Annonce

Kontanthjælpsloft: Thulesen Dahl på dybt vand

Kommentar: Kristian Thulesen Dahl siger i dag til Ekstra Bladet, at kontanthjælpsloftet kun skal gælde for arbejdsmarkedsparate. Men både loftet og 225-timers reglen kan ramme mange, som ikke er erklæret parate til at arbejde.
I dagens udgave af Ekstra Bladet forsvarer DF-formand Kristian Thulesen Dahl sig mod beskyldninger om, at kontanthjælpsloftet skulle ramme mange svage grupper. Det gør DF-formanden efter det er kommet frem, at eksempelvis mange personer med handicap vil blive ramt af kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen, selvom de har lange udsigter til at komme i arbejde.

”Vi har lige præcis haft fokus på de svageste i forhold til de ændringer, der bliver foretaget. Vi har også gjort det klart i forhandlingerne, at de som bliver ramt af kontanthjælpsloftet, skal være arbejdsmarkedsparate”, udtaler Kristian Thulesen Dahl.

Det er muligt, at Dansk Folkeparti har gjort det klart under forhandlingerne. Men det har ikke meget med forhandlingsresultatet at gøre. Kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen rammer nemlig både arbejdsmarkedsparate og ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere.

Alle modtagere af kontanthjælp omfattes af loftet
Kontanthjælpsmodtagere kategoriseres i dag som enten arbejdsmarkedsparate (’jobparate’) eller ikke-arbejdsmarkedsparate (’aktivitetsparate’). Hvor personer i den første gruppe betragtes som værende parate til at tage et job i morgen, betragtes den sidste gruppe ikke som værende i stand til at arbejde på almindelige vilkår, eksempelvis på grund af manglende faglige kvalifikationer, helbredsproblemer eller sociale problemer.

Mens kun omkring 37.000 kategoriseres som jobparate, kategoriseres omkring 100.000 kategoriseres som aktivitetsparate – og dermed ikke parate til at træde ud på arbejdsmarkedet. Begge grupper bliver i udgangspunktet omfattet af kontanthjælpsloftet, der sætter et samlet loft over, hvor meget man som kontanthjælpsmodtager kan modtage i kontanthjælp, boligstøtte og særlig støtte.

Det fremgår klart af bemærkningerne til lovforslaget, at ”Alle modtagere af integrationsydelse, uddannelseshjælp og kontanthjælp omfattes af loftet”. Cirka 3 ud af 4 kontanthjælpsmodtagere, der bliver ramt af loftet, forventes altså slet ikke at kunne arbejde!

Uklart hvem der undtages fra 225-timers reglen
Heller ikke når det gælder 225-timers reglen er der en generel undtagelse for de ikke-arbejdsmarkedsparate. Med reglen kræves det, at kontanthjælpsmodtagere skal arbejde mindst 225 timer om året, ellers bliver modtageren sat ned i ydelse. Er modtageren gift med en anden kontanthjælpsmodtager, kan den ene ægtefælle helt miste sin ydelse.

Der står også i bemærkningerne, at ”Personer med en så begrænset arbejdsevne, at kommunen ud fra et konkret skøn vurderer, at de pågældende ikke på nuværende tidspunkt vil kunne arbejde på det ordinære arbejdsmarked. Det må forventes, at en stor andel af de personer, der er vurderet som aktivitetsparate, vil være omfattet af undtagelsen.”

Hvad formuleringen en stor andel dækker over, står ikke helt klart. Men det er altså klart, at det ikke vil gælde for alle, og at der altså vil være en betydelig gruppe af personer, som på den ene side blive erklæret ’ikke-parat’ til at arbejde, men samtidig få at vide, at de skal arbejde 225 timer om året for ikke at miste kontanthjælpen!

Kun personer med handicap, der bor i en handicapbolig eller har fået anvist deres bolig af kommunen, vil blive undtaget fra det kommende kontanthjælpsloft. De udgør imidlertid en begrænset andel af de mange ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere, der står til at blive ramt.

Kristian Thulesen Dahl er med andre ord ude på dybt vand, når han hævder, at kun personer som er arbejdsmarkedsparate skal omfattes af kontanthjælpsloftet.


Flere artikler om emnet