Annonce

Hans Engell: Ministre blander sig ikke i FE-sigtelser. Punktum!

Al snak om politisk indblanding i FE-lækagesagen bygger på en fordrejet diskussion, siger kommentator og tidligere minister, Hans Engell.
Forestillingen om, at regeringen har presset på for at få rejst sigtelser mod den tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen og tidligere finansminister Claus Hjorth Frederiksen (V) bygger på en forvirret og fordrejet diskussion.

Sådan lyder fra politisk kommentator og tidligere konservativ justits- og forsvarsminister Hans Engel.

I et interview med Netavisen Pio skyder Engell med skarpt mod tidligere efterretningsfolk, juridiske eksperter, politikere og medier, som han mener, er med til at holde en fordrejet diskussion i live.

”Det har nogle gange været fremstillet, som om der har været holdt hemmelige møder i regeringens sikkerhedsudvalg, hvor Mette Frederiksen, Nick Hækkerup og andre har truffet beslutning om, at nu skulle der køres en sag mod Lars Findsen og Claus Hjort,” lyder det fra Hans Engell.

Fordrejet diskussion

”I hele FE-sagen har der været en fuldstændig forvirret og på mange måder fordrejet diskussion. Nu sætter jeg ikke navne på, men både fra det efterretningsmæssige, det juridiske, det politiske og mediemæssige landskab har man i den grad været med til at skabe forvirring om, hvad regelsættet og procedurerne egentlig er, når det gælder justitsministerens og regeringens beføjelser på hele det her område,” siger han.

Engells udtalelser kommer efter at justitsminister Nick Hækkerup (S) i et interview med DR's TV-Avisen torsdag aften måtte forsikre om, at han ikke har blandet sig i politiets og anklagemyndighedens beslutning om at rejse sigtelse mod Findsen og Claus Hjort.

Hækkerup: Jeg blander mig ikke

”Det er politiet – efterretningstjenesten - som er i gang med en efterforskning af nogle forhold, og det blander jeg mig ikke i," sagde Hækkerup blandt andet til DR.

Jeg er i virkeligheden lidt gummistempel her.

”Vi ville jo også nødigt bo i et land, hvor det var os politisk, der bestemte hvilke sager, der skal efterforskes, og hvilke der ikke skal efterforskes,” sagde Nick Hækkerup og fortsatte:

”Jeg er i virkeligheden lidt gummistempel her," sagde Hækkerup og fortsatte:

"Hvis politiet og anklagemyndigheden vurderer, her er der begået noget strafbart, der skal for en domstol, så er jeg ikke den, der siger: Nej, det er der nok ikke,” lød det videre fra justitsministeren, som samtidig medgav, at varetægtsfængslingen af Lars Findsen den 8. december og den senere sigtelse mod Claus Hjort er et ”voldsomt skridt".

Ifølge Hans Engell er det tæt på umuligt, at en justitsminister skulle blande sig i, hvem politi og anklagemyndighed vælger at efterforske eller rejse sigtelse imod.

Danmark er ikke en bananrepublik

”Nu er Danmark jo ikke en bananrepublik, og derfor gælder der fuldstændig klare regler på det her område. Så længe vi taler om sigtelser, så er det noget, man politisk overhovedet ikke blander sig i,” siger Hans Engell.

Han finder det helt naturligt, at en justitsminister bliver orienteret om en sag som den aktuelle FE-sag.

”Det siger sig selv, at i det øjeblik, der kører en sag, som vedrører statens sikkerhed eller forholdet til andre lande, og der rejses sigtelser og måske tiltaler, så bliver ministeren orienteret. Alt andet ville være utænkeligt, og det ville være meget mærkeligt, hvis justitsministeren ikke siger det til statsministeren. Vi taler trods alt om en af landets mest fremtrædende embedsmænd og en tidligere finans- og forsvarsminister gennem mange år,” siger Hans Engell.

han skal nikke til, at man kører

Han peger samtidig på, at der er helt tydelige regler for, hvornår justitsministeren skal orienteres.

