Klimaaktivister vil blokere trafikken i det indre af København

Gruppen Extinction Rebellion starter onsdag københavnske blokadeaktioner i håb om at råbe politikere op om alvoren af klimakrisen
Onsdag kommer klimaoprøret til København. Eller i hvert fald hvis det står til den danske del af den internationale klimabevægelse Extinction Rebellion. Den starter nemlig, hvad der på hjemmesiden kaldes en ”oprørsuge” i hovedstaden under overskriften ”Tiden er inde”.

I de kommende dage vil klimaaktivister således forstyrre “business-as-usual på veje, broer og insitutioner i indre København for at tvinge handling igennem mod miljø- og klimakatastrofen.”

På Facebook skriver gruppen, at der bliver tale om en fredelig, civil ulydig blokering af trafikken i indre København med ”kreativitet, alvor, planter og kunst for at skabe offentlig opmærksomhed og tvinge regeringen til at handle på vores tre krav”.

Tre krav

De tre krav er, at regeringen skal ”fortælle sandheden ved at erklære klima- og miljønødstilstand og samarbejde med andre institutioner om at kommunikere det akutte behov for forandring”. At regeringen skal ”handle nu for at stoppe tabet af biodiversitet og reducere drivhusgasudledninger til netto nul i 2025”. Og endelig skal regeringen ”oprette og ledes af et borgertings beslutninger omkring klima- og miljøretfærdighed”.

Tiden er inde til at skabe historie

”Fredelig civil ulydighed har været et historisk effektivt middel til at skabe store forandringer i samfundet,” skriver Extinction Rebellion. ”Tiden er inde til at skabe historie.”

På Facebook erklærer flere deres støtte til aktionen herunder SF’s forhenværende ligestillingsordfører, forfatteren og foredragsholderen Özlem Cekic.

"Jeg mener, vi har et fælles ansvar om at kæmpe for klodens overlevelse,” fortæller Özlem Cekic i en video. ”Man kan ikke bare sidde tilbage og vente at andre gør arbejdet for en. Forandringer kommer ikke udefra. Vi er nødt til at kæmpe for det hver især indefra og i fællesskab."

placeholder

 

Blokerede britiske aviser

Senest vakte det opsigt, da britiske aktivister fra Extinction Rebellion tidligere på måneden forsinkede distributionen af flere landsdækkende aviser, efter at have blokeret vejene til trykkerierne. Det skete med henvisning til, at aviserne, som ejes af Rupert Murdoch, ikke dækker klimaforandringerne.

77 mennesker blev efterfølgende arresteret og den konservative britiske premierminister Boris Johnson har kaldt aktionerne for ”uacceptabelt”.

Det er fuldstændig uacceptabelt

 

”En fri presse er afgørende for at kunne holde regeringen og andre magtfulde institutioner ansvarlige for vor lands afgørende emner, herunder kampen imod klimaforandringer,” skriver Boris Johnson på Twitter. ”Det er fuldstændig uacceptabelt på nogen måde at søge at begrænse offentlighedens adgang til nyheder.”

placeholder

 

Kaares sko

Herhjemme har Extinction Rebellion tidligere lavet flere aktioner. I marts afbrød halvnøgne aktivister statsministerens spørgetime i Folketinget, i juni 2019 blev 22 Extinction Rebellion-aktivister arresteret, da de i protest mod olie- gas- og kulproduktion blokerede for vejene og dermed trafikken ved Aarhus Havn, og i april samme år blokerede man syngende den ene af Christiansborgs indgange. Blokeringen resulterede i, at det daværende socialdemokratiske folketingsmedlem og nuværende boligminister Kaare Dybvad Bek kom i håndgemæng med nogle af demonstranterne.

