Annonce

Ingen lærlinge - ingen penge og belønning til indsatte

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang .
En af landets største pensionskasser, PensionDanmark, stiller nu krav om lærlinge, når de hyrer virksomheder til at bygge nye ejendomme. Ambitionen er at omkring 10 procent af arbejdet på pensionskassens byggerier udføres af lærlinge.

PensionDanmarks tiltag er blevet godt modtaget på arbejdsgiversiden af Dansk Byggeri.

Socialdemokratiet foreslår, at man belønner indsatte, der opfører sig pænt med f.eks. fjernsyn, fitness og familiebesøg.

"Vi synes, man skal vende systemet på hovedet. Så i stedet for at blive smidt i strafcelle, når man gør noget galt, skal man optjene ret til ting som besøg og adgang til fitnessrum, når man overholder fængslets regler," siger Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen.

Med disse to spændende måder at tænke nyt på åbner vi dagens Aktuelt.

 

Pension Danmark: Ingen lærlinge – ingen aftale

Flere unge skal lære et håndværk, hvis Danmark skal have nok faglærte i fremtiden.

Det får PensionDanmark - en af landets største pensionskasser - til at stille krav om lærlinge, når de hyrer virksomheder til at bygge nye ejendomme:

”Som en af Danmarks største bygherrer skal vi tage ansvar for samfundet. Samtidig vil vi gerne modvirke, at dygtige håndværkere bliver en mangelvare,” siger administrerende direktør Torben Möger Pedersen til Fagbladet 3F. I aftalerne med entreprenørerne skriver PensionDanmark, at virksomheden skal tage “et passende antal lærlinge”.

Ifølge Torben Möger Pedersen er ambitionen, at omkring 10 procent af arbejdet på pensionskassens byggerier udføres af lærlinge.

Selv kalder han kravet om flere lærlinge ”naturligt”, da PensionDanmark blandt andet investerer og administrerer pensionsguldet for en stor del af 3F’s medlemmer, herunder de ansatte i byggebranchen.

Men PensionDanmark kan ikke alene sikre uddannelsen af fremtidens faglærte arbejdskraft, siger Torben Möger Pedersen. Han opfordrer derfor de øvrige bygherrer til også at tage ansvar.

”Og de er meget velkomne til at lade sig inspirere af os. Vores model kan let kopieres, og det håber vi, at de vil gøre. Vi stiller gerne vores erfaringer til rådighed,” siger han.

Dansk Byggeri støtter, at bygherre og entreprenør tager en dialog om antallet af lærlinge på en opgave, og stiller sig umiddelbart positiv over for PensionDanmarks model.

”Vi har samme ønske om flere lærlinge på byggerierne, og som jeg hører det, så lægger PensionDanmark op til, at antallet af lærlinge skal fastsættes uden rigide timekrav til den enkelte leverandør. I stedet prøver de at sikre, at der er lærlinge på de dele af et byggeri, hvor det giver mening for lærlinge og virksomhed. Det er fornuftigt,” siger Louise Pihl, underdirektør i Dansk Byggeri til Fagbladet 3F.

Læs mere her.

 

Danmark tilbageholder millioner til Tanzania for homofobi

Støtte tilbageholdes, en ambassadør er indkaldt til samtale og en rejse er aflyst efter homofobisk kommentar.

Danmark tilbageholder 65 millioner kroner i støtte til Tanzania.

Det fortæller udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) onsdag under et møde i folketingssalen.

Reaktionen kommer, efter at en kommissær i Tanzania opfordrede folk til at angive homoseksuelle, så de kunne blive anholdt.

”Jeg er meget bekymret for den negative udvikling i Tanzania. Senest med helt uacceptable homofobiske udtalelser fra en kommissær.”

For nogle uger siden opfordrede Paul Makonda, der er guvernør i Tanzanias største by, Dar-es-Salaam, borgerne til at angive bøsser og lesbiske.

Desuden sagde han, ifølge DR, på et pressemøde, at han ville få et efterforskningshold til at gennemsøge sociale medier for homoseksuelle, der efterfølgende skulle anholdes.

Tanzania er det land, som sidste år med 349 millioner kroner modtog næstmest i støtte fra Danmark. Men Makondas heksejagt på homoseksuelle kan have sat en kæp i hjulet for fremtidig millionstøtte.

”Der er behov for at revurdere Danmarks engagement i Tanzania,” siger Ulla Tørnæs.