”Bevæger man sig ind i den fase, hvor anklagemyndigheden beslutter sig for, at der skal rejses tiltale, der drejer sig om statshemmeligheder, så skal justitsministeren formelt orienteres, og han skal nikke til, at man kører. I det tilfælde, at justitsministeren træffer en anden beslutning og siger, at han ikke mener, at der skal rejses tiltale, så skal han orientere Folketingets formand om det. Jeg har ingen eksempler på, at det nogensinde er sket,” siger Hans Engell.

Korrekt betegnelse

”Så når Hækkerup siger til Danmarks Radio, at han er et gummistempel, så er det en fuldstændig korrekt betegnelse, forstået på den måde, at justitsministeren jo ikke går ind og griber ind i forhold til, hvad der er anklagemyndighedens beslutning.”

”Derfor er den der diskussion om, at sagen har været politisk behandlet eller besluttet, helt fordrejet. Det fremgår meget, meget tydeligt, hvad regelsættet er, og der er intet, der tyder på, at de formelle regler ikke er blevet overholdt,” siger Hans Engell.

”Det vil sandsynligvis koste den pågældende minister sit politiske hoved

Han fastslår samtidig, at en justitsminister, der underkender et anklageskrift fra anklagemyndigheden efter hans vurdering ville stå til at blive væltet.

”Det vil sandsynligvis koste den pågældende minister sit politiske hoved og muligvis også vælte resten af regeringen,” siger Hans Engell.

”Sagen er jo den, at anklagemyndigheden jo ikke er en del af den dømmende magt. Det ligger hos domstolene. Men det ændrer ikke på, at anklagemyndigheden på mange måder er en fuldstændig uafhængig organisation. Og det vil ikke være i overensstemmelse med lovgivning og vores politiske tradition, hvis man politisk begyndte at gribe ind i anklagemyndighedens arbejde,” slutter Hans Engell.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"forvirret og fordrejet diskussion"

Det er det blå svindlerholds nye brækjern nu hvor Dansk Folkeparti et slået knockout af det danske vælgerkorps, som omsider forstod de ødelæggelser af det danske samfund det blå svindlerhold var i gang med, med rygdækning af netop Dansk Folkeparti.

Tilbage i 2016 var verden i "chok". Donald Trump, en forstyrret narcissist, havde sat sig tilrette i det Hvide Hus i Washington D. C.. Alle, også det blå svindlerhold, var bekymret over en fremtid bygget på løgne, svindel og manipulation af sandheden.

Men nu har vores hjemlige blå svindlerhold taget trumpismen til sig som erstatning for Dansk Folkeparties velvillige samarbejde om ødelæggelse af velfærdsstaten op gennem 00'erne for små indrømmelser på udlændinge politikken.

- Den, udlændinge politikken, kan vi (det blå svindlerhold) jo altid rette op på senere. Ik. Men når velfærdsstaten først er væk, ja så er den jo væk. Ik.

Hos det blå svindlerhold tæller hverken moral, etik, anstændighed eller ordenlighed for at nå målet. Hvad ordentlighed angår så har Pape opfundet en ny variant. Papes ordenlighed går ud nedskæringer af overførelsesindkomster for de dovne syge og ledige til gengæld for skattelettelser for de aller rigeste og flere fængsler og hårde straffe til særligt de dovne syge og ledige. Pisk til de mest udsatte frem for en hjælpende hånd. Det er Papes konservative ordenlighed.

Alle tricks gælder mener det blå svindlerhold, som forsætter deres løgne, svindel og manipulation af den danske befolkning - Hvor længe tør du lade det stå på?

Du har så ganske ret!

Så enig
Det er usmageligt med al den Fake News fra Blå Blok

det blå svindlerholds
det blå svindlerhold
det blå svindlerhold
blå svindlerhold
det blå svindlerhold
det blå svindlerhold
det blå svindlerhold

Det RØDE SVINDLERHOLD har hentet en etbenet pirat til Danmark
Hvor længe tør du lade det stå på?

Er helt enig med dine betragtninger, men er ked af udtrykket “det blå svindlerhold” - synes ikke vi skal komme ned på de borgerliges sproglige niveau.