"Jeg prøvede at bevæge mig gennem gruppen, og så er der nogle, som tager fat i mig,” forklarede Kaare Dybvad Bek ved den lejlighed Berlingske. ”Der opstår tumult omkring det, og der er en, som tager fat i mig bagfra. Jeg ender oven på en demonstrant. Da jeg kommer op igen, skubber de til mig, og der skubber jeg igen for at få dem væk. En af dem har taget fat i mig, så jeg taber min ene sko også."

Ud over fem dages blokade af trafikken, har Extinction Rebellion planlagt musik, foredrag, klima-workshops og litteraturoplæsninger.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Bare de dog ville lade være. Den slags skaber kun modvilje blandt almindelige mennesker med en travl hverdag, der skal hænge sammen, og giver masser af vind i sejlene til dem, der sår tvivl om menneskeskabte klimaforandringer.

Det er noget sluder at påstå at det har noget at gøre med hvor mange mennesker der er på jorden
Det er olieforbruget der forurener mest som ligger på ca 1000 millioner tønder olie om dagen
men det er bare et tal jeg kommer med fordi jeg kan huske et tal om at olielandene ville skrue ned med et dagligt forbrug på 10 millioner tønder olie så talet kan godt være større
Og kul er en anden stor forureningskilde
Og det er olie og kulforbruget der skal stoppes lad det blive i jorden
og det kunne man tydeligt se da coronakrisen lukkede ned for flytrafikken, alle krydstogtskibe lå i havn
og der var ikke mange biler på vejene og det var i hele verden (overalt på moder jord)
Og det er FAKTA.
Der er kun en ting der kan gøre en forskel
Gå over til VIND,SOL og BRINT-energi og det kan kun gå forlangsomt
Corona-virusen viser at vi også har en KLIMA-virus= OLIE OG KUL

Jens Kamp, hvis befolkningstallet bliver halveret betyder det vel også at forbruget af jordens resurser incl. olie og gas bliver reduceret. Det vil også betyde at boliger i et større tal end i dag kan blive "genbrugt" og dermed mindske forbruget af byggematerialer som cement, træ og teglsten.
Hvis man så også reducere krigene til 0 vil det også medvirke til et forbedret klima og miljø.
Dit vrøvl med klimavirus = olie og gas er noget du ofte gentager uden det dermed er rigtigt. Den grønne omstilling til vindkraft, el-biler og solpaneler er finansieret af overskudet fra olie- og gasindustrien, se bare på Norge, deres største indtægt er fra olie- og gasproduktion, uden den havde de ikke kunnet omstille til el-biler uden afgifter. Inden Norge begyndte med olie- og gasproduktion var det et "fattigt" land som jeg fik kendskab til da jeg boede deroppe i 1975-1976.

Ja og snart er vi fatig på ren luft, men masser af havvand når vandstanden stiger.
Og det er ligegyldigt hvor mange mennesker vi er på hvores jord, solen bliver ved med at skinne
og vinden bliver ved med at blæse,det er det man kalder vedvarene energi
Og det er Bent Menck Andersen der vrøvler, vi bliver ikke fære mennesker på denne jord,det skal da lige være at man skruer op for krigene,og så hænger det ikke sammen det han skriver.
Nej vi bliver flere mennesker på denne jord og også ulandene vil begynde at have flere biler på bensin og disel og alle ander produkter den rig vestlige verden har vil også blive en del af ulandenes
og stadig flere mennesker på denne jord gør at vi alle må se i øjene at vi hurtigst mugligt skal
droppe olie og kul .
Og gå over til vind og sol-energi.
Det er kun de multi store olieselskaber og de rigeste kapitalister som der tjener Milliarde og atter milliarder der ikke vil stoppe med olien før den sidste dråbe er hentet op af jorden
Og de lyver når de påstår at det ikke betyder noget, og de vil blive ved med at lyve,med dollartegen i øjene og de betaler
en masse mennesker,professore,politiker,osv og måske også ham der påstår vi bare skal stoppe alle krige og halvere jordens befolkning

Annonce