Annonce

S-folketingsmedlemmer går i rette med partiets politiske ordfører

Heftig debat om fremtidens ældrepleje i den socialdemokratiske folketingsgruppe - prøveballonen får en relativ ublid medfart. Partitoppen har tabt autoritet
Foto: Marie Hald/Folketinget - Fotografik: Anders Bredsdorff
Chr. Rabjerg Madsen, Anders Kronborg, Thomas Skriver Jensen og Maria Durhuus
Fremtidens ældrepleje giver anledning til heftig debat i den socialdemokratiske folketingsgruppe.

Bagtæppet for debatten er, at formanden for Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen, tilbage i maj lagde op til en “nødvendig” debat om fremtidens ældrepleje.

Løkke giver i et interview med Avisen Danmark udtryk for, at alle danskerne i fremtiden selv skal spare op til senere i livet at kunne betale for hjemmehjælp og ekstra ydelser i ældreplejen. Kun på den måde, mener Løkke, undgår man, at Danmark deles op i et A- og et B-hold.

Venstres politiske ordfører, Morten Dahlin, følger op ved at slå til lyd for, at borgerne skal kunne forsikre sig til tilkøb i ældreplejen.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) tager afstand fra Lars Løkkes analyse. Hvis bare man investerer i fællesskabet, så bliver samfundet ikke delt op i et A- og et B-hold, udtalte han til Avisen Danmark:

“Det er afgørende for velfærdssamfundet, at vi politikere har viljen til at ville investere i fællesskabet.”

Adopterer Løkke-tanker

17. juli tager debatten en helt ny drejning.

I et interview med Jyllands-Posten erklærer Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, sig nemlig enig med Lars Løkke:

“Virkeligheden er, som jeg ser det, at vi kommer til at få et A- og et B-hold blandt fremtidens ældre. Gør vi ikke noget, vil det manifestere sig i en meget stor urimelighed.”

Derefter lader Rabjerg Madsen bomben springe:

vi skal tænke på en opsparingsordning

“Vi bør lægge noget oven i den offentlige ældrepleje, og der mener jeg, at vi skal tænke på en opsparingsordning. Det er det redskab, som kan imødegå den urimelighed – det A- og B-hold – som vi ellers kommer til at se ind i.”

Rabjerg Madsen er med andre ord ret enig med Lars Løkke Rasmussen.

Christian Rabjerg Madsen understreger i interviewet, at han ikke udtaler sig som politisk ordfører for Socialdemokratiet, og at hans forslag ikke har været drøftet i den socialdemokratiske folketingsgruppe. Og også, at han “taler for egen regning”.

S-folketingsmedlemmer: “Ikke en vej vi vil anbefale” 

25. juli får Raberg Madsen svar på tiltale i form af et debatindlæg i Avisen Danmark forfattet af tre medlemmer af den socialdemokratiske folketingsgruppe: Skatteordfører Anders Kronborg, erhvervsuddannelsesordfører Thomas Skriver Jensen og misbrugsordfører Maria Durhuus.

De tre advarer direkte mod Rabjerg Madsens opsparingsmodel:

En opsparingsbaseret velfærdsmodel er at misforstå problemerne

“En opsparingsbaseret velfærdsmodel er at misforstå problemerne, som velfærdssamfundet står overfor. Det er derfor heller ikke en vej, vi vil anbefale vores parti at gå for at løse fremtidens udfordringer i ældreplejen. Den kollektivt finansierede velfærd og offentlige service vil med en sådan model få et afgørende knæk.”

De tre socialdemokratiske folketingsmedlemmer mener, at hovedproblemet er rekruttering af medarbejdere til ældreplejen - ikke finansieringen: 

“Den særlige udfordring med rekruttering vil en opsparingsbaseret velfærdsmodel næppe løse, men det vil snarere gøre uligheden i samfundet større.”

Anders Kronborg uddyber efterfølgende i flere interviews:

“Velfærdsydelserne skal være universelle. Og hvis der fortsat skal være tillid til et velfærdssamfund, hvor vi betaler en høj skat, når vi går på arbejde, så skal vi omvendt også vide, at når vi i fremtiden bliver ældre, jamen så skal vi også modtage en værdig pleje og omsorg fra fællesskabet. Og ikke gennem en række private opsparingsmodeller,” siger Kronborg eksempelvis til Politiken.

Fra sidelinjen erklærer Socialdemokratiets tidligere formand, tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft, sig enig i kritikken.

Jeg kan ikke se nogen begrundelse for overhovedet at tage den diskussion

“Jeg kan ikke se nogen begrundelse for overhovedet at tage den diskussion. For jeg synes ikke, vi har brug for den idé,” siger han til Jyllands-Posten.

