Annonce

Aarhus-borgmester går i rette med dagblad: Jeg bad om penge til renovering af mindelund

Politiken fortalte tirsdag aften en noget anden historie: “Wammen giver en million kroner til mindesten i sin hjemby – uden at nogen har bedt om pengene”
Foto: Finansministeriet/Michael Fauerby
Nicolai Wammen (S), finansminister
"Wammen giver en million kroner til mindesten i sin hjemby – uden at nogen har bedt om pengene”.

Sådan lyder overskriften på en artikel i Politiken tirsdag aften.

Artiklen handler om, at finansminister Nicolai Wammen (S) angiveligt under forhandlingerne om finansloven for 2024 helt på eget initiativ står bag en finanslovsbevilling på en million kroner til renovering af en mindesten og området omkring Skæring Hede til minde om fem unge, der blev henrettet af nazi-besættelsesmagten under 2. verdenskrig.

Ifølge Politiken har ingen bedt om pengene.

Politiken har spurgt formanden for Aarhus samvirkende soldaterforeninger, der de senere år har stået for pasningen af mindeområdet, Kristian Thomsen, om foreningen har bedt om penge til renovering af mindeområdet.

Soldaterforeninger glade

Det svarer han nej til, men foreningen er rigtig glade for at staten har bevilget penge til en renovering.

Politiken modtager også et skriftligt citat fra finansminister Nicolai Wammen. Heri bekræfter ministeren, at han har båret forslaget om penge til renovering af mindelunden frem til forhandlingerne. Politiken noterer, at ministeren undlader at svare på, hvem der har bedt om bevillingen.

Politiken kontakter også afdelingsleder i teknik- og miljøforvaltningen i Aarhus Kommune, Bertram Hacke. Politiken spørger ham, om kommunen har bedt staten om penge til renovering af mindelunden.

Svaret lyder:

Jeg kan ikke løfte sløret for den politiske proces

“Jeg kan ikke løfte sløret for den politiske proces, men jeg ved, at vi har gjort os nogle tanker om, hvad man kunne bruge pengene til, hvis det skulle lykkes at få dem afsat på finansloven.”

Forhastet konklusion

På den baggrund konkluderer Politiken - lidt forhastet, viser det sig -, at ingen har bedt om penge fra staten til renovering af mindelunden i Skæring Hede, som ligger i Aarhus Kommune.

Politiken taler med en ekspert, professor Peter Munk Christiansen, som er leder af Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet. Han forklarer, at han ikke tidligere har hørt om, at en finansminister “skulle have taget initiativ til den slags aftaler”.

Godt et par timer efter udgivelsen af artiklen i Politiken kl. 21.00 tirsdag aften kan man i et opslag på Facebook læse, hvordan sagen i virkeligheden hænger sammen.

Borgmesteren i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S), som afløste Nicolai Wammen som borgmester i Smilets By, i 2011, skriver således, at det er ham, der har bedt staten om penge til et renoveringsprojekt i anledning af, at det om få dage er 80 år siden henrettelserne af de fem unge danskere fandt sted:

Henrettelser fandt sted for 80 år siden

“Skæring Hede - Den 2. december er det 80 år siden, at den tyske besættelsesmagt henrettede 5 unge mennesker på Skæring Hede. Jeg er derfor glad og taknemmelig for, at Folketinget vil bevillige op til 1 mio.kr. til at renovere og modernisere det monument, som fastholder fortællingen om dem, som betalte den ultimative pris i kampen for vores frihed,” skriver Aarhus-borgmesteren og fortsætter:

min henvendelse til finansministeren er hørt og bragt videre til Folketingets partier

“Det er fantastisk at min henvendelse til finansministeren er hørt og bragt videre til Folketingets partier. Glæder mig til at arbejde videre med konkretiseringen af planerne sammen med de dedikerede mennesker, som er med til at holde mindet fast i vores bevidsthed.”

Jacob Bundsgaard takker forligspartierne og oplyser, at de faldne igen i år vil blive mindet på Skæring Hede d. 2. dec. fra kl. 11.00.

placeholder

 

Onsdag formiddag bringer Politiken en camoufleret rettelse. Det sker under overskriften:

“Ny forklaring: Et opkald fra partikammerat er årsagen til Wammens million til mindesten”.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er ikke første gang aviser løber med halve vinde.

