Annonce

Minister kommer Løkke til undsætning: “Kritikken bygger på en stilfærdig misforståelse”

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen har gjort præcis det, som er blevet aftalt mellem regeringen og aftalepartier, mener uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M)
Foto: Uddannelses- og Forskningsministeriet
Christina Egelund (M), Udannelses- og Forskningsminister
Uddannelses- og Forskningsminister Christina Egelund (M) mener, at kritikken fra SF og De Radikale af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussens Indien-rejse må bero på “en stilfærdig misforståelse”.

Både De Radikales sundhedsordfører Stinus Lindgreen og SFs sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, gav tirsdag i Netavisen Pio udtryk for, at udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) med sin ageren under en rejse til Indien for halvanden uge siden ikke har efterlevet en indgået aftale om rekruttering af sundhedspersonale fra udlandet.

En aftale som SVM-regeringen indgik med SF, Liberal Alliance, De Konservative og De Radikale 24. januar.

Det er jo ikke det, vi har aftalt

“Det er jo ikke det, vi har aftalt,” lød det tirsdag fra De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen.

SF’s sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, gav udtryk for, at Lars Løkke med sin ageren i Indien minimum har “sprunget nogle led over”. Og hun har nu bedt sundhedsminister Sophie Løhde (V) om en nærmere forklaring.

Uddannelses- og Forskningsminister Christian Egelund (M) bekræfter over for Netavisen Pio, at SF og De Radikale grundlæggende forstår aftalen på samme måde, som hun selv gør:

“Jeg er helt enig med SF og De Radikale i, at det vi har aftalt, det er, at vi fra regeringens side skal undersøge, hvad der kan lade sig gøre. Og hvordan sådan et samarbejde kan se ud. Når vi er færdige med det, så forelægger vi resultatet af de undersøgelser for de kredse af partier, som er med i aftalen. Og så er det op til både regeringen og de partier - på det tidspunkt - at tage bestik af, om det er noget, nogen vil gå videre med.”

“Det var det som udenrigsministeren tog hul på under sin rejse til Indien for halvanden uge siden, og det er det jeg følger op på, når jeg rejser til Indien på lørdag,” føjer ministeren til.

Minister om Løkke: Han har gjort præcis som aftalt

Egelund er derimod ikke enig i, at der er grundlag for at rejse kritik af partifællen, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussens ageren under Indien-rejsen:

“Nej, det er jeg ikke. Lars Løkke har driftigt taget fat på præcis dét, vi har aftalt. Der står i aftaleteksten noget i retning af at aftalepartierne er enige om, at der skal startes en dialog med Indien og Filippinerne - og det skal afsøges, hvordan et sådant samarbejde kunne se ud. Og det er jo den dialog, som udenrigsministeren har taget hul på, og som jeg har tænkt mig at følge op på. Så udenrigsministeren og jeg selv gør jo præcis det, vi har aftalt, at vi skal gøre. Så mit bedste bud er, at kritikken bygger på en stilfærdig misforståelse.”

Det bør, ifølge Christina Egelund, ikke undre aftalepartierne, at Lars Løkke Rasmussen - som udenrigsminister - også går ind i sagen:

Regeringen arbejder som et kollektiv

“Hvis der skal indledes en dialog med et andet land om et potentielt samarbejde, at det så kickstartes af vores udenrigsminister, det er jo sådan set en del af hans opgaver. Så det synes jeg ikke, der er noget underligt i. Regeringen arbejder som et kollektiv. Forbindelsen til andre lande ligger jo nu engang i udenrigsministerens resort. At udenrigsministeren tager den indledende dialog med et land, der er der for mig at se ikke noget som helst underligt i.”

Egelund forklarer, at udenrigsminister Lars Løkke helt konkret indgik en aftale med sin indiske udenrigsministerkollega om at undersøge potentialerne i at etablere et uddannelsessamarbejde mellem vores to lande. Og indlede en dialog om det:

“Og det er præcis som aftalt med aftalepartierne.” 

Samarbejde kan tage mange former

Nu på lørdag rejser Egelund så selv til Indien - for at tage fat, hvor Lars Løkke slap:

“Nu skal jeg så gå mere i dybden med sagen: Hvordan kan man skrue sådant et potentielt samarbejde sammen? Det kan tage alle mulige karakterer. Det kan være en udvekslingsaftale. Det kan være allerede uddannet sundhedspersonale i Indien, som får en efteruddannelse i Danmark. Det kan også være ved at danske uddannelsesinstitutioner samarbejder med indiske uddannelsesinstitutioner. At vi etablere egentlige uddannelser i Indien. Det kan tage mange former.” 

Et samarbejde, som begge lande får noget ud af

“Jeg ved, hvad der er Danmarks ønsker og behov. Men vi går jo efter en partnerskabsaftale. Så der bliver tale om et ligeværdigt samarbejde. Et samarbejde, som begge lande får noget ud af. Et samarbejde, som skal være til gensidig gavn. Nu starter dialogen med Indien. Derefter kommer turen til Filippinerne.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Minister kommer Løkke til undsætning:" hvem havde forventet andet?

men kan LLR ikke selv gøre rede for sine handlinger?
.

I Lars Løkke Rasmussens selvforståelse, er det vel bare det man har "folk" til.

“ En stilfærdig misforståelse” et retorisk smart kneb - Sådan tager man luften ud af kritikken - man aner Løkke bag den udtalelse -