Opfordrer Kronborg til at trække sig

Søndag kom S-debatten op i et endnu højere gear, da medlem af S-folketingsgruppen, landdistrikts- og øordfører og veteranordfører Kasper Roug, kastede sig ud i et hårdt angreb på den ene af de tre debat-skrivere, nemlig Anders Kronborg:

“Det er jo totalt at skyde gråspurve med kæmpestore kanoner, når man påstår, at det her er et opgør med den universelle velfærdsordning. Det må ikke være en normal for Socialdemokratiet, at man skyder så hårdt efter en repræsentant fra vores parti,” siger Roug til Politiken.

Roug beder på den baggrund Anders Kronborg om at overveje at trække sig fra den socialdemokratiske gruppeledelse:

Kronborg skulle overveje, om han skulle trække sig fra gruppeledelsen

“Og derfor synes jeg, at Kronborg skulle overveje, om han skulle trække sig fra gruppeledelsen.”

Nato-forløb har medført mærkbart autoritetstab

Ifølge kilder i den socialdemokratiske folketingsgruppe er der ingen tvivl om, at Christian Rabjerg Madsen er sendt i byen af S-topledelsen for at teste S-folketingsgruppens og Socialdemokratiets holdning til en opsparingsmodel i ældreplejen.

Det er også opfattelsen, at S-toppens prøveballon har fået en relativ hård medfart, og derfor skal man ikke forvente et SVM-regeringsudspil om en opsparingsmodel inden for ældreplejen lige med det første.

I forsommeren tegnede alt til, at statsminister Mette Frederiksen (S) var en af topkandidaterne til posten som Nato-generalsekretær. Situationen medførte, at der udbrød en decideret magtkamp i Socialdemokratiet.

Magtkampen handlede blandt andet om, hvem der skulle være statsminister, og hvem der skulle være finansminister i fald Mette Frederiksen forlod dansk politik. Men Jens Stoltenberg fortsatte på Nato-posten, og de socialdemokratiske kaffeklubber faldt - i hvert fald på overfladen - til ro igen.

Til gengæld har forløbet, ifølge kilderne, medført, at ikke blot statsminister Mette Frederiksen personligt har lidt et autoritetstab, også den samlede S-ledelse har lidt et tab af autoritet. Læg dertil, at de ikke alt for prangende meningsmålinger allerede havde slidt - og slider - en del på autoriteten.

Og det er, fremhæver medlemmer af S-folketingsgruppen, årsagerne til, at de socialdemokratiske gruppemedlemmer ikke længere pr. automatik klapper af alt, hvad der udgår fra S-partitoppen.

Hverken Christian Rabjerg Madsen eller Anders Kronborg har reageret på Netavisen Pios henvendelser.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er virkelig ikke nemt at holde af den nuværende regering. Og det virker ikke engang som om, de selv prøver at gøre det nemmere.

" selv skal spare op til senere i livet at kunne betale for hjemmehjælp og ekstra ydelser i ældreplejen "
det gør vi jo allerede - men pensionsopsparingerne modregnes i pensionerne fra det offentlige vel og mærke med bruttobeløbet som også indkomstbeskattes - altså 'dobbelt beskatning'

vores politikere ved alt for lidt om virkeligheden incl Christian Rabjerg Madsen
.

Har S ikke lært af hvad der sker i EU? Arbejderklassen vender S ryggen og ser mod det yderste højre der vil føre en stram udlændingepolitik, ønsker ikke at udvide EU, ingen arbejderpartier kæmper for den fortsatte ulighed,de har faktisk accepteret den. Dette forslag som S er kommet med viser kun en ting, toppen er alt for lang væk fra arbejderklassens ønsker for en velfærdsstat. De universelle rettigheder er noget som er vigtigt og som S er ved at give køb på bla. Da de gik i regering med V og M.

Der er penge nok ,men de bliver brugt forkert ,for eksempel bygger man kæmpesygehuse med milliard overskridelser
i byggeomkostninger .Men det værste er, at man mangler personale til at drive dem. Samtidigt bliver der meget længere at køre for patienter og pårørende ,ikke noget der ligefrem er godt for miljø og klima.

Der er penge nok ,men de bliver brugt forkert ,for eksempel bygger man kæmpesygehuse med milliard overskridelser
i byggeomkostninger .Men det værste er, at man mangler personale til at drive dem. Samtidigt bliver der meget længere at køre for patienter og pårørende ,ikke noget der ligefrem er godt for miljø og klima.

Hvad i alverden laver Raberg Madsen i den socialdemokratiske gruppe.
Når han indrømmer at det er hans egen ide, så er den så langt fra de socialdemokratiske værdier, at han burde finde et andet parti.
Hans kreds burde handle omgående.

