Klimaudspil: Arbejds­givere og arbejds­tagere efterlyser fokus på bygninger

Regeringen overser potentialet i at energieffektivisere og klimarenovere bygninger i nyt udspil, mener både 3F, Dansk Industri og Ingeniørforeningen
Tirsdag formiddag fremlagde VLAK-regeringen et nyt klima- og luftudspil, der blandt andet fokuserer på at omlægge bilparken fra benzin- og dieselbiler til grønne biler. Regeringen vil blandt andet sænke afgifter på grønne biler, etablere flere og hurtigere ladestandere, indføre skrappere miljøzoner i de fem største byer og gradvist udfase både benzin- og dieselbiler, plugin-hybridbiler samt taxaer og busser drevet af fossile brændstoffer i forskellige tempi.

... vi havde gerne set, at der var endnu større ambitioner på klimaets vegne

Hos Danmarks største fagforening, 3F, får tiltagene ros, men 3F ser gerne, at regeringen går endnu længere:

”Regeringens klimaplan indeholder mange gode initiativer, men vi havde gerne set, at der var endnu større ambitioner på klimaets vegne. Det er skrigende nødvendigt og det blev igen understreget i denne uge med fuldt blus på de røde alarmlamper fra FN’s klimapanel,” siger 3F-formand Per Christensen til Netavisen Pio.

Energieffektivisering skal ind i plan

”Hvis danske virksomheder stadig skal have førertrøjen på indenfor klimarenovering og energieffektivisering, så skal ambitionerne altså være større på området. Bygninger og erhverv står i dag for en femtedel af CO2-udledningen. Her skal der sættes markant ind med tiltag der reducerer energiforbruget. En grøn omstilling vil samtidig skabe nye job,” fortsætter han.

Jeg havde gerne set et klarere bud på, hvordan vi begrænser energiforbruget i byggeriet

Ønsket om at styrke energieffektiviteten i bygningsmassen deler han med en anden arbejdstagerorganisation, nemlig Ingeniørforeningen.

Her mener man, at regeringens klimaplan er ”fyldt med gode ideer, men den sikrer ikke, at vi kommer i mål”, lyder det i en pressemeddelelse. Ingeniørernes formand, Thomas Damkjær Petersen, mener, at ”klimaplanen svinger mellem kludetæppe og vision”.

Thomas Damkjær Petersen ser også et stort potentiale i bygningssektoren, som han mener, regeringen overser. Bygninger tegner sig nemlig ifølge EU-Kommissionen for 40 procent af det samlede energiforbrug i Europa, og over en tredjedel af CO2-udledningen kommer fra bygninger.

”Jeg havde gerne set et klarere bud på, hvordan vi begrænser energiforbruget i byggeriet, for vi har slet ikke udnyttet klimapotentialerne i energieffektiviseringer. Det er ifølge Klimarådet den billigste vej til at reducere CO2-udledninger – og det kan give både bedre boliger, lokale job og energibesparelser uden for byerne. Så det vil være tosset ikke at inddrage det i en samlet klimaplan for Danmark,” siger han.

Plan viser globalt lederskab

På arbejdsgiversiden er Dansk Industri også helt med på at kigge på klimapotentialet i bygningsmassen. Dansk Industri mener overordnet set, at Danmark med planen ”viser lederskab” på den globale scene. Men der er altså også potentiale til forbedring:

Vi skal vise, hvad vi kan i Danmark

”Der er et stort potentiale for at energieffektivisere vores bygninger, som vi selvfølgelig også bør indfri med klimaplanen. Vi havde meget gerne set, at det var en del af udspillet, og vi vil klart opfordre til, at regeringen og resten af Folketinget i de videre forhandlinger også kommer med konkrete tiltag, som løfter energieffektiviteten i bygningerne,” siger DI-direktør Tine Roed i en pressemeddelelse.

”Hvis vi skal løse klimaudfordringen, er det helt nødvendigt med mere energieffektive løsninger i bygninger og et styrket fokus på energirenoveringer. Vi skal vise, hvad vi kan i Danmark. Derved kan vi inspirere andre og skabe nye eksportmuligheder,” understreger hun.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet

Annonce