Annonce

Dansk politik ramt af stress: Armlægning i Socialdemokratiet

Intens magtkamp i Socialdemokratiet om poster, Venstre udnytter magthul til at kræve flere skattelettelser, mens Lars Løkke fraråder Mette Frederiksen at gå efter Nato-jobbet
Foto: S, Finansministeriet/Morten Fauerby, og S - Fotografik: Anders Bredsdorff
Peter Hummelgaard (S), Nicolai Wammen (S) og Morten Bødskov (S)
Dansk politik er ramt af stress. Den udløsende faktor er selvfølgelig, at statsminister Mette Frederiksen (S) ser ud til - for alvor - at være i spil til posten som Natos næste generalsekretær. En post som Nato håber at kunne besætte i forbindelse med det kommende Nato-topmøde i Vilnius 11.-12. juli.

Mette Frederiksens mulige afgang fra dansk politik - uanset at Mette Frederiksen benægter at være kandidat til noget som helst internationalt job, og gentager at hun er endog meget glad for at være statsminister i Danmark - har for første gang i otte år udløst en magtkamp mellem socialdemokratiske kaffeklubber om topposterne i partiet.

Her peger pilen på finansminister Nicolai Wammen

Hvem skal afløse Mette Frederiksen på posten som statsminister og formand for Socialdemokratiet? Her peger pilen på finansminister Nicolai Wammen (S).

Wammen-Bødskov-aksen

Magtkampen handler derfor, som omtalt i Netavisen Pio onsdag, nok så meget om, hvem der skal besætte posten som finansminister efter Nicolai Wammen (S).

Wammen og erhvervsminister Morten Bødskov (S) var Mette Frederiksens nærmeste rådgivere under de langstrakte Marienborg-forhandlinger, der mundede ud i dannelsen af SVM-regeringen op mod jul.

Begge har gjort meget for at cementere, at de hver især er statsministerens nærmeste. Ganske meget tyder på, at Wammen og Bødskov har blandet blod, og har indgået en tæt alliance, der indebærer, at Morten Bødskov skal opgraderes i fald Nicolai Wammen bliver den nye et’er.

Wammen og Bødskov er formand for hver sin socialdemokratiske kaffeklub, som der er fire af i den socialdemokratiske folketingsgruppe.

Wammen er formand for Frokostklubben, som har 12 medlemmer. Mens Morgenmadsklubben, den største af kaffeklubberne med 18 medlemmer, har Bødskov som formand.

Spørger man i Morgenmadsklubben, så er det derfor helt oplagt, at Morten Bødskov står til at blive finansminister - i fald Mette Frederiksen er ude af dansk politik.

Kaffeklub: Hummelgaard mere oplagt

Men spørger man i kaffeklubben Netværket, hvor Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er formand - og justitsminister Peter Hummelgaard (S) er fremtrædende medlem -, ja, så finder man det langt mere oplagt, at finansministeren skal hedde Peter Hummelgaard.

Wammen er midtsøgende - og ikke specielt ideologisk. Bødskov står til højre i Socialdemokratiet, mens Hummelgaard står for en mere klassisk linje, hvor lønmodtagernes interesser og kampen mod ulighed står i centrum.

Melodien fra Netværket er, at hvis Bødskov rykker frem i geledderne - fordi Nicolai Wammen rykker op på første parket - så fremstår Socialdemokratiets ledelse som værende alt, alt for blå. Og Socialdemokratiet vil på den konto blot miste endnu flere vælgere.

Med Hummelgaard som finansminister er balancen langt bedre, og Socialdemokratiet vil i den konstellation have nemmere ved at genvinde nogle af de mange vælgere, som efter dannelsen af SVM-regeringen er rykket videre til SF.

Netværket lader forstå, at Nicolai Wammen risikerer at skaffe sig selv et opgør om selve S-formandsposten på halsen, hvis han ikke forstår at balancere tingene.

Magtkampen i Socialdemokratiet er med andre ord ganske intens

Magtkampen i Socialdemokratiet er med andre ord ganske intens.