Hans Jensen . mon ikke hans kreds allerede har handlet""
Det ville jeg i hvert fald have gjort i min tid som kredsformand - dog på Fyn

Ordføreren kan jo ikke sige, at det er partiets politik. Altså er han nødt til at sige, at det er hans egen.

Han er sat på/har accepteret en Urias-post.

Forleden havde forfatteren og samfundsdebattøren Lars Olsen en artikel i Altinget.dk - Hvor han kommenterede på debatten om udgiften på den kommende ældrepleje - Her lagde han ikke fingrene imellem - da politikerne blev beskyldt for et historisk løftebrud - Fordi de mod hensigten i velfærdsforliget fra 2006 -hvor det økonomiske råderum som forliget med en stigende efterlønsalder samt stigende pensionsalder- og som var øremærket til kommende ældre - i stedet for er blevet brugt til at finansiere blandt andet skattelettelser til de mest velbjærgede danskere - samt andet som ikke vedrører ældreområdet

Derfor mangler der på sigt penge til ældreområdet - når der også skal findes midler til forsvar -klima og miljø -og hele syge og sundhedsområdet etc etc - Det er derfor at denne ( prøveballon ) debat rejses nu - regeringen er godt klar over at med et sigende antal ældre - ligger der en stor ubetalt regning forude og venter

Efterlønsaftalen fik Løkke i øvrigt kraftig forringet mod det der var aftalt i 2006 - da han før valget i 2011 indgik en bindende aftale med de Radikale og DF om at forringe ordningen -

@Nielsen - og alle andre
Link til Lars Olsens i Altinget
https://www.altinget.dk/artikel/debatten-om-fremtidens-aeldrepleje-skyld...

Kan man forsat stemme på SD hvis man er fattige,timelønnede, mand eller fra Storkøbenhavn?

Onsdag er det den såkaldte 'Earth Overshoot Day', som markerer, at verdens lande siden årets begyndelse har brugt så mange ressourcer, som Jordens økosystemer kan nå at genskabe i løbet af 12 måneder.

Verden har altså fisket så mange fisk, fældet så mange træer og brugt så meget vand, som naturen kan nå at skabe på et år.

Ngo'en WWF Verdensnaturfonden påpeger, at enkelte ændringer kan skubbe datoen længere hen på året.

Blandt andet skal mængden af madspild reduceres, tøj skal bruges i længere tid, og vedvarende energi fra kilder som vindmøller og solceller skal dække en større del af verdens energiforbrug, mener WWF

- Vores fortsatte overforbrug rydder verdens have og skove for liv, hvilket leder til hedebølger, skovbrande, tørke og oversvømmelser. Det sætter verdens fødevareproduktion i fare, siger han i en pressemeddelelse.

- Tænk bare på oversvømmelserne i Pakistan eller sommerens hedebølge i Sydeuropa, der er hele Europas madkammer. Det er ikke nok kun at stoppe ødelæggelserne.

- Hvis vi skal undgå naturkatastrofer og fødevaremangel i fremtiden, er vi nødt til at mindske vores fodaftryk på naturen markant.

Datoen for 'Earth Overshoot Day' har de seneste fem år ligget nogenlunde samme sted i slutningen af juli eller begyndelsen af august. Sidste år blev datoen beregnet til at være 28. juli.

Ifølge WWF Verdensnaturfonden ville det kræve 1,7 jordkloder, hvis naturen skulle kunne generere så mange ressourcer, som der bliver brugt i dag.

Putter vi ældreplejen ind i ovenstående ligning er der nok for socialdemokrater at tage fat på!

Halvdelen af Danmarks befolkning er netop kommet hjem fra en ferierejse til syden!

I stedet for at blive hjemme og tage sig af de gamle sommeren over!

I stedet foreslår Løkke at der skal flyves kvinder fra Thailand til Danmark med ret til familiebesøg i hjemlandet!

De giver masser af co2 der ryger i luften sammen med endnu flere fly!

Jo vi forkælede ferieglade danskere skal reducere alt forbrug med 1,7 i alle sammenhænge!

Tager du på 3 ferierejser om året skal de reduceres til en!

Tager du på en ferierejse om året skal den hel bortfalde!

Pengene du får i overskud ved alle reduktioner med 1,7 kan passende puttes i ekstra skatteindbetalinger, der i fremtiden kan dække det ældreplejen reelt koster!

12 forskellige mennesker der i fem uger kommer på besøg his en plejekrævende ældre koster kassen!

Langt mere end ferie-hungrende socialdemokrater forestiller sig!