Foruden den tilbageholdte støtte har ministeren holdt møde med Tanzanias udenrigsminister. Tanzanias ambassadør i Danmark er også indkaldt til en samtale i udenrigsministeriet.

Tørnæs havde en planlagt rejse til Tanzania, som er blevet udskudt.

På et møde i EU i slutningen af november vil udviklingsministeren med sine kolleger debattere, hvordan støtten til det østafrikanske land skal se ud fremadrettet.

Læs mere her.

 

Kofod: EU-alarmcentral for svindel

For at komme blandt andet finansiel kriminalitet, skattesnyd og hvidvask til livs er der brug for mere samarbejde mellem EU's medlemslande.

Det mener Jeppe Kofod (S), som er ordfører for EU-Parlamentets særlige udvalg for skattesnyd.

Han foreslår konkret en alarmcentral for svindel.

”Vi skal have en centraliseret EU-koordination af informationer, så man faktisk ringer til en alarmcentral i EU, når man opdager noget svindel i sit medlemsland. Man advarer hinanden, og der bliver taget handling med det samme, så vi stopper de her svindlere og forbrydere,” siger Jeppe Kofod.

Forslaget kommer i forbindelse med et pressemøde onsdag i Strasbourg, hvor skattesnydsudvalget fremlagde et første udkast til bekæmpelse af finansiel kriminalitet i EU.

Der er imidlertid lang vej, før Europa-Parlamentet skal stemme om de tiltag og anbefalinger, der er lagt op til i rapporten.

Jeppe Kofod og hans medordfører, Ludek Niedermayer, skal til flere høringer hos blandt andet Danske Bank for at indsamle flere erfaringer.

Læs mere her.

 

Forslag om skærpede regler for sexcikane

Debatten om seksuel chikane og #Metoo har i den grad været med til at sætte fokus på ligebehandling på arbejdsmarkedet og på virksomhedernes håndtering af det. Et nyt lovforslag fra regeringen – foranlediget af debatten på området – lægger op til at skærpe reglerne for seksuel chikane betydeligt.

Det nye lovforslag behandler også omgangstonen på arbejdspladsen. Navnlig denne del af lovforslaget er udtryk for en skærpelse af reglerne.

Godtgørelser i tilfælde af krænkelser er også en del af regeringens forslag til lovændringer. I lovforslaget lægges der op til at hæve den gennemsnitlige godtgørelse.

”Dansk Arbejdsgiverforening mener, at det er relevant at se på, om godtgørelserne for seksuel chikane er tidssvarende. I den forbindelse virker regeringens forslag om at hæve den gennemsnitlige godtgørelse med 1/3 passende,” siger chefkonsulent hos Dansk Arbejdsgiverforening, Trine Birgitte Hougaard.

Læs mere her.

 

S-forslag vil opdrage indsatte med belønning for god opførsel

Der er fjernsyn, fitness og familiebesøg til dem, der opfører sig ordentligt.

Det er kernen i et forslag fra Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, der ønsker mindre isolationsfængsling - også kaldet "strafcelle" - i de danske fængsler.

”Vi synes, man skal vende systemet på hovedet. Så i stedet for at blive smidt i strafcelle, når man gør noget galt, skal man optjene ret til ting som besøg og adgang til fitnessrum, når man overholder fængslets regler. I stedet for pisk, skal der være en gulerod ved ordentlig adfærd, så man lader være med at pande en fængselsbetjent ned eller truer dem,” siger Trine Bramsen (S).

”Det, tror vi, har en langt mere opdragende effekt,” lyder det fra ordføreren.

placeholder

Forslaget skal gælde bandemedlemmer i fængslerne. Og håbet er, at det kan være med til at ændre kulturen i fængslerne, hvis de indsatte ved, at de skal opføre sig ordentligt, hvis de vil gøre sig håb om adgang til fælleskøkkenet, besøg og andre ting, der gør afsoningen mere tålelig.

Antallet af fanger, der sidder i isolationscelle - også kaldet strafcelle - er på blot et år steget med 37 procent.

I 2017 var der 4085 tilfælde af strafcelle. Året før var der 2995 tilfælde.

Samtidig er der flere fanger, der sidder isoleret i længere tid end tidligere. I 2015 var der syv sager, hvor der var anvendelse af strafcelle i 15 dage eller mere. I 2017 var der 511 sager.

Læs mere her.
Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet