Konservativ kender: To ting er afgørende for Papes overlevelse som formand

Vil man forstå Søren Pape Poulsens kamp for at fortsætte som konservativ formand, skal man kigge på denne weekends landsråd. Her skete der nemlig to ting, der vil have afgørende betydning for Papes fremtid, spår tidligere konservativ pressechef.
Foto: Pressefoto/Det Konservative Folkeparti
Partiformand Søren Pape Poulsen (K)
Afstemningen om Pernille Weiss’ EU-kandidatur og lanceringen af en ny konservativ fortælling.

De to ting, der begge fandt sted på denne weekends konservative landsråd, kommer de næste måneder til at kunne afgøre, hvorvidt Søren Pape Poulsen kan fortsætte som konservativ partileder. I hvert fald hvis man spørger Benny Damsgaard, som er tidligere pressechef for De Konservative.

Det er en pointe, han udfolder i denne uges afsnit af Netavisen Pios politiske podcast ‘Tingets Tilstand’.

Ikke optimalt

Damsgaard forklarer uddybende, at afstemningen om Pernille Weiss’ EU-kandidatur, som blev afholdt på landsrådet, ikke gik så godt, som Pape og resten af den konservative ledelse kunne have håbet på.

Den sag kommer til at spøge et stykke tid endnu

“Det blev ikke et optimalt resultat fra partiledelsens side,” siger han.

Selvom afstemningen blev Weiss’ ende, er det nemlig ikke sikkert, at den interne konflikt er nået til vejs ende.

Ved afstemningen stemte knap en fjerdedel af de delegerede for at beholde Weiss på den konservative kandidatliste. Det var i direkte konflikt med Pape, som har forsøgt at få hende af kandidatlisten, siden en intern undersøgelse viste, at hun skabte et giftigt arbejdsmiljø for sine ansatte i Europa-Parlamentet.

Landsrådet var præget af det, Damsgaard kalder “pligtklap og murren i krogene”

Beskyldninger, som Weiss hårdnakket har benægtet i en konflikt, hvor det nu altså kan ses, at en fjerdedel af baglandet tager Weiss’ side fremfor formandens.

“Den sag kommer til at spøge et stykke tid endnu,” spår Damsgaard.

Pligtklap for Pape

I sin tale ved landsrådet forsøgte Pape at lancere en ny konservativ fortælling, der centrerer sig om en styrkelse af civilsamfundet og af kernefamilien.

Og hvor godt han lykkes med det, bliver ifølge Damsgaard afgørende for hans fortsatte overlevelse som formand.

“Det afgørende bliver, om målingerne begynder at rette sig. Kommer man med ny politik, som kan begynde at trække vælgere til, eller hvad sker der?” 

Landsrådet var præget af det, Damsgaard kalder “pligtklap og murren i krogene”, og meget få i partiet er stadig begejstrede for Papes lederskab.

Uanset i hvor høj grad det konservative bagland selv føler sig enig eller uenig med Papes nye politiske program, er der brug for, at det giver større folkelig opbakning til partiet.

“Det afgørende bliver målingerne. Giver de tro på, at der er bund i projektet - eller det modsatte?” spørger Damsgaard retorisk.

Tingets Tilstand’ er Netavisen Pios ugentlige politiske podcast med Netavisen Pios chefredaktør, Niels Jespersen, og tidligere konservativ pressechef Benny Damsgaard. Den er tilgængelig på både Apple Podcasts, Spotify og Spreaker.

Studentermedjælper på Netavisen Pio. Studerer statskundskab ved Københavns Universitet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg tror ikke, Pernille Weiss kommer ti at spille så stor en rolle. Når hun er ude af EU-parlamentet, er hun ude af politik og dermed også ude i glemslen - med mindre hun pludselig dukker op som kandidat for Moderaterne ;-)

Annonce