Annonce

Kontroversiel topchef og ATP solder dine penge op

Vi er tvunget til at betale for ATPs overbetalte aktiespekulanter, og de er elendige til at få dine og mine penge til at yngle. Hvornår får vi en debat om ledelsen i ATP?
Foto: Lars Svankjær
Magnus Barsøe, kandidat til Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet
Det er vildt, hvad der sker ovre i pensionsgiganten ATP i de her måneder. Og det er egentlig utroligt, at det ikke fylder mere i medierne.

Det er nemlig dine og mine penge, det handler om.

Tusinder af almindelige pensionister lever af de penge, som vi danskere er tvunget til at spare op i den fælles sparegris, ATP. Helt konkret er det omkring 400.000 danskere, som skal leve af folkepensionen og udbetalingerne fra ATP.

Den obligatoriske opsparing i ATP betyder også, at vi danskere er tvunget til at betale pensionskassens vellønnede såkaldte 'aktiehajer', hvis job er at skabe afkast på vores surt opsparede penge.

Men fra hovedsædet i Hillerød solder de overbetalte spekulanter lønmodtagernes milliarder op.

Man er simpelthen elendig til at få pengene til at yngle.

En abe med dartpile 

Sidste år lavede man et afkast på sølle fem procent. Det var i et år, hvor aktiemarkedet bragede i vejret: De amerikanske aktier steg med 26 procent. De globale aktier steg med 16 procent og de danske aktier med 10 procent.

En idiot som mig, der ikke rørte en finger, men bare havde pengene stående i et værdipapir, der følger aktiemarkedet generelt, lavede knap 16 procent.

Man havde groft sagt fået bedre afkast, hvis man havde sat en abe til at skyde dartpile efter aktier.

Henrik Ramlau-Hansen, der er lektor ved CBS og tidligere pensionsboss, siger om ATP-afkastet til Børsen: 

"Det er dårligt. Rigtig dårligt." 

Hvad bruger ATP-direktøren Martin Præstegaard egentlig sin tid på?

Men det kunne jo bare være én misser, vil nogen sige?

Nej. I 2022 tabte ATP svimlende 41 procent. Det var ganske vist et skidt år for mange pensionskasser, men de fleste pensionskasser har tjent det tabte ind igen, fordi de lavede gode resultater i 2023.

Det er dog på ingen måde tilfældet i ATP.

Mandagstrænere

I gennemsnit lavede de danske pensionskasser i snit et afkast på lige omkring 11 procent i 2023, viser en opgørelse i Børsen. Altså markant bedre end ATP.

Men fristes til at spørge: Hvad bruger ATP-direktøren Martin Præstegaard egentlig sin tid på? På at blive bedre til at tjene penge?

Næh. Han render rundt og lobbyer vores politikere med ideen om privatfinansieret ældrepleje og mere tvungen opsparing til alderdommen (læs: mere opsparing i ATP).

Det var den kontroversielle topchef Martin Præstegaard, der stod bag sommerens omdiskuterede forslag om mere privatbetalt pension.

Og hvad betaler vi danskere egentlig Martin Præstegaard for at få lov til at skylle dine og mine penge ud i toilettet?

Han har i øvrigt blankt affejet kritikerne af ATP som ”mandagstrænere”. Her taler vi altså om nogle af dansk finans skarpeste folk som CBS-professor Jesper Rangvid og CBS-lektor, Henrik Ramlau-Hansen.

Og hvad betaler vi danskere egentlig Martin Præstegaard for at få lov til at skylle dine og mine penge ud i toilettet? Den nette sum af omkring 590.000 kroner om måneden. Syv millioner om året.

Det er som sagt nærmest ubegribeligt, at ATPs solderi med dine og mine sparepenge fylder så fylder lidt i medierne.

Kandidat til Europa-Parlamentsvalget for Socialdemokratiet, tidligere debatredaktør på Politiken.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Alt skal pilles væk fra den almindelige lønmodtager. Så kan de blive føjelige over for de velhavende og de rige og villige til at arbejde til de bliver 74 år. Og det til nedsat løn. For ældre betragtes ikke længere som en værfdifuld arbejdskraft med erfaring. Nej. Nu hedder det sig et kæmpe stort tabu skal nedbrydes - Ældre er ikke pengene værd på arbejdsmarkedet. Måske de skal aflønnes som teenagere mellem 15 og 17 år.

