Annonce

Hård kritik af Løkkes rejse til Indien: “Det er jo ikke det, vi har aftalt”

SF’s og De Radikales sundhedsordførere stærkt kritiske over for SVM-regeringens opfølgning på bred politisk aftale om rekruttering af sundhedspersoner fra udlandet
Foto: Folketinget/Marie Hald og Folketinget/Marie Hald - Fotografik: Anders Bredsdorff
Lars Løkke Rasmussen (M), udenrigsminister og Kirsten Normann Andersen (SF), sundhedsordfører
“Hvad i alverden foregår der,” spørger SF’s sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF).

Hun undrer sig i den grad over, at udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i sidste uge har været i Indien og drøftet en aftale om rekruttering af sundhedspersonale fra Indien til Danmark med sin indiske udenrigsminister-kollega.

I en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet, der bærer overskriften: Udenrigsministeren tager til sikkerhedspolitisk konference i Indien”, hedder det, at Løkke også forventer, at han og ministerkollegaen under besøget underskriver “en mobilitetsaftale”.

Jeg vil gerne have en forklaring fra sundhedsministeren

“Jeg vil gerne have en forklaring fra sundhedsministeren. Jeg mener simpelthen ikke, at det her er, hvad vi har aftalt,” siger Kirsten Normann Andersen til Netavisen Pio.

Kirsten Norman henviser til en aftale indgået mellem SVM-regeringen og aftalepartierne SF, Liberal Alliance, De Konservative og De Radikale om rekruttering af sundhedspersoner fra udlandet sidst i januar.

Der er sprunget nogle led over

“Vi aftalte, at vi skulle se på, hvad andre lande havde lavet af partnerskaber med Indien og Filippinerne. Og om det overhovedet er muligt at lave partnerskabsaftaler. Vi har fået en garanti for, at såfremt der laves en aftale, så skal den leve op til WHO’s etiske retningslinjer. Med Lars Løkke Rasmussens Indien-rejse er der sprunget nogle led over.”

“Vi aftalepartier blev lovet, at vi ville blive inddraget i, hvad der eventuelt kan lade sig gøre på det her område. Den del af aftalen er i hvert fald ikke overholdt,” mener Kirsten Normann Andersen.

Hun er enig med faglige internationale organisationer i, at hvis man bare rejser til Filippinerne og spørger, hvem der vil med retur til Danmark, så er det efter hendes mening ikke i overensstemmelse med WHO’s etiske retningslinjer:

“Det handler jo netop om, at det er bæredygtigt, det man ender med at foretage sig.”

Faglige organisationer advarer mod indkøbsture i fattige lande

DR beskrev mandag, hvordan faglige internationale organisationer advarer mod at tømme fattige lande for sundhedspersonale:

“Der er en kæmpe stigning i efterspørgslen efter sundhedspleje. Det har resulteret i, at en række højindkomstlande i praksis tager på indkøbsture efter sygeplejersker til andre lande, fordi de ikke har uddannet nok af deres egne sygeplejersker,” siger Howard Catton, administrerende direktør i International Council of Nurses, der holder til i Genève i Schweiz.

Catton advarer om, at fattige lande, der afgiver sundhedspersonale til rige lande, forringer deres egne landes sundhedssystemer.

Radikal ordfører: “Det er jo ikke det, vi har aftalt”

Også De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, er bekymret:

“Den bekymring, der bliver rejst, deler jeg. Jeg synes, man skal passe meget på. Det her er jo ikke bare et dansk problem. Det er et internationalt problem. Der er rigtig mange lande, der har præcis de samme udfordringer som Danmark har,” siger Lindgreen til Netavisen Pio og fortsætter:

“For mig var det afgørende, at vi ikke gjorde det værre i andre lande. Derfor står der heller ikke i aftalen, at vi skal gøre det her. Der står i aftalen, at vi ikke er forpligtede til at stemme for en eventuel aftale. Vi har alene sagt ja til at få undersøgt muligheden for, om det her kan lade sig gøre.”

“Hvis det her skal kunne lade sig gøre, så skal det være noget, der både er til gavn for Danmark og for de lande, man samarbejder med, men det må ikke være på bekostning af deres sundhedsvæsen.”

