Annonce

Fagbevægelsen stormer frem i USA: Nu bakker Biden op om historisk strejke

Fagforeningen for amerikanske autoarbejdere, United Auto Workers, har påbegyndt en historisk stor strejke. Rekordhøje profitter bør give rekordhøje lønninger, siger USA’s præsident, Joe Biden.
Tidligere vicepræsident Joe Biden efter sejren på super tuesday, marts 2020
“Vores generations definerende øjeblik.”

Det kalder fagforeningsleder Shawn Fain den strejke mod de tre store amerikanske bilproducenter, som hans fagforening, United Auto Workers, begyndte fredag.

Hele 13.000 ansatte i Ford, General Motors og Stellantis, gik fredag hjem fra fabrikkerne. Det er første gang nogensinde, at fagforeningen har strejket mod mere end én bilproducent på samme tid.

I generationer har autoarbejdere ofret så meget for at holde industrien i live og holde den stærk

Det skriver The New York Times.

Biden bakker op

I en konflikt af en historisk størrelse som denne kan politisk opbakning spille en afgørende rolle.

Den opbakning får de strejkende fabriksarbejdere fra Det Hvide Hus.

“I generationer har autoarbejdere ofret så meget for at holde industrien i live og holde den stærk, især under den økonomiske krise og pandemien,” udtaler præsident Joe Biden til pressen.

ledelserne i Ford, General Motors og Stellantis samtidig givet sig selv lønforhøjelser på omtrent 40 procent over de seneste år.

Og hvis nogen skulle være i tvivl om, at præsidenten bakker utvetydigt op om bedre lønninger til autoarbejderne, tilføjer han: “Virksomhederne er kommet med nogle betydelige forslag, men jeg mener, at de skal gå længere for at sikre, at rekordhøje profitter også betyder rekordhøje lønninger.”

Et af United Auto Workers’ vigtigste krav er højere lønninger til nyansatte. Timelønnen for nyansatte i de tre store bilproducenter er siden 2007 faldet med 1,54 dollars - i en periode, hvor priserne er steget med næsten 50 procent.

Ifølge United Auto Workers har ledelserne i Ford, General Motors og Stellantis samtidig givet sig selv lønforhøjelser på omtrent 40 procent over de seneste år.

Fagbevægelse med vind i sejlene

Det er højst usædvanligt for en amerikansk præsident at stille sig så entydigt på lønmodtagernes side i en konflikt, som Biden nu gør med sine udtalelser. Dermed bekræfter han sit image som en bemærkelsesværdigt fagforeningsvenlig præsident.

Det image har været en vigtig del af Bidens strategi siden valgkampen i 2020.

54 procent af amerikanerne bakker op om autoarbejdernes igangværende strejke

Før valget lovede han at være den største forkæmper for fagbevægelsen, Det Hvide Hus nogensinde havde haft. Sidenhen har han som præsident i utallige taler kaldt sig selv “the most pro-union president ever (den mest fagforeningsvenlige præsident nogensinde, red.)”.

Bidens udtalelser og politik på arbejdsmarkedsområdet har hjulpet fagbevægelsen, som ellers har stået meget svagt i USA sammenlignet med i Danmark, med at vinde frem de seneste år.

Opbakningen fra befolkningen er vokset, og en måling fra Gallup viser, at hele 67 procent af amerikanerne har en positiv opfattelse af fagforeninger.

En anden måling, fra Morning Consult, viser, at 54 procent af amerikanerne bakker op om autoarbejdernes igangværende strejke, mens kun 18 procent er imod strejken.

Studentermedjælper på Netavisen Pio. Studerer statskundskab ved Københavns Universitet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Fagbevægelsen er det eneste, som kan redde den almindelige amerikanske lønmodtager og undgå at den økonomiske magt elite løber med hele kagen, som den førte amerikanske politik siden Ronal Reagan har banet vejen for. Og mens amerikanske CEO har fået enorme lønforhøjelser de seneste 20 år har den alminidelige lønmodtager ikke fået så meget som en cent. Ja, nogen har ligefrem været tvunget til at gå ned i løn for i det mindste at kunne få mad til sin familie.

Fagbevægelsen er det stærkeste vårben en lønmodtager kan få. Det er vi desvære ved at glemme i Danmark, hvor særligt de unge tager de gode løn- og arbejdsforhold for givet. Men tag ikke fejl. Det er de på ingen måder.

Men de unge, som svigter fagforeningerne (og dermed dem selv), mener nok de får sig en god stilling med en høj løn. Det har de fået fortalt siden 0. klasse. Men for mange vil voksen livet komme som en overraskelse.

Ronald Reagan var da ellers tidligere fagforeningsformand, så vidt jeg husker.

Han var tidligere guvernør i Californien fra 1967 til 1975 og det er vist ikke helt det samme som at være fagforeningsformand. Det ville også undre mig meget hvis en republikaner havde været fagforeningsformand, det ville svare til at Søren Pape Poulsen eller Jakob Ellemann-Jensen havde været fagforeningsformænd inden de blev formand for h,h,v, de konservative og venstre.

Læs nu på lektien, Bent. Han v a r fagforeningsformand!

Det har du ret i, beklager at jeg ikke var orienteret om det. Nu kan det at være formand for skuespillerforbundet næppe sammenlignes med en almindelig fagforening, dertil er skuespillernes løn, arbejde og arbejdstider ikke sammenligneligt med det "almindelige" arbejdsmarked. Der er stjernerne og dem i birollerne som lønmæssigt ligger langt fra hinanden, selv om de er medlem i samme forbund. Det ser man også i Danmark hvor nogen kan leve af at være skuespillere og andre må havde andre job ved siden af og flere arbejder Freelance selv om de er medlem af skuespillerforbundet, måske for at have mulighed for at få en "aftægtsbolig" i en af de "billige" lejligheder skuespillerforbundet stiller til rådighed for deres medlemmer.

Det er USA, det er en helt anden fisk end Europa. Der handler det mere om konservative mod liberale end det klassiske højre mod venstre.

Og jo, han var formand for skuespillernes forbund.