Troels Lund udnytter magttomrum

Hos Venstre har man bemærket, at der er opstået et magttomrum, fordi Mette Frederiksen virker til - sammen med sit embedsapparat - at kæmpe aktivt for at hale Nato-topposten hjem. Og også at en del kræfter internt i Socialdemokratiet lige nu er optaget af magt-situationen i partiet efter en mulig Frederiksen-exit.

I hvert fald meldte Venstres fungerende leder, fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen, onsdag ud, at Venstre ikke alene ønsker at få “genbekræftet” SVM-projektet i fald Mette Frederiksen forlader dansk politik. Nej, partiet kræver nu også skattelettelser - henset til at det nu går klart bedre for dansk økonomi - ud over de skattelettelser, der allerede er aftalt med SVM-regeringsgrundlaget, “Ansvar for Danmark”. Og det krav gælder helt uanset om Mette Frederiksen forbliver i dansk politik, eller rykker til Nato i Bruxelles.

Det er helt nye toner fra Venstre

Det er helt nye toner fra Venstre her i SVM-tiden. Partiet har siden 6. februar skullet leve med, at partiets formand, Jakob Ellemann-Jensen, er sygemeldt med stress. I maj meddelte han dog, at han har det bedre, og vender tilbage til dansk politik 1. august.

Men usikkerheden omkring Ellemann lever fortsat, for stress er ikke sådan at styre. Og det er næppe særligt helbredende, at Ellemann må se til, at hans våbenindkøb-sag af kommentatorer bedømmes som “slem, meget slem”.  

Men nu har den særlige tilstand i dansk politik altså bragt den fungerende V-leder på barrikaderne.

Lars Løkke: SVM er i høj grad personbåret

Hos Moderaterne har udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen allerede i nogen tid luftet sine frustrationer over Mette Frederiksens mulige, snarlige afgang fra dansk politik.

Lars Løkke har luftet, at det ikke er problemløst, hvis Mette Frederiksen pludselig ikke længere er en del af dansk politik. For SVM-projektet er, som han udtrykker det, i høj grad personbåret.

Med dét mener Lars Løkke, at SVM-projektet i høj grad har set dagens lys takket være to personer: Nemlig ham selv og Mette Frederiksen.

I et interview med TV 2 advarer Lars Løkke Rasmussen de facto Mette Frederiksen mod at droppe statsminister-jobbet. Han understregede således, at han "ville gøre mig mine overvejelser" hvis han var i Mette Frederiksens sko i forhold til Nato-jobbet:

vi har startet et helt nyt politisk projekt i Danmark, som jo i høj grad også er personbåret

“For vi har haft valg for kun et halvt år siden. Og vi har startet et helt nyt politisk projekt i Danmark, som jo i høj grad også er personbåret,” lød det fra Lars Løkke.

Også oppositionen er påvirket af den usikre situation omkring statsminister Mette Frederiksen.

SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, omfavner således Venstres og Moderaternes krav om, at SVM-projektet skal “genbekræftes”, dog med den tilføjelse, at hun mener, det er vælgerne, som bør genbekræfte, om de fortsat ønsker en SVM-regering.

Intet er sikkert

Og så skal vi lige huske, at det langt fra er sikkert, at Mette Frederiksen overhovedet forlader dansk politik. For Mette Frederiksen er ikke den eneste kompetente, politiske leder, der bejler til posten som generalsekretær for Nato.

Mette Frederiksens måske stærkeste konkurrent er formentlig den britiske forsvarsminister, Ben Wallace. Torsdag besøger den britiske premierminister, Rishi Sunak, Joe Biden i Det Hvide Hus. Og her ventes det, at Sunak for alvor bringer sin kandidat i spil.

Mod Wallace taler dog to ting, ifølge Berlingskes udlandsredaktør, nemlig, at Storbritannien ikke er medlem af EU. Og også at han ikke er regeringschef - som Mette Frederiksen.

