S-ordførers prøveballon faldet til jorden: Forslag om privat ældreopsparing var for egen regning

Christian Rabjerg Madsen foreslog at lægge noget oven i den offentlige ældrepleje - og lade de ekstra ydelser finansiere af privat opsparingsordning. Pensionsgigant nægter at have luftet idéen over for regeringen på lukket møde.
Foto: Folketinget/Steen Brogaard
Politisk ordfører, Christian Rabjerg Madsen, Socialdemokratiet.
Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, ærgrer sig over en skæv debat i sommer - skabt af hans eget forslag om at man kunne lægge noget oveni i den offentlige ældrepleje, og lade disse ekstra ydelser finansieres af en privat opsparingsordning.

Rabjerg Madsen fremsatte efter eget udsagn sit forslag for at undgå, at fremtidens ældre blev delt op i et A- og B-hold.

“Vi bør lægge noget oven i den offentlige ældrepleje, og der mener jeg, at vi skal tænke på en opsparingsordning. Det er det redskab, som kan imødegå den urimelighed – det A- og B-hold – som vi ellers kommer til at se ind i,” udtalte han til Jyllands-Posten.

Forslaget fik en skidt modtagelse i både den socialdemokratiske folketingsgruppe og i fagbevægelsen.

Rabjerg: For meget fokus på løsninger

Nu påtager Rabjerg Madsen sig ansvaret for, at der med hans analyse af de finansielle problemer for fremtidens ældrepleje - og forslaget til løsning heraf - kom for meget fokus på løsninger - og for lidt fokus på analysen.

Jeg har ærgret mig over, at der i så høj grad i debatten har været fokus på løsninger

“Jeg har ærgret mig over, at der i så høj grad i debatten har været fokus på løsninger og i mindre grad på analysen og det problem, jeg mener, vi står overfor. Det er klart, at det påtager jeg mig en del af ansvaret for,” siger Christian Rabjerg Madsen til Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Christian Rabjerg Madsen føjer til, at han vil gøre sig “meget umage med at sige, at det er klart, at løsningerne står for egen regning”.

Samtidig med Christian Rabjerg Madsens kraftige retræte understreger den oprindelige idémand bag den private opsparingsmodel, ATP’s direktør, Martin Præstegaard, at forslaget er fremsat i “privat regi”, og at pensionsselskabet ATP altså ikke står bag.

Præsenteret for SVM-regeringen i marts

ATP-direktør Martin Præstegaard præsenterede sit kontroversielle forslag til finansiering af fremtidens velfærd på et dengang hemmeligholdt møde med SVM-regeringen tilbage i marts måned. Et forslag, der ifølge Præstegaard, ville forhindre at fremtidens ældre blev delt op i et A- og B-hold.

Det oplyser Præstegaard tirsdag over for dagbladet Børsen.

ATP understreger samtidig, at mødet med SVM-regeringens ministre ikke “blev afholdt af ATP, men af Martin Præstegaard personligt”.

Det indgik dog i privatpersonen Martin Præstegaards forslag, at ATP kunne administrere den foreslåede nye opsparingsordning.

ATP-formand deltog som privatperson

Nok så bemærkelsesværdigt deltog ATP’s formand, tidligere overvismand Torben M. Andersen, ifølge Børsen, også i Martin Præstegaards private møde med regeringens ministre.

Torben M. Andersen understreger, at han ikke deltog i mødet som ATP-formand

Men Torben M. Andersen understreger, at han ikke deltog i mødet som ATP-formand, men som privatperson:

“Jeg deltog som en, der har arbejdet med velfærdssamfund igennem længere tid,” forklarer han over for Børsen.

Martin Præstegaard har en fortid som departementschef i Finansministeriet.

Idéoplæg adopteret af Lars Løkke

I maj måned luftede Moderaternes formand, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, så et forslag til finansiering af fremtidens ældrepleje, som til forveksling lignede det forslag, som ATP-direktøren havde præsenteret for SVM-ministrene et par måneder tidligere.

Løkke gav i et interview med  Avisen Danmark  udtryk for, at alle danskere i fremtiden selv skal spare op til senere i livet at kunne betale for hjemmehjælp og ekstra ydelser i ældreplejen.