Som sagt ALT skal pilles væk fra almindelige danske lønmodtagere. Bare vent til dagpengene, tilbagetræknings ordninger, kontanthjælp , folkepension bliver mere og mere udhulet. Så har den almindelige borger intet tilbage andet end at arbejde for den løn de nu en gang kan få for fremtiden. I Tyskland har de i mange år haft det system Danmark bevæger sig længere og længere hen imod. Her er lønnen for ufaglærte og faglærte det halve af de danske lønninger. Og de er stort set alle lejere i bolige de velhavende og de rige ejer.

De unge tennagere i 8., 9. og 10. klasse drømmer om frihed gennem TikTok Liberal Alliance - Der venter de fleste af dem en fæl overraskelse.

Hvis mediestøtten til PIO lå på niveau med Martin Præstegaards løn, åbenbart 7 millioner kroner, ja, så ville sagen måske fylde mere i medierne.

Sidste år lavede ATP et afkast på sølle fem procent. Det var i et år, hvor aktiemarkedet bragede i vejret: De amerikanske aktier steg med 26 procent. De globale aktier steg med 16 procent og de danske aktier med 10 procent.

Den norske oliefond – Oljefondet – går også under navnet »Statens pensionskasse i udlandet« ifølge dens hjemmeside.

Og det er altså en ret fed opsparing, den norske stat sidder på. Særligt i 2023, hvor Oljefondet flere gange har slået sine egne tidligere rekorder i markedsværdi.
Oljefondet startede året med en markedsværdi på 12.429 mia. norske kroner (7.894 mia. danske kroner) og har siden passeret flere milepæle:

Først 13.000 mia. nkr. i januar. Så 14.000 mia. nkr. i februar. Derefter 15.000 mia. nkr. i maj. Ved at passere 16.000 mia. nkr. kan Oljefondet bryste sig af en stigning i markedsværdi på knap 30 pct. i 2023.

Dygtige folk er altid en mangelvare! Dygtige folk der forstår at få “penge til at yngle” må vi forstå, når det drejer sig om ATP!

Måske man skulle tilbyde jobbet som chef for ATP til Torben Østergaard-Nielsen.

Thi…

Det er ikke en hr. hvem som helst, der ejer virksomheden Nordic Waste ved Ølst i Randers Kommune, der kort før jul kastede håndklædet i ringen i forhold til at bremse det gigantiske jordskred, som lige nu truer den nærliggende Alling Å.

Hovedejeren af virksomheden er nemlig den 69-årige fynske mangemilliardær Torben Østergaard-Nielsen.

Og ifølge fagbladet Økonomisk Ugebrev er der rullet godt med penge ind på milliardærens konto de seneste år. I 2023 var Torben Østergaard-Nielsen god for intet mindre end 41,9 milliarder kroner. Dermed scorer han en sjetteplads på ugebrevets opgørelse over Danmarks 100 rigeste.

En mand der om nogen ved hvor pengetræerne vokser. Oliemilliardærernes i Norge har fået deres kulbrinter hvidvasket i Randers. De scorede kassen ved at slippe for “at forureneren betaler” i Norge! Heldigt for Torben Østergaard-Nielsen der tog sig dyrt betalt for “at forureneren ikke betaler “i Norge! De eksporterede blot lortet til Danmark og lille Randers!
Og med konkursen har Torben Østergaard-Nielsen eksporteret forureningen til skatteyderne i Randers og snart dig og mig!

Den obligatoriske opsparing i ATP betyder også, at vi danskere er tvunget til at betale pensionskassens vellønnede såkaldte 'aktiehajer', hvis job er at skabe afkast på vores surt opsparede penge.

Men fra hovedsædet i Hillerød solder de overbetalte spekulanter lønmodtagernes milliarder op.

Man er simpelthen elendig til at få pengene til at yngle.