Onsdag eftermiddag dukkede endnu et navn op på rygtebørsen

Onsdag eftermiddag dukkede endnu et navn op på rygtebørsen til Nato-jobbet, nemlig Litauens premierminister, Ingrida Simonyte.

Det ventes, at Natos generalsekretær udpeges i forbindelse med Nato-topmødet i Vilnius - Litauens hovedstad - 11.- 12. juli.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ubegribeligt at Bødskov nyder respekt i S efter 'nødløgnen - og tilsvarende med Hummelgaard efter parkerings-skandalen
Lad nye og 'rene' kræfter komme til
.

Arh, Hummelgaard holdt ulovligt parkeret et par minutter, mens han afleverede sit barn i børnehaven. Hvis jeg på stående fod skulle finde på en brøde, han kunne have begået, som var mere triviel og uanseelig end det, ville jeg være helt tom for ideer.

Thor - det var mere end en gang - og Hummelgaard er justitsminister

Men nul plus nul er jo stadig nul, og 0,01 + 0,01 er ret tæt på.

respekten aftager og politikerleden stiger hvis der hele tiden er tale om bagateller

Ahhhhhh hold nu op ..... alle laver småfejl af og til..... lad være med at dømme mennesker på dem.... i øvrigt ville Peter Hummelgård være den bedst egnede statsminister når vi.nu alle snart skal til valgurnerne!

nej jeg vil ej -
så du mener at politikere kun laver småfejl?

Jeg registrerer, at spekulatorkøbig har erstattet kommentatorkøbing. Dermed har medierne sat det sidste Gran af troværdighed over styr. Men jeg havde ikke regnet med, at Pio og Altinget vllle falde så dybt👿.

Anonym. Jeg tror ikke på at Skandinavien får 3 gange i Rap. England er bookmaker favorit. Det værste vil være at få Lars Løkke Rasmussen eller hvis Jacob Ellemann Jensen. Nej taqk
Ole Kloster Simonsen

Der er absolut røre i andedammen!

Om den store grimme ælling ender som NATOs hvide svane, ja, så vil gråænder af alle slags baske med vingerne og vise hvem der har magten til madskålen, hvor flest fornødenheder placeres dagligt fra højre og Venstre!

Når forsyningslinjerne er genetableret med ande-hie-rar-ko-et i ny forfatning, ja, så kører hverdagen stille og roligt derudad!

Skulle den store hvide svane vende tilbage til andegården i forpjusket udgave og med vingeskudte flyvefjer, ja, så er helvede løs et kort øjeblik!

Men kig på hendes næb!

Alt er intakt og når hun bider fra sig, ja, så er det med svane-tryk!

Av for Søren! Den sad!

Lev med det!

Og andegården fandt påny sin balance!

Thi nu ved alle at “den lille grimme ælling” er født i et svaneæg!

Og det så selv Joe Biden!

Og så kommer informationerne ikke fra sikrere side!

Lev med det!

Agurketid er den tid hvor der ikke er andre nyheder andet end nye agurker. Denne sommers agurk er så de “læs” af interessanthed pressen kan opbygge en ligegyldighed til en nyhed på.
At pressens “progressive” oplysende opgave kan legitimere det mest åndsvage viser sig i “indbruddet” i Socialdemokratiets gemakker. Fra fortiden lager af berygtede begreber hentes “kaffeklubber” og fra biografier hentes “nyheder” om voldsomme personslagsmål om magtens tomrums-rokader. Pladsen der blev opdigtet tom er nu en kæmpe scene for en opdigtet magtkamp. En fake-nyhed. Agurketiden er den tid, hvor den journalist-produktion, der kaldes gætterier slår over i produktion af nyheder fra en fremtid, der endnu ikke har fundet sted. På den måde er der altid nye nyheder fra pressen. På den måde bidrager pressen “pænt” til den blinde vækst.

POLITIK drejer sig kun om POSTER. Den ene post størrer end den anden. PENGEMASKINEN kører.
Pilråddent det er det det er.
Enhver "snakker for deres syge moster" indtil de har opnået netop det de ville.

Ika du har ret, og mette er førerhund.