Annonce

Her er fire bud på en ny FH-formand 

I Netavisen Pios podcast bliver fire personer fremhævet som mulige arvtager til nu forhenværende formand Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard.
Foto: Jesper Ludvigsen
Morten Skov Christiansen, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Efter det er kommet frem, at Lizette Risgaard har taget på en række unge mænd, måtte hun gå af som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Det rejser spørgsmålet om, hvem den næste formand for FH bliver. I Netavisens Pios podcast, ‘Tingets Tilstand’, giver chefredaktør Niels Jespersen fire bud på, hvem den næste FH-formand bliver.

Første bud: Milde Morten Skov

Niels Jespersens første bud er Morten Skov, som er næstformand i FH og derfor umiddelbart kunne anses som en oplagt kandidat.

“Historisk har man i LO fundet folk af egen avl. Det er folk, som har haft en karriere i LO,” siger Niels Jespersen.

“Det peger på, at det skulle blive den nye fungerende formand, Morten Skov,” tilføjer han.

Efter Lizette Risgaard først gik på orlov og siden trak sig som FH-formand har Morten Skov været fungerende formand.

“Morten Skov har en baggrund i Dansk Metal,” siger Niels Jespersen som endnu en grund til, at Morten Skov er et godt bud.

Derudover er Morten Skov vellidt for sin rolige tilgang, siger Niels Jespersen:

Morten Skov er en person, som er enormt samlende

“Morten Skov er en person, som er enormt samlende. Han er dygtig til at skabe relationer og mild i sin fremgangsmåde.”

Ikke alt taler dog til Morten Skovs fordel.

“Nogle vil mene, at han er for ung og nogle vil ønske en, som er mere ildsprudlende,” siger Niels Jespersen.

Morten Skov er født den 30. juli 1982 og er dermed 41 år gammel.

Andet bud: Henrik W. Petersen med den faglige stolthed 

“Der bliver også spekuleret i Henrik W. Petersen, som er formand for Blik - og Rørarbejderforbundet. Han har ikke været der så længe, men han har gjort sig bemærket i fagbevægelsen,” siger Niels Jespersen.

Henrik W. Petersen blev valgt som formand for Blik - og Rørforbundet i 2018. Før det var han næstformand i forbundet, hvilket han blev valgt til i 2007.  

“Henrik W. Petersen er en person, som har mange meninger om rigtig mange ting. Han er meget politisk," siger Niels Jespersen.

“Han er også leder af et af de forbund, som er helt klassisk. Det er et mande - og arbejderpræget gammelt LO-område, og det er et forbund for primært privatansatte håndværkere. Og det er et forbund, som har kunnet vende medlemstilbagegang til medlemsfremgang.” 

“Han står tydeligt på en faglig identitet og har et godt forhold til den socialdemokratiske del af fagbevægelsen. Han er desuden meget vellidt og respekteret for sin evne til at kommunikere” siger Niels Jespersen.

Tredje bud: Maria Klingsholm fra det offentlige

Niels Jespersens tredje bud indebærer Maria Klingsholm fra FOA. Det vil i givet fald være et nybrud inden for FH, at formanden kommer fra et forbund med mange offentligt ansatte. Det er der ikke tradition for i FH.

“Hun er forbundssekretær i FOA. Hun har den fordel, at hun er kvinde, og FOA har mange offentligt ansatte medlemmer,“ siger Niels Jespersen.

FH er en fusion af FTF (Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd) og LO (Landsorganisationen i Danmark) .

“Det er sådan, at i FTF og LO i FH er der en balance mellem offentligt ansatte og privatansatte, som er blevet forrykket i de offentligt ansattes favør,” siger Niels Jespersen.  

“Mange FTF-forbund har mange offentligt ansatte, og det har FOA også. Derfor kunne Maria Klingsholm spekulere i at samle støtte i de gamle FTF-forbund,” tilføjer han.  

Fjerde bud: Anja C. Jensen, som trak støtten til Risgaard 

Niels Jespersen fjerde bud er forbundsformand for HK, Anja C. Jensen.

“Spekulationerne baserer sig på, at HK var det første af de store forbund, som gik ud og trak sin støtte til Lizette Risgaard. Derfor kunne man tænke: ‘Er det fordi, Anja C. Jensen vil have hendes position?’” siger Niels Jespersen.

Han peger dog også på, at der er tunge grunde til, at Anja C. Jensen ikke bliver den nye FH-formand.

“Det, der taler imod, er, at selvom journalister og medier fremstiller det som om, at FH er større og finere end forbundene, så køber jeg ikke den analyse. Hvis jeg selv var forbundsformand ville jeg tænke, at der var mere magt der, og at man har større råderum,” siger Niels Jespersen.

Desuden har forløbet med Lizette Risgaard betydet, at Anja C. Jensen står i en dårlig position i forhold til at blive den næste FH-formand, argumenterer Niels Jespersen.

“Hvis Anja C. Jensen bliver FH-formand kunne nogle af de folk, som synes processen var uhensigtsmæssig, have en holdning om, at det ikke er noget, der skal belønnes,” siger Niels Jespersen.

Du kan lytte til hele afsnittet her. 

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Anja C. Jensen har diskvalificeret sig selv.
Hun har vist sig som en ukollegial formand, der ikke er i stand til at overholde en simpel aftale, og åbenbart ikke kan holde hovedet koldt i en presset situation, men handler efter hvad der giver mest medietække.

enig, Hans Jensen!!!

Vores faglige kammerat Morten kunne sagtens blive en god formand,men det taler måske lidt imod, han må da hørt noget om Lizette.

Helt enig, Hans! Overvejer virkelig at melde mig ud af HK af samme grund!

Bliv endelig i HK Charlotte. Vores medlemskab er jo først og fremmest solidaritet og sammenhold med gode kolleger.
En utilstrækkelig formand (m/k) kan vi vælte næste gang hun er på valg.

Så sandt som skrevet Hans, ingen tvivl om den sag, for Anja C. Hansen har forspildt sine chancer ved at bruge feje kneb. Hun virker ikke særlig smidig.

En meget præcis vurdering, som jeg er helt enig i.

HK formanden Anja C. Jensen har desværre vist sig som en utroværdig leder man ikke kan stole på. Det er det sidste dansk fagbevægelse har brug for i disse tider, hvor det handler om at stå sammen og kunne stole på hinanden.

Kunne ikke være mere enig Anja kunne ikke holde en aftale i et døgn total utroværdig.

Hvorfor er der kun billede af Morten Skov?

Både Morten og Henning kan blive en stærk formand for FH

Henrik selvvfølgelig - ikke henning

Henrik selvvfølgelig - ikke henning