Annonce

Kære rygere: Tag jeres skodder med jer

Et cigaretskod tager faktisk op til 5 år at nedbryde i naturen. En plastflaske tager 500 år.
DSU har i de sidste mange uger samlet affald hver uge. I søndags var jeg ude med Københavns overborgmester og miljøministeren for at forårsrengøre København. Vi blev alle overraskede - på den ærgerlige måde. På omkring en time samlede vi mere end 10 kg skrald sammen. Det tog mig ikke mere end 20 minutter, før jeg havde samlet langt over 100 cigaretskodder.

På omkring en time samlede vi mere end 10 kg skrald sammen

Det er næppe breaking news for nogen, men vi tager det lige én gang til for langsomme: Det skader miljøet, når du efterlader dit affald.

Et cigaretskod tager faktisk op til 5 år at nedbryde i naturen. En plastflaske tager 500 år. Og jeg vil gerne indrømme, at jeg nok også har kastet et skod på gaden eller efter en plastikflaske i en park. Særligt vi unge har måske en tendens til at tænke, at “det går jo nok” for “det er kun denne ene gang” og “det gør alle andre også”.

Hank lige op

Men virkeligheden er jo den, at et enkelt skod og en enkelt plastikflaske også er et skod og en plastikflaske for meget. For et skod på gaden, der blæser ned i en rist, forurener vores vand. Et stykke plastik i naturen kan ende i maven på et dyr. Så lad os lige hanke lidt op i os selv. Som ryger kan man f.eks. anskaffe sig et lommeaskebæger, så man kan gemme på sine skodder, til man kan komme af med dem på en forsvarlig måde.

Vi skal fra politisk hold også være bedre til at skabe rammerne for bedre affaldsadfærd

Der er også brug for, at der bliver taget et politisk ansvar. Måske skal der ganske enkelt flere affaldsspande op i de store byer, så man hurtigt kan komme af med sit skrald - især i de områder, hvor folk samles for at nyde en varm forårseftermiddag og en lang sommeraften. Måske skal vi også overdække flere affaldsspande, så blæsten og fuglene ikke kan sprede skraldet for alle vinde.

Derudover skal der også gøres en indsats ift. at fremme bionedbrydelig emballage, så det affald, der trods alt ender i vores natur, kan nedbrydes hurtigere. Men vi skal fra politisk hold også være bedre til at skabe rammerne for bedre affaldsadfærd. Vi skal i kommunerne gøre det nemmest muligt at samle affald ved f.eks. At stille redskaberne til rådighed. Vi skal oplyse rygerne om hvor de kan købe lommeaskebærger og hjælpe dem med at rydde op efter sig selv, i stedet for at vende det blinde øje til.

En god grøn gerning 

Jeg kan ikke huske en tid, hvor affald ikke har været et problem i København. Men måske er tiden kommet til, at vi både tager et personligt og et politisk ansvar for at få det løst nu.

Vi er nødt til at løfte i flok

Indtil da er DSUere i hele landet ude og samle affald ind hver søndag, og du kan jo overvej at gå med og gøre en god, grøn gerning. Vi er nødt til at løfte i flok hvis vi nogensinde skal have løst problemet.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Laura Rosenvinge er medlem af Borgerrepræsentationen for Socialdemokratiet. Hun er socialordfører og medlem af Børne- og Ungdomsudvalget


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det tager 10 ÅR, muligvis længere om at forgå... Ser desværre alt for ofte ænder, svaner og måger der forsøger at spise dem og fodre sine ællinger/unger med dem 😭
Derudover er der jævnligt børn der kommer ind med forgiftninger fordi de har proppet fundne skod i munden.
Giften fra skodet trænger ned i jorden og gør at planterne har svært ved at gro osv. Listen er alenlang...

https://www.dr.dk/nyheder/viden/natur/smider-du-cigaretskod-i-naturen-de...

https://www.cancer.dk/forebyg/undga-roeg-og-rygning/passiv-rygning/udend...

I vores familie kalder vi det konsekvent for: "Halvhjernespor"