Peder, Jeppe Lindholm kan simpelt ikke lade være. Tvangstanke?

Når jeg ser noget, så faktuelt forkert, som Jeppe Lindholms indlæg, om at velfærdsstaten er opbygget gennem 00-erne, så er jeg nødt til, at bede Hr. Jeppe Lindholm læse op på sin politiske historie. Velfærdsstaten tog sine første spæde skridt med Steinckes Socialreform i starten af-30erne. Værsgo at læse....

Finn Christensen, hvis du læser kommentaren fra Jeppe Lindholm rigtig, står der ødelæggelse af velfærden i nullerne som VK-regeringen gennemførte med hjælp af Pia Kjærsgaard og Dansk folkeparti.

Det fornærmer mig at du bruger ordene svindler hold, har altid haft respekt for andre, især folkevalgte politikkere, se hvordan det går for politikkere der laver deres arbejde, og som skal mands op dækkes på grund af at nogen som dig starter en glidebane, hvor det bliver normalt at svine andre til. Hans Engel er et menneske som jeg har stor respekt for selvom jeg er rød til sokkeholderene.

Det fornærmer mig at du bruger ordene svindler hold, har altid haft respekt for andre, især folkevalgte politikkere, se hvordan det går for politikkere der laver deres arbejde, og som skal mands op dækkes på grund af at nogen som dig starter en glidebane, hvor det bliver normalt at svine andre til. Hans Engel er et menneske som jeg har stor respekt for selvom jeg er rød til sokkeholderene.

det blå svindlerhold, det blå svindlerhold, det blå svindlerhold!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kommentar:

Dansk politik og medierne har fuldstændigt tabt sutten på gulvet med alle deres konspirationsteorier...

God Weekend,
Erling Drews...

Erling Drews. Fuldstændig enig med dig. Der er en ting der undrer mig, det er lige meget hvad der forhandles om bag lukkede døre. Så ved TV2 det, og de fordrejer det i deres retning.

Ole Kloster Simonsen

Vi lever desværre i en tid hvor mange medier går mere op i breaking news og click-bates end at give et sobert journalistisk stykke arbejde. Derudover er der click´s forbundet de forargelser man kan skabe ved at vinkle en historie op i en konflikt der slet ikke eksistere.

Jeg har sikkert nævnt det før, men så kommer det her igen:

Det er på sin vis bemærkelsesværdigt, at en mand som Hans Engell, der i årtier var folketingsmedlem for de konservative, minister i flere omgange og ikke mindst formand for selvsamme parti, nu om dage helt klart er en af landets mest fair, sobre og nøgterne politiske kommentatorer. Og det skal han fandeme have tak for.

Thor, du har ret. Hans Engels analyser er næsten altid værd at lytte til. Han har både politisk og faglig indsigt i sagerne.
Gad vide hvad de siger på EB. Han jorder fuldstændig EBs leder ang. FE sagen, hvor lederen mente at det var regeringen der havde trukket i trådene, for at lave en sag.

E,B. det kan ikke undre, det synes som, Tyv tror, hver man stjæler. Man må da håbe visse medier, TV kanaler, kommentatorer, analytikere, tidligere FE og PET folk, der har kloget sig med deres tolkninger ,og fordømmelser, uden konkret viden, på trods af, de burde kende reglerne, giver regeringen og især Barbara bertehelsen en undskyldning.
Håber de får røde ører. Og så en ting mere, i dag kl. 12 blev der i radioavisen oplyst, at Claus Hjort i sin tid som forsvarsminister, har forsøgt at stoppe Tilsynets undersøgelser, da de var i gang med at undersøge FE sagen med Findsen m.m. Tilsynet er uvildigt og en minister eller nogen, må slet ikke blande sig, lød det var fra forsker. Det har været direkte ulovligt, det Hjort har indkaldt møde til og forsøgt stoppet. Ingen af de store aviser eller TV NEWS har nævnt noget om det i dag. hvorfor mon ikke ??

Fandeme JA! Tak for dit klarsyn og dit mod, Engell.

Helt enig.
Hans Engell er en hædersmand (som jeg ofte er politisk uenig med).

