Annonce

Løntrykkeri eller socialt arbejde: Mærkværdig konflikt har fundet en afslutning

En rodet strid om overenskomst med konfliktvarsel fra 3F Horsens, en konkurs og en genopståen for virksomheden Social Craft er nu endt med, ja, en overenskomst blandt andet med 3F. Forstå sagen her
Foto: Social Craft
Stinne Simonsen (tv) er stifter af den socialøkonomiske virksomhed Social Craft
Kort før påske gik den socialøkonomiske virksomhed Social Craft i Horsens konkurs.

Virksomheden beskæftigede fleksjobbere på kanten af arbejdsmarkedet med forskellige opgaver for en række andre virksomheder, blandt andet lager- og pakkearbejde for Normal.

Konkursen kom efter en længere konflikt med fagforbundet 3F.

Virksomhedens medarbejdere fik 140 kroner i timen, hvorimod den overenskomstmæssige gennemsnitsløn hos de virksomheder, hvor Social Crafts medarbejdere udførte deres arbejde, lå på 190 kroner i timen.

Derfor ville 3F gerne have Social Craft til at indgå overenskomst, da de mente at den socialøkonomiske virksomhed bidrog til løntrykkeri på den måde.

Stifter og ejer af Social Craft, Stinne Simonsen, afviste kravet om at indgå overenskomst.

Genopstået med ny kapital

Nu er Social Craft genopstået, og de omtrent 100 fleksjobbere er ved at blive ansat igen.

Det har været muligt at genstarte firmaet ved hjælp af kapital fra lokale erhvervsfolk i Horsens.

Det er megaskønt

Og det er noget, som i den grad glæder Stinne Simonsen.

”Det er megaskønt, at omkring 20 lokale erhvervsdrivende bakker op om det her projekt,” siger Stinne Simonsen til Netavisen Pio.

Netavisen Pio erfarer, at der blandt de nye pengefolk har været betingelser om at få afsluttet striden med 3F og at Social Craft skulle blive medlem af en arbejdsgiverforening.

Den nye udgave af Social Craft og samarbejdet med nye donorer har, bekræfter Stinne Simonsen, fået hende til at indtage en mere pragmatisk holdning.

Hun fortæller at for at skaffe kapital, ville det kræve, at Social Craft var i stand til at samarbejde med 3F fremover. Derfor afviser hun over for Netavisen Pio at bære nag oven på konflikten.

Jeg synes, det har været kampen værd

I forbindelse med den nye udgave af Social Craft er virksomheden blevet medlem af arbejdsgiverforeningen Dansk Industri, og i den forbindelse har virksomheden tiltrådt en fællesoverenskomst mellem CO-industri og Dansk Industri.

CO-industri består af syv medlemsforbund, blandt andet 3F, Dansk Metal og HK Privat.

Stinne Simonsen er udover at være social iværksætter også sekretær i bestyrelsen i Venstre i Horsens. Hun er desuden datter af Irene Simonsen, som fra 2001 til 2007 sad i Folketinget for Venstre.

Så på trods af langvarig strid, så er Social Craft endt med en overenskomst, som 3F også er en del af.

3F: Bedre end ingenting

Hos 3F Horsens & Omegn, som har bokset med Stinne Simonsen og Social Craft er nyheden om, at selskabet nu genopstår med en overenskomst blevet modtaget med en vis tilfredshed, selvom det ikke er blevet helt så godt som formand Brian Tollak Nielsen kunne ønske.

”Jeg synes, det har været kampen værd. Vi har ikke fået de overenskomster, som vi gerne ville have, men nu er der trods alt en overenskomst, og medarbejderne er nu sikret blandt andet pension og fritvalgskonto,” siger Brian Tollak Nielsen til Netavisen Pio.

Det er et ublu krav fra 3F

Det vides endnu ikke, hvad den endelige løn ender på, da det skal aftales lokalt.

Hårdt optrukne linjer

3F havde i første omgang ønske om, at Social Craft skulle indgå fire overenskomster for at omfavne de forskellige typer af opgaver, som fleksjobbere løser for andre virksomheder. Det tal mente Stinne Simonsen dog var meget højere. Helt op til 16 styks.

Forhandlingerne gik i hårdknude, og det fik Stinne Simonsen til at lange kraftigt ud efter 3F, især i forbindelse med konkursen, som hun beskyldte 3F for at være skyld i.

”Vi vil gerne have en overenskomst, men kunne ikke imødekomme 3F’s krav, som lød på op imod 14-16 forskellige overenskomster, som ville være umuligt for mig at administrere. Det er et ublu krav fra 3F, og jeg advarede 3F om, at de ville lukke Social Craft,” sagde Stinne Simonsen, ifølge Fagbladet 3F.

En medvirkende grund til beskyldningerne om medvirken til konkurs var den, at 3F i februar 2024 havde fremsat krav på vegne af to medlemmer og ansatte i Social Craft på i alt 90.000 kroner for underbetaling.

Stinne Simonsen afviste at have penge til at betale de to 3F-medlemmer.

27. marts begærede Stinne Simonsen Social Craft konkurs.

Nu er virksomheden så genopstået igen, nu med en overenskomst, og alt ånder fred og ro i det østjyske indtil videre.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Selvfølgelig var det bare en blå trold, der ikke kan lide fagbevægelsen, og som derfor i første omgang valgte konkursen som middel til at få 3F fremstillet som skurkene. Hvilket hun må siges at have fået en vis succes med.

Men det viser igen, at man skal vælge sine kampe med omhu. Og det gælder også 3F.

Jo men som man har læst det er hende der starte sagen ikke blevet genansat ! og er de 90.000 blevet betalt ?