Annonce

Hans Engell: ”Det ligner et temmelig alvorligt misbrug af embedsværket”

Finansminister Kristian Jensen (V) lod i al hast sine embedsmænd udarbejde kritisk notat om Socialdemokratiets pensionsudspil - det gav pote i form kritisk artikel i Politiken
Finansminister Kristian Jensen (V) bliver kritiseret for at misbruge sit embedsværk i et forsøg på at skyde Socialdemokratiets nyeste udspil om differentieret pensionsalder ned.

Kort efter Socialdemokratiets lancering af pensionsudspillet, der giver nedslidte mulighed for at trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet end f.eks. akademikere, lagde Finansministeriet tirsdag aften et notat på ministeriets hjemmeside, der i nogle såkaldte ”opmærksomhedspunkter” sætter fokus på mulige svagheder ved udspillet fra Socialdemokratiet.

Finansministeriet skriver f.eks. i notatet, at ”Tidligere tilbagetrækning vil forværre mangel på arbejdskraft”, og at ”De offentlige finanser vil isoleret set blive svækket af lavere pensionsalder”. Det hedder videre i notatet, at ”Differentieret pensionsalder på uddannelse er ikke særligt målrettet nedslidte", og endelig hedder et fjerde opmærksomhedspunkt ”Datamæssige udfordringer med anvendelse af anciennitetsomfang som tilbagetræknings-/efterlønskriterium”.

Allerede onsdag kan man i Politiken læse, at Socialdemokratiets pensionsudspil kan løbe ind i problemer, fordi datagrundlaget vedrørende folks arbejdsliv er svagt funderet:

Socialdemokratiet vil basere tidlig folkepension på tal der ikke findes”.

Artiklen er direkte baseret på Finansministeriets notat, ”Opmærksomhedspunkter i forhold differentieret folkepensionsalder”.

Hans Engell: Over stregen

Politisk kommentator og tidligere mangeårig minister, Hans Engell, siger til Ekstra Bladet, at ”det ligner et temmelig alvorligt misbrug af embedsværket”:

”Det her ligner er et temmelig alvorligt misbrug af embedsværket fra Kristian Jensens side.  Jeg synes faktisk, han overtræder, hvad man kan tillade sig. Han skal passe på, da vi allerede har haft en stor diskussion om Finansministeriets beregningsmetoder,” siger Hans Engell til Ekstra Bladet.

Hvis han vil kritisere Socialdemokratiets politik, så må han selv melde ud med det

”Hvis han vil kritisere Socialdemokratiets politik, så må han selv melde ud med det - ikke iklæde det en kåbe af neutralitet og få det til at fremstå upolitisk. Det er en politisk opgave - ikke en embedsmandsopgave - han er med til at underbygge den formodning, mange har, om at man ikke kan tro på embedsværket,” lyder det uddybende fra Hans Engell.

I Finansministeriet forklarer man over for Netavisen Pio, at notatet er ment som en service til politiske journalister. Og også at det kunne lade sig gøre at lave notatet hurtigt, fordi ministeriet i forvejen lå inde med de fleste af oplysningerne i notatet. Blandt andet i et svar 211 til Folketingets Finansudvalg.

”Finansminister Kristian Jensen har på baggrund af omfattende interesse for emnet – herunder i form af henvendelser fra pressen – bedt Finansministeriet udarbejde et kort notat om opmærksomhedspunkter,” forklarer Finansministeriet om baggrunden for notatets eksistens på ministeriets hjemmeside.

Finansministeren afviser anklagerne

Finansminister Kristian Jensen afviser i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet, at han har misbrugt sit embedsapparat til partipolitiske aktiviteter.

Finansministerens særlige rådgiver, Christopher Arzrouni, oplyser, at ministeren ikke ønsker at uddybe over for Netavisen Pio.

Så jeg kan klart afvise, at jeg skulle misbruge noget embedsværk

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, synes det ville have været mere fair, om finansminister Kristian Jensen selv havde lagt navn til kritikken:

”Jeg synes finansministeren burde fægte med åben pande – og selv gå ud med kritikken,” siger Nicolai Wammen til Netavisen Pio.

Wammen understreger, at regeringen – herunder finansministeren – mangler at svare på, hvad den vil gøre for borgere, der er nedslidte.

Opdateret 30.01.2022 som led i undersøgelse af citatpraksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

At finansministeren kan bruge Christopher Arzrouni som rådgiver siger en hel del om ministeren. Arzrounis ekstreme højrereaktionære holdninger er jo velkendte.

Tja, en teknik han har lært af støjsenderen i fremmedhadministeriet der lyves misinformeres om manipulerer embedsværket for at når det man vil.
En dagligdags ting i Df-Venstre regeringen, så det kommer ikke bag på politiske iagttager at Jensen også går med på spøgen af befolkningen.