter med, at jeg har set indlæg af Ahmad Mahmoud i avisen som i ivrigt også er forfatter til bogen “Sort Land”, og har set P1- og DR2-journalisten Abdel Aziz Mahmoud og en del andre, som har anden etnisk baggrund end dansk. Nej, de er homoseksuelle, og hvis de ikke var det, havde de aldrig fået en chance.

Den unge mand var mødt op for se “Danmarks sønner”, en film, der er lavet af en herboende indvandrer med anden etnisk baggrund end dansk. Han sagde, at frustrationerne vokser. Vi kan ikke få arbejde, politiet kommer efter os. Vi får dårlige karakterer, fordi lærerne har fordomme mod os. “De fleste lærere på skolen, hvor jeg gik, var kvinder, og de forstår ikke vores kultur. Som lærer eller som en god rollemodel for os havde jeg ikke set en eneste mand med anden etnisk baggrund end dansk.“

Naser Khader fedter bare for danskerne

Hvad med Naser Khader spurgte jeg i bestræbelserne på at finde nogle ikke-vestlige rollemodeller? “Nej, ham ser vi ikke op til, fordi han sviner os til. Han fedter for danskerne”. Efter at han havde stillet mig en del spørgsmål om min baggrund, svarede han, at selvom han hverken var fra Indien eller Pakistan, havde han set film af Sharukh Khan, en indisk Bollywood-stjerne, som er muslim og heteroseksuel. "Der kan du se, de kan finde ud af det i andre lande".

For få dage siden modtog Sharukh Khan sin tredje doktorgrad

Til de danske læsere, som ikke ved noget om Bollywood-film skal det siges, at Sharukh Khans film bliver vist på mange arabiske og tyrkiske kanaler, og han er ikke bare en stjerne eller megastar, som det hedder på engelsk. Han er meget kendt blandt arabere, som også ser Bollywood-film.

For få dage siden modtog Sharukh Khan sin tredje doktorgrad fra et universitet i Storbritannien, fra Universitet of Law (London) for at lave et godt stykke arbejde for menneskerettighederne. Tidligere har to andre universiteter, henholdsvis i Edinburgh og Bedfordshire, givet ham en doktorgrad for hans bidrag til kultur og velgørenhedsarbejde.

Sharukh Khan er en muslim, hvis familie stammer fra Afghanistan, men han er bosiddende i Mumbai (Indien), og han taler ikke grimt om nogen. Han kan være en rollemodel, mener den unge mand. Khan bor i et land, hvor der er ca. 200 millioner muslimer, og de er en minoritet i et land med ca. 1,3 milliarder mennesker.

Danmark indtager andenplads over antallet af jihadister 

Lad mig anføre en anden tankevækkende statistik for at få tingene sat på spidsen. Robert Fisk er en meget respekteret Mellemøsten-korrespondent på den engelske avis The Independent. Han har tilbragt 40 år i Mellemøsten og har vundet utallige priser for sit journalistiske arbejde. Den 28. februar 2019 skrev han en artikel i The Independent om Israels forhold til Indien; men det var en opsigtsvækkende statistik, han nævnte i artiklen, der fik mig op af stolen.

Mindst 150 personer var udrejst fra Danmark for at støtte Islamisk Stat

Kun 23 mænd med muslimsk baggrund ud af en befolkning i Indien på 200 millioner muslimer tog til Syrien og blev ISIS-krigere. Sammenlign det tal med de 500 fra Belgien, hvor der kun bor en halv million muslimer. Hvad ved vi om Danmark i denne kontekst i 2016? 

Det anslås ifølge TV2, at mindst 150 personer var udrejst fra Danmark til Syrien og Irak for at støtte Islamisk Stat eller andre militante grupper i borgerkrigen efter sommeren 2012. Selvom Mellemøsten har bidraget med de fleste ISIS-krigere, havde vesteuropæiske lande som Danmark, Sverige, Tyskland, Storbritannien, Frankrig og Belgien bidraget med hver femte ifølge International Centre for the Study of Radicalization and Political Violence (ICSR).

Det er et rent mysterium, hvorfor de lande, som de fleste emigrerer til, radikaliserer dem

Det er et rent mysterium, hvorfor de lande, som de fleste fra Mellemøsten ønsker at emigrere til, ender med at radikalisere dem, når de kommer hertil.
Danmark bliver kun overgået af Belgien, når vi ser på statistikken over antallet af jihadister pr. indbygger. Ifølge ICSR havde Belgien 40 jihadister pr. million og Danmark 27 pr. million indbyggere i 2015.

Giv mændene med ikke-vestlig baggrund en stemme

Ifølge en undersøgelse, som DR’s Undersøgende Databaseredaktion i samarbejde med DR2 og Dagbladet Politiken havde foretaget i 2016 af 77 danske syrienkrigere, var der nogle klare konklusioner: Mange danske syrienkrigere har et højt uddannelsesniveau; de driver egen virksomhed og er aktive i politik eller frivilligt arbejde i sportsklubber og velgørende foreninger.

Frustrationerne vokser, og der er næsten ingen rollemodeller som Sharukh Khan

Summa summarum: Der er noget, der er dysfunktionelt  i Danmark; og jeg må indrømme, at den unge mand med en formentlig muslimsk baggrund, som jeg talte med, havde ret. Frustrationerne vokser, og der er næsten ingen rollemodeller som Sharukh Khan. De rollemodeller, der findes, duer ikke. Og det hjælper ikke, at de danske medier favoriserer de unge piger med anden etnisk baggrund og giver dem lov til at tegne et negativt billede af, hvem indvandrermændene er.

Giv mændene med ikke-vestlig baggrund en stemme. Eller endnu bedre, giv dem en beskæftigelse. Skab nogle rollemodeller, som de kan se op til, og som guider dem væk fra voldelige demonstrationer og radikaliserende imamer.

Skab nogle rollemodeller, som de kan se op til, og som guider dem væk fra voldelige demonstrationer og radikaliserende imamer

Det store spørgsmål, som vi alle burde stille, er: Hvordan kan det gå til, at et land, som kan få selv amerikanere til at forlade Guds eget land og emigrere hertil, og som er kendt for ligestilling og gode muligheder for alle, ender med at radikalisere så mange?

Hvis vi fremtiden ikke vil have, at de unge mænd drager i krig i Syrien eller deltager i voldelige optøjer mod provokatøren Rasmus Paludan eller hvem der ellers måtte provokere dem, er vi nødt til at give dem nogle redskaber. Vi er nødt til at hjælpe dem.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Freelanceskribent og samfundsdebattør. Født i Indien og har boet halvdelen af sit liv i Sverige og Danmark. Han har en bachelor i antropologi fra Københavns Universitet og en master i menneskerettigheder og demokratisering.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Så fordi en mand er hvid så er det helt udelukket at en indvandrer kan bruge ham som rollemodel? Er du racist?

Annonce

Annonce