Og går du ned med stress skal der stilles sygehuspersonale, psykologer, psykiatere, arbejdsmedicinske medarbejdere og meget andet til rådighed!

Ferie-hungrende socialdemokrater fatter ikke hvad vires konkurrence-samfund reelt koster!

Reducer alle dine udgifter med 1,7 og se hvad der så er råd til!

Så betaler vi den skat som verden reelt koster!

I Liberal Alliance vil det kræve endnu 30 års erfaringer før de fatter hvad en velfærdsstat reelt koster!

I dagens socialdemokratiske top er virkeligheden endelig ved at sive ind under huden!

Thi de har for første gang i historien regnet på det!

Og i Struer nedlægger de alt vedrørende “Lydens by” og halvdelen af skolerne!

Man har simpelthen divideret med 1,7!

Nu mangler de så blot borgmesterens løn og alt det andet!

Når danskerne først skal rejse 1,7 ferierejser om året, ja, så kommer ramaskriget!

At ældre alt for længe har set familien 1,7 for lidt i forhold til nærvær, besøg, rengøring, ture i hverdagen, hovedrengøring, indkøbsture, osv., ja, det ligger alt sammen i vires dårlige samvittighed, og flere og flere danskere gpr ned med stress, inclusive børnebørnene der ser hvordan de ældre savner og mistrives!

Endelig er socialdemokrater begyndt at tænke over den institutionaliserede socialdemokratiske samfundsmodel, hvor alle relationer er noget man betaler sig fra!

Det har på global vis vist sig at socialdemokrater er blevet til kapitalister der reelt betaler 1,7 gange for lidt for alt i et bæredygtigt samfund!

Heftig debat om fremtidens ældrepleje i den socialdemokratiske folketingsgruppe er og bliver prøveballonen på klodens fremtid!

Vil vi betale hvad skidtet koster?

Børn, unge, syge, handicappede og ældre koster kassen!

Noget socialdemokrater har ekstremt svært ved at indse!

Start med at skære ned på ferierejserne og langsomt vil selv socialdemokrater indse.

I Liberal Alliance mangler der to generationer før de forstår prisen på grisen!

Partitoppen har tabt autoritet i Socialdemokratiet!

Ingen vil da af med tilkæmpede rettigheder!

Kloden betaler prisen med socialdemokratisk overforbrug!

Start med at spørge hvor folk har været på ferie!

Jo længere bort folk har fløjet, jo mere skal du starte en diskussion om ældreplejens bæredygtighed!

Så enkelt hænger verden sammen!

Bliver du populær?

Næppe!

Spørg blot Mette! Hun skar minken bort!

Spørg blot Ellemann?

Han bekæmpede Putin med dyre våben!

Spørg blot Lars Løkke?

Han fløj til Paris for at møde Jonas Vingegaard!

Teknisk set er Danmarks ressourcer onsdag opbrugt for dette år.

Stakkels gamle og syge. Stakkels børn og unge!

Stakkels socialdemokrater!

Velfærdssamfundet er aflyst resten af året!

I må selv passe de gamle, undervise børn, og pleje jer selv og hinanden!

“Vi skulle aldrig være taget på 14 dages charterferie med hele familien!”

Socialdemokrater har så meget at lære endnu?

Hvor gik ferien hen i år?

Der er nok at tale om i den socialdemokratiske folketingsgruppe!

Det ender sikkert med CO2 afgifter på landbruget!

Så er der fred og ro!

Indtil Lars Løkke smider den næste bombe!

Om virkeligheden!

Den trojanske hest i den socialdemokratiske familie!

Og det virker!

Vingegaard og Løkke op ad Alpe d’Hues og Tourmalet!

Og børn og unge jubler!

Selv de gamle stod på Rådhuspladsen!

Danmark er på vej!

Er parat til at betale prisen på grisen!

Divider dit forbrug med 1,7 på alle parametre!

Og Danmark når i mål!

1,7.

Så kan ældreplejen ganges med 1,7!

Herunder plejepersonale!

Så passer pengene så nogenlunde!

Og taler personalet også dansk!

Ja, så jubler de selv hos Danmarksdemokraterne!

Selv om Løkke helst taler fransk!

Liberal Alliance ka vist godt bruge ham.

Rabjerg Madsen er med andre ord ret enig med Lars Løkke Rasmussen, nej det behøver han ikke at være, han kan mene at rige og fattige sparer lige meget op i procenter af indkomsten, men deler opsparingen i lige store stykker. Det vil gøre det til en attraktiv opsparing for de fattige og Lars Løkke til at miste interessen for privat opsparing, sammen med resten af de borgerlige partier.
Man behøver ikke altid at tro det værste om folk selv om han hedder Rabjerg Madsen og er socialdemokrat ?