Annonce

Stor dansk fagforening rost til skyerne i USA

I USA tjener mange voksne McDonald’s-ansatte mindre end en dansk ungarbejder. Det er fagbevægelsen, der gør forskellen, mener rådgiver for senator Bernie Sanders
Foto: Wikimedia Commons
Præsident Joe Biden og senator Bernie Sanders.
Når fagbevægelsen og venstrefløjen i USA skal finde inspiration til at forbedre kårene for amerikanske arbejdere, er der et land, som de meget ofte skeler til.

Det land er Danmark.

Senest har en af toprådgiverne for senatoren Bernie Sanders skrevet et opslag på det sociale medie X, hvor han skamroser den universelle danske sygesikring og den overenskomst, som 3F har forhandlet på plads med McDonald’s.

“Startlønnen for en McDonald’s-arbejder i Danmark er omkring 22 dollars i timen. McDonald’s-arbejdere i Danmark har også ret til seks ugers betalt ferie, et års barsel, pension og sygesikring,” skriver Sanders-rådgiveren Warren Gunnels og sætter trumf på:

“Og en Big Mac i Danmark koster det samme som i USA, ikke 20 dollars [138 kroner, red.].”

placeholder

Bernie Sanders, som siden 2007 har været senator for Vermont, kom i både 2016 og i 2020 på en andenplads i de demokratiske primærvalg til præsidentposten. Her opnåede han med løfter om demokratisk socialisme og universel offentlig sygesikring sin status som en ledestjerne for den amerikanske venstrefløj.

Samme priser

Når Gunnels pointerer, at en Big Mac koster omtrent det samme i Danmark som i USA, skal det forstås som et modsvar på argumentet om, at høje lønninger fører til store prisstigninger. Det er et argument, som konservative politikere fra Det Republikanske Parti ofte fremfører i den offentlige debat.

Men som Gunnels viser, ser den sammenhæng ikke ud til nødvendigvis at holde.

Middelklassen byggede landet - og fagforeninger byggede middelklassen

Ifølge det såkaldte Big Mac-indeks koster en Big Mac nemlig næsten præcis det samme i USA, hvor startlønnen typisk ligger på 9,5 dollars, hvilket svarer til godt 65 kroner.

Til sammenligning er gulvet for timeløn sat ved 141,24 kroner i overenskomsten mellem 3F og McDonald’s Danmark. Selv de 82,16 kroner, som en medarbejder under 18 år i henhold til overenskomsten er berettiget til, overstiger, hvad man som voksen fuldtidsarbejder kan skrabe sammen på en time i mange amerikanske delstater.

Fagbevægelse på fremmarch

Præsident Joe Bidens nu knap fire år i Det Hvide Hus har på mange måder været en håbefuld tid for den ellers hårdt prøvede amerikanske fagbevægelse.

Sidste år mødte Biden - som den første præsident nogensinde - op foran en strejkeramt bilfabrik, hvor han holdt en tale, hvor han bakkede op om kravene fra fagforeningen United Auto Workers. Konflikten endte med betydelige lønstigninger til de ansatte, og United Auto Workers har siden annonceret, at de bakker op om Biden ved valget mellem ham og Donald Trump til november.

Senest blev det varme forhold mellem præsidenten og fagbevægelsen bekræftet i Bidens State of the Union, en årlig tale, der i grove træk svarer til statsministerens nytårstale herhjemme.

“Middelklassen byggede landet - og fagforeninger byggede middelklassen,” slog Biden fast i sin tale i marts.

Studentermedjælper på Netavisen Pio. Studerer statskundskab ved Københavns Universitet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Og det er ikke krifa eller det faglige hus vi her taler om. De er fake fagforretninger.

Det er de ægte overenskomst bærende fagforeninger, som udelukkende arbejder for lønmodtagernes interesser som 3F, FOA, HK med flere vi taler om.

At en skattefinansieret velfærdsstat fungere har Danmark bevist fungere 100% i snart 100 år. Samtidig har Danmark tæt på verdensrekord i arbejdsomhed. Ingen andre steder i verden er tilknytningen til arbejdsmarkedet større end i Danmark. Ligesom få lande i verden er så rige som Danmark.

- Ikke på trods af en skattefinansieret velfærdsstat, men på grund af en skatte finansieret velfærdsstat.

Og alligevel er der borgerlige liberale kræfter som vil have velfærdsstaten afskaffet og udskiftet med modellen for det forsikringsfinansierede amerikanske velfærdssamfund. Ikke fordi det er bedre, men udelukkende af ideologiske grunde, hvor de rige skal have fuld mulighed for at udbytte befolkningen og leve på rykken af de svageste borgere. Præcis som USA.