Men fristes til at spørge: Hvad bruger ATP-direktøren Martin Præstegaard egentlig sin tid på?

Måske den gode ATP-direktør Martin Præstegaard bruger sin tid på at tale med medarbejdere i alle de firmaer og projekter, som man investerer i?

Såkaldte bæredygtige investeringer og projekter?

Tænk hvis ATP havde haft aktiemajoriteten i Nordic Waste?

Tænk, ja, tænk!

Man havde groft sagt fået bedre afkast, hvis man havde sat en abe til at skyde dartpile efter aktier.

Var det ikke netop det der skete i Randers?

Medarbejderne sagde fra igen og igen! Aben gik blot videre! Ingen ville tage aben? Den endte hos den socialdemokratiske borgmester i Randers

Magnus Barsøe
Kandidat til Europa-Parlamentsvalget for Socialdemokratiet, tidligere debatredaktør på Politiken vil nu udstyre endnu flere aber med dartpile i EU!

Måske Martin Præstegaard blot bruger pandelapperne godt og grundigt på overvejelser om dine og mine investeringer med ATP pengene!

I en verden hvor det er socialdemokratisk politik “at forureneren betaler”!

Men vi må forstå at Magnus Barsøe
Kandidat til Europa-Parlamentsvalget for Socialdemokratiet, tidligere debatredaktør på Politiken, i EU vil kæmpe for at Oliefonden i Norge får regningen fra oliesvineriet i Randers.

Således at du og jeg - ATP pensionister- ikke skal betale prisen for udenlandske pensionsselskabers svinede investeringer!

Tænk hvis ATP-direktøren Martin Præstegaard i sin investeringsiver havde overvejet bæredygtighed, forurening, biodiversitet, negativ menneskeskabt klimapåvirkning, ordnede løn- og arbejdsvilkår, medlemskaber af fagforeninger, overenskomster med udgangspunkt i den danske model, osv, osv.

Moralske danske investeringer med moralske afkast, hvor “forureneren altid betaler”!

Sidste år lavede manden et afkast på imponerende fem procent!

Hvert en sommerfugl og flagermus i investeringernes vingesus overlevede!

Og som pensionist må jeg nøjes med rugbrød, kartofler og mælk!

Ingen cola, ingen mælkesnitter og ingen smøger!

Tænk, tænk, tænk!

Og snart skal Magnus Barsøe
Kandidat til Europa-Parlamentsvalget for Socialdemokratiet, tidligere debatredaktør på Politiken.
flyve til Bruxelles og retur en gang om ugen!

What a Waste!
Pengene burde kunne investeres bedre!
Med mindre pensionsselskaber som ATP kan få del i EU støtten, der snart fjernes fra dansk landbrug!

Man havde groft sagt fået bedre afkast, hvis man havde sat en abe til at skyde dartpile efter aktier.

"Men fristes til at spørge: Hvad bruger ATP-direktøren Martin Præstegaard egentlig sin tid på?"

Jeg fristes til at spørge: Hvad i alverden bruger ATP-direktøren alle disse penge til?

Der er vel grænser for, hvor højt de kan stables, før lortet vælter!

I 2018 havde jeg 115.918,19 og i 2023 har jeg 79.164,04. Jeg vil da også gerne vide hvor de 36.754,15 kroner er blevet af. Jeg vil ellers kun have min folkepension og regner med at jeg må dø med støvlerne på.

Jeg er 68 år og stadig på arbejdsmarkedet, ansat på 30 timer / uge. Jeg får udbetalt ATP på grund af min alder.
Jeg indbetaler over 3000 kr. om året og spurgte ATP, hvad denne indbetaling betød for min ATPudbetaling.
Svaret fra dem var, at min ATP-udbetaling stiger med 1 kr. pr måned så længe jeg arbejder😳
Det synes jeg godt nok ikke var meget.
Mit næste spørgsmål til dem må være: Hvor meget stiger min ATP så, når jeg stopper med arbejde?
Hvor bliver de indbetalte penge egentlig af? 🙄