Annette Vilhelmsen: der er 1.000.000 til dig, og nu er der også 1.000.000 til Borgmesteren i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S)

så når man kender finansminister Nicolai Wammen (S) og det samtidig er en partikammerat, så er kassen åben

Føj for s.... en gang kammerateri
.

Ro på Kurt.
Kammerateri ??? Pengene skal gå til at mindes de unge frihedskæmpende mennesker, der blev myrdet af tyskerne.
Men OK, hvis det er noget du er ligeglad med og kold over for, så har du jo din ret til at brokke dig.

hans - er der andre der har fået 1.000.000 ?

selvfølgelig skal vi mindes frihedskæmperne, men hvis det er Jacob Bundsgaard så magtpåliggende mon så ikke Aarhus kunne finde pengene i eget budget?

Det er vidst meget normalt med små gaver til udvalgte personer betalt af fælleskassen - Jeg husker da Sigurd Barrett med børneprogrammet ‘ Sigurds bjørnetime ‘ som blev begavet med 1,5 millioner efter indstilling fra DF - Og så er der selvfølgelig også Fregatten Jylland der næsten var et fast inventar på finanslovene op gennem 00erne -

Der er adskillige mindesmærker efter besættelsen af Danmark, der burde synliggøres mere end de er i dag. For at styrke den kollektive hukommelse om, hvorfor vi er dem vi er.

Fin kommentar Steen! Du har helt ret.

En gang hed det demokrati!

Nu åbenbart kammerateri!

Folketingsvalg er fortsat frie, så….

Af 900 millioner tog finansministeren så selv den ene!

Så kom der lidt “tak er verdens løn” fra hans egen hjemby.

Politiken har en hel anden grøn dagsorden!

At gå efter manden i stedet for bolden!

Endda lige før målstregen!

Det giver normalt rødt kort!

Og Martin Lidegård jubler fra sidelinjen!

Måske er det hans tur til at komme på grønsværen?

Renovering af mindelunden over de radikale?

Tænk, kan man bare ringe til Wammen og bede om 1 mio kr. til et mindesmærke for faldne, og så er beløbet bevilget. Helt så nemt gik det ikke for pensionisten, der ved en fejl, som dog blev berigtiget, ikke havde registreret naturgasfyr i BBR rettidigt og alene på det grundlag blev nægtet varmechecken. Er det en socialdemokratisk regering værdigt, næppe, se blot på flugten fra partiet.

Århus er på alle måder en fin by.

Og når snakken kommer på Århus universitet, ja, så står de historiske superlativer i kø!

Men der er et lille aber dabei ved hele skønmaleriet.

For snart 80 år siden købte Århus universitet Cheminova for en daler og et venligt smil!

Sidenhen dalede smilet og beboerne på halvøen omkring Cheminova står i et ikke særligt mindeværdigt dilemma:

Vi bliver formentlig ikke klogere på, om det er forurening, der gør, at borgere i Thyborøn og Harboøre har en øget forekomst af kræft.
En forskergruppe har nemlig ansøgt Region Midtjylland om penge til et projekt, der skal undersøge netop den sammenhæng.
Men på grund af Region Midtjyllands skrantende økonomi, mener direktionen ikke, at der er råd til projektet, der koster 598.000 kroner.
I 2021 viste forskning fra netop Elsebeth Lynge en 20 procent øget forekomst af kræft hos personer, der boede i Thyborøn og Harboøre i 1968-1970.

Særligt grelt stod det til med nyre- og blærekræft, hvor der var en fordobling af kræfttilfælde sammenlignet med borgere i Hanstholm og Holmsland.
Ved at kigge på tumorvæv ønsker forskerne nu finde ud af, om det hænger sammen med forureningen i området.

Om Wammen pludselig finder de 600.000kr og måske kaster et mere positivt syn på Århus universitets mangeårige historie, især set i et 2024 perspektiv, ja, det ligger nu i hænderne på finansministeren.

Han har pengene og prioriteringen!

Århus universitet og region Midtjylland er i forvejen op ad bakke økonomisk som brandingmæssigt!

Måske er der flere døde at mindes end forskningen har råd til at påvise!

Laden stå til fylder mangen kirkegård!

Vi ved det blot ikke!

Hverdagens helte!

Sammen med alle de andre helte!

Forskerne har allerede bedt om pengene!

Mindeværdigt!