Kun på den måde, mente Løkke, undgår man, at Danmark deles op i et A- og et B-hold. Løkke betegnede debatten som “nødvendig”.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) gik ved den lejlighed i rette med Lars Løkke Rasmussen.

Hvis bare man investerer i fællesskabet, så bliver samfundet ikke delt op i et A- og et B-hold, udtalte han til  Avisen Danmark:

“Det er afgørende for velfærdssamfundet, at vi politikere har viljen til at ville investere i fællesskabet.”

17. juli præsenterede Christian Rabjerg Madsen så sin idé om en privat opsparingsmodel til finansiering af ekstraydelser i fremtidens ældrepleje i Jyllands-Posten i en kronik. Han blev samtidig interviewet af avisen.

Som i tilfældet Lars Løkke Rasmussen så minder Rabjerg Madsens forslag meget om ATP-direktørens helt private forslag fremlagt for SVM-regeringen for lukkede døre tilbage i marts måned.

3F’s formand betegner forslag som “frækt”

18. juli betegner formanden for 3F, Henning Overgaard, Rabjerg Madsens forslag som “Frækt”:

“At bede de folk, der går på arbejde hver eneste dag og betaler deres skat med glæde, fordi de ved at velfærden tager hånd om deres børn og dem selv, når de har brug for det – om selv at skulle have penge op af lommen for at sikre et anstændigt velfærdsniveau – er direkte frækt, og det risikerer grundlæggende at underminere tilliden til velfærdssamfundet,” udtalte 3F-formanden til Fagbladet 3F.

er direkte frækt

25. juli tager tre af Rabjerg Madsens kollegaer i den socialdemokratiske folketingsgruppe afstand fra Rabjerg Madsens forslag:

“En opsparingsbaseret velfærdsmodel er at misforstå problemerne, som velfærdssamfundet står overfor. Det er derfor heller ikke en vej, vi vil anbefale vores parti at gå for at løse fremtidens udfordringer i ældreplejen. Den kollektivt finansierede velfærd og offentlige service vil med en sådan model få et afgørende knæk,” skrev skatteordfører Anders Kronborg, erhvervsuddannelsesordfører Thomas Skriver Jensen og misbrugsordfører Maria Durhuus i et debatindlæg i Avisen Danmark.

Anders Kronborg uddybede efterfølgende de tre ordføreres kritik i flere medier.

Tidligere S-formand, tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft, advarer også mod forslaget:

“Jeg kan ikke se nogen begrundelse for overhovedet at tage den diskussion. For jeg synes ikke, vi har brug for den idé,” siger han til  Jyllands-Posten.

jeg synes ikke, vi har brug for den idé

Prøveballon skudt ned

Ifølge kilder i den socialdemokratiske folketingsgruppe er der ingen tvivl om, at Christian Rabjerg Madsen oprindeligt blev sendt i byen af S-topledelsen for at teste S-folketingsgruppens, Socialdemokratiets og fagbevægelsens holdning til en opsparingsmodel i ældreplejen.

Men også at den socialdemokratiske partitop for længst har opsnappet, at en privat opsparingsmodel inden for ældreplejen nok ikke lige er det, SVM-regeringen skal foreslå lige med det første.  

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja det er klart at partitoppen læs mette står bag forslaget. Problemet er ikke mangel på penge, men forkert brug af pengene. For eks. bygger man kæmpesygehuse som man ikke har personale nok til at bemande, og patienter og
pårørende får meget længere at køre for hospitalsbesøg, ikke just befordrende for den grønne omstilling..
Samtidigt lukker man gode velfungerende lokale sygehuse som kunne bruges mange år endnu.

Den diskussion om sygehusene kan du meget passende tage med Lars Løkke Rasmussen. Det er hans "fortjeneste", at det står så galt til, som det gør.

Blandt mange fejl havde Rabjerg slet ikke styr på facts. Påpeget af professorer og andre vidende folk.
Det er for ringe!!!
Hvis Socialdemokratiet - efter St.Bededag og nedskæring på kandidatuddannelsen - har flere forslag, som aldrig har været forelagt eller drøftet i medlemskredsen eller på kongressen, så lad os få det forelagt der fremover.

Husk, METTE OG RARBJERG & CO: Socialdemokratiet er en demokratisk medlemsorganisation.

Sådan!

Sådan!

Sic!

Sic!

