Annonce

Kaos truer Europa efter ydmygelse af Macron og Scholz

Hverken Emmanuel Macron eller Olaf Scholz får efter øretæver og pokerspil overskud til at tage politiske initiativer i EU, der står overfor store udfordringer
Foto: EU/Dati Bendo
Formand for Europa-Kommisionen, Ursula von der Leyen flankeret af Tysklands kansler, Olaf Scholz(tv) og Frankrigs præsident Emmanuel Macron(th)
Det har i over 50 år været god EU-latin at fremhæve det fransk-tyske samarbejde som motoren, der driver EU frem.

Men det satte vælgerne i de to lande et brutalt stop for ved søndagens EP-valg.

Europas selvudnævnte politiske leder, Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, kan se ud over et politisk landskab bestående af ruiner.

Da han stillede op til præsidentvalget i 2017, lovede han, at han i tilfælde af sejr ville gøre det nationalistiske og indvandrerfjendtlige Rassemblement National til en marginal størrelse.

I dag har partiet en fod indenfor i magtens korridorer. Præsidenten har ikke formået at levere på de temaer, vælgerne ifølge meningsmålingerne satte højest, nemlig købekraft, stop for illegal indvandring og en effektiv indsats mod den kriminalitet, der er en kræftsvulst i stadig flere franske byer.

”Macrons pokerspil”

Samtidig er han langsomt, men sikkert, ved at køre den i forvejen vakkelvorne franske økonomi i sænk.

Med 31 procent af stemmerne til det nationalistiske og indvandrerfjendtlige parti Rassemblement National – og kun 15 procent til Emmanuel Macrons centrumparti – valgte præsidenten at udskrive nyvalg i håb om, at han på kun tre uger kan samle en moderat koalition med flertal i Nationalforsamlingen bag sig.

Rassemblement National blev det største parti i samtlige franske regioner

”Macrons selvmord”, ”Macrons pokerspil”, ”Macron spiller russisk roulette”, lyder det i den franske presses kommentarer.

Det mest sandsynlige udfald af valget er, at Rassemblement National ledet af den kun 28-årige Jordan Bardella og veteranen Marine Le Pen enten får absolut flertal eller bliver Nationalforsamlingens største parti.

Stærke overalt

Den franske virkelighed er nemlig, at Rassemblement National blev det største parti i samtlige franske regioner.

I små og mellemstore byer i det nordlige Frankrig, Alsace og Provence får partiet over 40 procent af stemmerne og i landsbyerne mere end halvdelen af stemmerne.

Partiet får nu stemmer fra alle samfundslag

I det rige amt Yvelines udenfor Paris stemte 25 procent af vælgerne på partiet.

Hovedparten af vælgerne er under 40 år, og partiet får nu stemmer fra alle samfundslag.

Le Pens luftkasteller

Den gennemgående stemning blandt et flertal af franskmændene er, at det ikke kan blive værre end nu, hvor selv lønmodtagerfamilier med to indtægter har hul i budgettet den 20. i hver måned.

Socialt udsatte og arbejdsløse får det endnu sværere end under Emmanuel Macron

Men det bliver sandsynligvis værre: for Rassemblement Nationals økonomiske program bygger på luftkasteller, og partiets ideer om at bygge økonomiske mure op omkring Frankrig strider imod EU’s traktater og vil omgående skade fransk erhvervsliv.

Socialt udsatte og arbejdsløse får det endnu sværere end under Emmanuel Macron, som på disse områder har ført en rendyrket konservativ politik.

Tysk misk-mask regering taber

I Tyskland har den socialdemokratiske forbundskansler Olaf Scholz forsøgt at holde sammen på et misk-mask af en regeringskoalition, der består af hans eget parti, De Grønne og de liberale – Venstres tyske søsterparti.

De er ikke enige om energipolitik. I velfærdspolitiske spørgsmål er afstanden mellem dem enorm.

Det hænger ikke sammen

De Grønne og de liberale angriber forbundskansleren for en tøvende og forsigtig holdning overfor Rusland.

Et flertal af De Grønnes medlemmer og mange unge socialdemokrater er kritiske overfor Olaf Scholz’ pro-israelske linje.

I Frankrig fik socialdemokraterne derimod stærk fremgang med et program, der afviser enhver form for mudret samarbejde med Emmanuel Macrons såkaldte centrum.

Scholz og Macron: Operation overlevelse

Det hænger ikke sammen.

Vælgerne ønsker klarhed, og både det tyske eksempel og Emmanuel Macrons forsøg på at regere med et skridt til venstre og to til højre fungerer ikke.

Hverken Olaf Scholz eller Emmanuel Macron får overskud til Europa-politiske initiativer.

Emmanuel Macron kan håbe på et mirakel, men det mest sandsynlige er, at de to ledere fra i dag er i gang med operation overlevelse.

Den grønne pagt skal bringe EU videre i tidens største udfordring, klimapolitikken, og det kræver stærkt politisk lederskab at føre den ud i livet

Den finder sted på et tidspunkt, hvor EU står overfor store opgaver.

Den grønne pagt skal bringe EU videre i tidens største udfordring, klimapolitikken, og det kræver stærkt politisk lederskab at føre den ud i livet.

Handlingslammet EU

EU skal rejse gigantiske beløb til modernisering og udbygning af forsvaret.

Kan Macron gå forrest med en mulig premierminister, som er modstander af det projekt?

Det samme gælder fælles europæiske investeringer i kunstig intelligens, hvor vi allerede halter håbløst efter USA og sandsynligvis også efter Kina.

De har alle tre haft en god aften, for de ønsker alle et svækket EU

Kan svage ledere som Emmanuel Macron og Olaf Scholz stå effektivt op mod Vladimir Putin, Kinas Xi Jinping og måske USA’s Donald Trump? 

De har alle tre haft en god aften, for de ønsker alle et svækket EU.

Det er også slut med Emmanuel Macrons illusioner om at fremstå som EU’s leder, medmindre han vinder parlamentsvalget om tre uger.

Men det mest sandsynlige er, at Europa vil stå uden en ledende skikkelse og uden antydning af politisk retning i de kommende år.

Journalist og historiker og tidligere mangeårig politisk korrespondent og medarbejder ved Politiken. Han har skrevet bøger om europæisk og amerikansk historie og politik. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

De har fået det ene varsel efter det andet gennem årtier, at hvis de ikke effektivt håndterer den forfejlede og uønskede masseindvandring, som har stået på i årtier, så stemmer deres vælgere til sidst bare på nogen, der vil.

Opgaven var enkel, løsningerne måske ikke. Men de ar haft tid. Masser af tid.

Helt enig!

Efter at journalister spurgte forbundskansler Olaf Scholz om han havde en kommentar til SPD's dårlige EU valg lød svaret fra Scholz "Nö".

Og så gik han!!!