Jeg er 68 år og stadig på arbejdsmarkedet, ansat på 30 timer / uge. Jeg får udbetalt ATP.
Jeg indbetaler over 3000 kr. om året og spurgte ATP, hvad denne indbetaling betød for min ATP- udbetaling.
Svaret fra dem var, at min ATP-udbetaling stiger med 1 kr. pr måned så længe jeg arbejder😳
Det synes jeg godt nok ikke var meget.
Mit næste spørgsmål til dem, må være: Hvor meget stiger min ATP så, når jeg stopper med arbejde?
Hvor bliver de indbetalte penge egentlig af? 🙄

Jeg ved ingenting om, hvordan ATP udvælger de papirer, de vil investere i, men jeg forestiller mig, at det måske ikke er ATP-direktør Martin Præstegaard selv, der sidder md den opgave? Men hvem gør så? Er det så dem, der ikke er gode nok? Har de frie hænder, eller er de underagt begrænsninger/retningslinjer? Og er det i så fald direktørens begrænsninger, eller kommer de et andet sted fra? Jeg har i hvert fald flere spørgsmål end svar her.

Det er simpelthen for elendigt og i bund og grund skandaløst, at vores pensionsindbetaling bliver forvaltet så elendigt. Man undre sig over, at det fylder så ubetydelig lidt i de store medier, men de ansatte der har nok ikke nogen bekymringer, når det handler om pensionisttilværelsen.

Jeg har været pensionist i en del år efterhånden.
I 2011 fik jeg fra ATP 897 kr pr måned (efter skat).
I 2016 fik jeg fra ATP 938 kr pr måned (efter skat).
I 2021 fik jeg fra ATP 947 kr pr måned (efter skat).
I 2024 får jeg fra ATP 999 kr pr måned (efter skat).
Min kone får en anelse mere, fordi hun har været længere på arbejdsmarkedet end jeg.
Det er da lidt godt oven i de øvrige pensioner, men på ingen måde prangende.

Kære Gunnar - ja, ATP-pensionen er bestemt penge, der luner for tusinder af danskere. Og det må jo gerne være endnu flere! Jeg vil gerne lige slå fast, at den obligatorisk opsparing i ATP grundlæggende er en super god ide. Det er bare forvaltningen og ledelsen, som jeg ikke er så tilfreds med :)

De er ud til, at de høje og bestemmende af politikerne holder hånden over en inkompetent ATP-chef. Jeg ville ikke have råd til at have ham ansat, end ikke hvis han betalte underskud med sin egen løn - hvilket han fortjener.

Hvis denne artikel er socialdemokraten Barsøes niveau, så står det sandelig sløjt til. Storfinansen er ude efter SELV at få fingre i vores ATP- penge fordi de påstår de er bedre til at forvalte dem. Denne Ramlau som Barsøe NAIVT henviser til, var først direktør i Danica pension. Så købte Danske Bank Danica. Så blev Ramlau Direktør i Danske bank. Pludselig blev samme Ramlau minsandten chef for Finanstilsynet, i den periode hvor Danske Bank hvidvaskede penge big time. På TRODS af mindst en snes henvendelser til Finanstilsynet om at der var noget galt med Danske Bank i deres baltica afdeling reagerede Ramlau ALDRIG. Hans ord kan man IKKE TAGE for gode varer. Derfor er det problematisk at Barsøe med SÅ ringe viden, over hovedet kan være kandidat.

Kære Palle - god og fair pointe. Jeg får måske ikke slået klart nok fast, at jeg mener ATP og den obligatoriske opsparing i ATP er en fremragende ide. Og mange af de private pensionskasser og bankpensioner er generelt ret dyre med høje omkostninger. Jeg synes BESTEMT, at vi skal lade ATP forvalte pengene. Men jeg synes bestemt, at vi skal være kritiske overfor ATP, når de ikke leverer et ordentlig nok afkast. Det vil kunne mærkes for tusindvis af danskere, hvis det bliver ved. Vi betaler jo ATP en fyrstelig løn for at gøre et godt stykke arbejde.

Nej ATP mangler vist folk som sidder i den norske OLJEFOND

Annonce