Sic!

Sic!

Hvir vil Christian Råbjerg Madsen folket skal skaffe de penge, Socialdemokratiet har jo pelse alle i skat, moms og afgifter undtagen dem der har rigeligt , de får varmehjælp uden de er berettiget til det. Vi andre må betale tilbage bare vi har fået 100 kr for meget.

...Arbejdsgivere får helt gratis stillet arbejdskraft til rådighed af staten, burde staten ikke opkræve et fast beløb i kroner op hos hver enkelt arbejdsgiver pr arbejdstime, men stigende med pristallet. Således at alle lønmodtagere har en passende stor sum penge, når de lader sig pensionere.
Lavede man pensionsordningen på den måde ville det ikke medføre skævhed i alderdommen, det ville sådan set kun komme til at hæve timelønnen og gøre det mere attraktivt at uddanne folk.

Rabjergs prøveballon var et ikke-forslag, der åbnede for en ordning, der åbner for alle løsningsmodeller varierende fra fuld egenfinansiering til en ren skattefinansieret solidarisk model, og som skulle afsløre, hvor langt S kunne gå i at imødekomme det borgerlige ego-paradis, hvor vi alle selv betaler for syg- og alderdom.
Den nugældende ordning, hvor ældreforsorg er finansieret over skatten, er den bedst opnåelige solidariske dækning af disse udgifter, og forslaget er at åbne en rutsjebane, hvor alle mellemlandingerne ligger på vejen mod ringere fordeling i samfundet af de goder vi alle medvirker til frembringelsen af, men ikke i bare nogenlunde rimelig måde har lige adgang til.
Jeg håber at Rabjerg og de bagvedliggende arkitekter skammer sig over overhovedet at præsentere en model, der i en situation, hvor landet måske er mest velstående i historien, der helt uden for socialdemokratisk kontekst vover at demontere vores velfærdsmodel.

Kommentar:

Nu fremkom Nick Hækkerup med én udtaelse om, at han var Statsminister Mette Frederiksen's Skraldemand, som skulle ryde op i sager som var en del betændte, og mon ikke, at Christian Rabjerg Madsen er sendt i byen for at løje stemningen hos vælgerne, og så bagefter af høflighed men især pligt, tager skraldet for det Socialdemokratiske dårlige forslag, som nu er endt ud i råddenskab...

Når det så er sagt, er mit gæt, at der vil fremkomme andre "underlige" udtaelser fra Socialdemokratiet, for at se hvordan Lemmingeeffekten er blandt vælgerne...

Med den nye SM-Regering, er mit gæt, at der fremover vil fremkomme forslag om yderligere forringelser på Velfærdsområdet, som man så med Store Bededag og senere på pensionsordningen, som forringes fra seks til tre år m.m...

Når det er sagt, så mener jeg helt bestemt, at Socialdemokratiet har solgt ud af deres kerneværdier med dannelsen af SVM-Regeringen, som kan - er mit gæt så - ende ud i en grundstødning ved det kommende folketingsvalg, skullemit gæt være rigtigt, har Socialdemokratiet ihvertfald selv bidraget med dette...

Må jeg ønske en God Aften,

Erling Drews...

Der er kommunal valg i Norge i september og ældreomsorgen var oppe at vende i aftenens partilederdebat imellem nuværende arbejderparti-statsminister og tidligere Højre-statsminister.
I 2030 vil der være flere pensionister end pasningskrævende børn i Norge.
Problematikken er aktuelt i et Norge, der i dagens Norge og fremtidens Norge må kæmpe imod vind og vejr og tørke og nedbør og fødevareforsyning og sikring af hus og hjem og infrastruktur.
I et Danmark hvor danskerne hellere rejser de sidste kroner op, end tager sig af de gamle og sikrer værdier, der forsvinder, når vind og vejr og storm og oversvømmelser og tørke tager resten.
Og selv en tidligere Venstre- minister kræver “at selvfølgelig skal det offentlige passe hende når hun bliver gammel”.

Hun har betalt skat i dyre og domme et helt liv!

Det sørgelige i både Norge og Danmark er, at ingen vil erkende, hvad ægte omsorg af de gamle reelt koster, hvis ikke børn og de nærmeste tager deres del i et godt gammeldags omsorgs-samfund i eget hjem.