Jeg er fuldstændig enig. Han er meget nøgtern og ærlig.

De problemer vi har aktuelt i dk er ikke nye men udviklet over årtier af politikere som siddet der endnu. Demokratiet blev udviklet netop for at magthaverne skulle have respekt for resten. Desværre har vi gennem 20 år glemt at holde et vågent øje med magthaverne. S er ikke uskyldige og mange har siddet alt for længe på posterne. Lad os vise politikerne vi ikke tillader fejltrin.

I hele det her blå svindel og bedrageri af befolkningen ligger hele essensen af den tilstand Jorden er på vej ind i. For det blå svindlerhold er ALLE metoder tilladt. Bare målet bliver nået. Uanset omkostninger. Og det er lige præcis de værdier, det livssyn, den hensynsløse grådighed, som har bragt Jorden på vej mod afgrunden med en klimakatastrofe, ødelagte livsmiljøer i naturen, ødelagte biodiversiteter, på kanten af krig med Rusland og resten af verden for den sags skyld.

Det blå svindlerhold har bragt verden på kanten af den største katastrofe menneskeligheden nogensinde har stået over for. Skal det virkelig have lov til at fortsætte indtil det hele en vippet ud over kanten? For det er der vi er på vej hen, hvis det blå svindlerhold for lov til at fortsætte deres destruktive adfærd.

Er det den fremtid du ønsker for dine børn? Hvid du da overhovedet tør at sætte børn i verden med de fremtidsperspektiver.

Men det er helt op til dig næste gang du står i stemme boksen.

blå svindel og bedrageri
det blå svindlerhold
Det blå svindlerhold
det blå svindlerhold

det RØDE SVINDLERHOLD har hentet en etbenet pirat til Danmark
Er det den fremtid du ønsker for dine børn?

Tak Kurt

Uden tosser som dig, ville mit projekt med at ødelægge det danske samfund ikke have en chance.

Din Pernille

”Derfor er den der diskussion om, at sagen har været politisk behandlet eller besluttet, helt fordrejet. Det fremgår meget, meget tydeligt, hvad regelsættet er, og der er intet, der tyder på, at de formelle regler ikke er blevet overholdt,”

- At det blå svindlerhold åbenbart slet ikke kender til Danmarks jura og sagsgange er en katastrofe.

det blå svindlerhold

det RØDE SVINDLERHOLD har hentet en etbenet pirat til Danmark

Tak til hr Engell. Jeg vover at tilslutte mig den udlægning, da den lyder - intuitivt - rigtig. Mit valg om at tilslutte hr Engells udlægning befrier mig for den forvirrende fremstilling af sagen den presse jeg har frekventeret har leveret. Mine kilder hidtil: Alm skriveri om sagen i dens opkomst, analyserende kilder som tirsadagsanalysen og Reddington.

Fuldstændig enig i, hvad der er skrevet om Hans Engell. Jeg ser kun Besserwisserne og News & Co. når han deltager. De andre svajerdrenge er ikke værd at høre på.
Nu kan man håbe, at han kan få sine synspunkter offentliggjort i Ekstrabladet. De kan give kuglestøderen en fridag.

Tak Hans Engell, for at vise der er en voksen til stede.

Engells krystalklare statement er også det stik modsatte af hvad Mogensen & Kristiansen vrøvlede om i denne uges Tirsdagsanalyse, hvor de gjorde deres bedste for at fremstille regeringen som inkompetent. Det program er en skandale for TV2 og virkelig en udstilling af politisk TV, når det er ringest.

Helt enig. En skandale, intet mindre.

Det burde stoppe nu efter 15 år. Derimod er der på Radio Genstart f. eks, mere seriøs debat.

Tirsdagsanalysen er meget underholdende, hvis mam betragter den som det den er tænkt som: underholdning.
Her i huset tæller vi, hvor mange gange Kristiansen siger "altså altså" , og Mogensen foretager sine "lokumskolde analyser". Det er muligt, at han er kold i røven, men hovedet koger over af sensationstrang. Men han er jo også krimiforfatter.

Annonce