At vugge-stue-børn i dagens Danmark bliver passet som et stordrifts-grise-landbrug, ja, det vil ingen venstreorienteret ligestillings-feminist nogensinde indrømme!

Hvordan skulle de vide bedre?

At nutidens børn og Inge kæmper med psykiske og sociale problemer i et omfang, som selv de dygtigste forskere ikke forstår, ja, det kræver en tur tilbage i tiden til dengang en far og en mor i fællesskab besluttede, hvem der tog sig af indtjening og hvem der tog sig af omsorg!

Mængden af omsorg i både Norge og Danmark er reduceret i et omfang som ingen forskere forstår!

Mennesket bruger tiden på så mange andre ting, at omsorgen er blevet til fælles politisk socialdemokratisk institutionalisering at hverken Venstre-folk eller socialdemokrater kan skille skidt fra kanel og omvendt!

I Norge kan de to statsministerkandidater kun blive uenige om store virksomheders profitter scoret på omsorgs-institutionaliseringen!

Højre-statsministeren mener at private aktører kan bidrage med nytænkning, der gør opgaven billigere for skatteyderne!

Og så er vi tilbage til diskussionen i lille Danmark!

Der skal være råd til charterrejsen til Sydeuropa flere gange om året!

Derfor har vi den ældreomsorg og den børnepasning som vi har!

Discount for alle pengene!

Og slet ikke all-inclusive!

Som en gammel Venstre-minister kræver det!

Diskussionen er først lige begyndt i Socialdemokratiet!

Af unge folk, der ser hvad vi tilbyder deres egne små børn!

Institutionaliserings-Børne-pasning!

Men nu med store spørgsmålstegn!

Sandheden er ved at gå op for socialdemokrater!

Børn og unges mistrivsel!

En charterrejse til syden gør ingen sommer!

Året har 365 dage for vuggestuebørn, for skolebørn, for pasningskrævende gamle!

Ja, selv for erhvervsaktive, der selv på Christiansborg går ned med stress en mass!

Menneskeskabt klima-forandringer i opvækst, i uddannelse, i arbejdsliv, i alderdom, etc.

Nogle socialdemokrater er begyndt at tænke højt!

I Norge har de olie-fonden at tage af!

Men fremtidens familier leder efter noget nyt at leve af og leve for!

I Norge.

Og i Danmark!

I Norge er olien borte!

Og diskussionen langt længere end i Danmark!

I Skandinavien findes verdens højeste skattetryk!

Men først og fremmest vil vi rejse!

Se solen! Mærke varmen! Flygte fra virkeligheden!

Desværre har det vist sig at skandinavere betaler 5% for lidt i skat i forhold til vores dårlige samvittighed over for børn, unge, syge, handicappede og gamle!

Hverken Venstre, Højre eller socialdemokrater vil være ved det!

Hellere leve videre på den løgn kvinder ud på arbejdsmarkedet skabte igennem de sidste 50 år!

Og charterrejserne lykkeliggør resten!

Virkeligheden har indhentet os!

Og Venstre og socialdemokrater forsøger nu i fællesskab at redde stumperne!

Alt imens CO2’en fra alle flyrejserne fordyrer infrastrukturen for at imødekomme den menneskeskabte klima-krise!

Alt imens hr. og fru. Norge hygger sig ved baren på Rhodos, sejler hus og hjem bort i Norge!

Det skulle være så godt, men så er det faktisk skidt!

Omsorgen for småbørn, skolebørn, unge, handicappede, syge, og gamle, ja, den blev borte i det socialdemokratiske/Venstre/højre hamsterhjul!

Skatten op med 5% så passer pengene!

Og co2 udslippet gør igen vejr til vejr og ikke vejr til klima-krise som i det socialdemokratiske/ventre DR1s daglige vejrudsigter!

Engang talte alle om vejret og om de gamle!

I dag taler alle om klima-krisen og den seneste charterrejse!

Renaissancen er på vej blandt unge socialdemokrater!

Hvis ellers kommuner og regioner kunne få frit lejde til at sætte skatten op!

Men Løkke og 2%’s besparelser årligt kæmper de fortsat med på Christiansborg!

Men danskerne ved bedre!

Spørg blot i Struer, region Midtjylland, etc.

Ligestilling er lig omsorg!

Annonce