“Man kan med rette spørge: Er det her overhovedet løsningen. Burde man ikke i stedet især se på, hvorfor så mange i Danmark forlader sundhedsvæsenet? Kunne man ikke se til EU? Der er rigtig mange ting, vi også skal afsøge. Det her - rekruttering af sundhedspersonale  i udlandet - kan da godt være en del af løsningen. Men det skal bare gøres ordentligt.”

Stinus Lindgreen er akkurat som Kirsten Normann Andersen kritisk over for Lars Løkkes rejse til Indien:

Det er alene aftalt, at området skal undersøges

"Det er jo ikke det, vi har aftalt. Aftalen var, at vi skulle undersøge, hvad andre lande har gjort af erfaringer. Aftalepartierne har udtrykkeligt ikke sagt: Det her skal vi gøre. Det er alene aftalt, at området skal undersøges. Og når regeringen så har undersøgt sagen, så skal vi aftalepartier indkaldes igen.”

“Det vigtige her er, at det ikke må være Danmark, der suger sundhedspersonale ud af lande, hvis sundhedsvæsen i forvejen er presset. Det var helt klart aftalen.”

S: Alle internationale regler skal overholdes

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, understreger, at alle internationale regler for jobudveksling skal overholdes:   

“Aftalepartierne er jo helt klar på, at alle regler for international jobudveksling lande imellem naturligvis skal overholdes,” skriver han i et sms-svar til Netavisen Pio.

Han understreger, at Indien generelt har en stor uddannelseskapacitet. Optaget på sygeplejeuddannelsen er også høj:

Selv har jeg arbejdet som sygeplejerske på et spedalskhedshospital i Sydindien

“Rigtig mange for eksempel indiske sygeplejersker har i årtier arbejdet periodevis i andre lande. Selv har jeg arbejdet som sygeplejerske på et spedalskhedshospital i Sydindien og ved, at mange unge indere for eksempel søger netop denne uddannelse, fordi den giver dem netop muligheden for også at kunne arbejde i andre lande.”

“Kompetenceudvikling og høj indtægt. Helt det samme som også var med til at motivere mig til uddannelsen. Indien har af samme grund stor uddannelseskapacitet og optag på for eksempel sygeplejeuddannelsen.” 

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) svarer på regeringens vegne på kritikken - læs interviewet i Netavisen Pio onsdag

Det står i aftalen

Det står der blandt andet i “Aftale om bedre og smidigere rammer for rekruttering af udenlandske sundhedspersoner fra tredjelande”:

“Aftaleparterne er enige om, at der indledes dialog med Indien og Filippinerne med henblik på at afsøge, om der er grundlag for samarbejde om rekruttering og uddannelse af sundhedspersonale med disse lande.”

“Samtidig er aftaleparterne enige om, at det skal sikres, at en eventuel aftale er i overensstemmelse med de etiske principper i WHO’s Global Code of Practice on the International Recruitment of Health Personnel fra 2010 og WHO’s Global strategy on human resources for health: Workforce 2030, og at der i afdækningen skal lægges vægt på at belyse risikoen for braindrain.”

“Derudover er det væsentligt, at en eventuel rekrutteringsordning tager højde for en god modtagelse af de nye medarbejdere på arbejdspladsen og i samfundet generelt.”

Kilde: Sundhedsministeriet

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Aftalepartierne er ikke alene om den manglende tiltro til, at Løkke nok selv skal finde ud af at gøre det rigtige.

Lars Lykke er helt umulig at stole på og kører helt sit eget løb utroligt at han får lov.Hans P.

Hm ! Der begynder at vise sig et billede af egenrådig Løkke der har sin helt egen dagsorden udenom regeringen og indgået aftaler - Der var jo også den åbenlyse flirt med de gule organisationer på arbejdsmarkedet - Som skaber frustration hos regeringspartneren S -
Ikke at det forbavser - Men jeg var da en af dem , der troede på at han kunne indgå i et bredere regeringssamarbejde med et fælles regeringsgrundlag - Nu tvivler jeg på- at det er det han selv ønsker -

Har LLR ikke altid været uden for pædagogisk rækkevidde?

Jo, det kan vi godt blive enige om - Det var nok naivt at tro på en anden udgave af Løkke -
Det var jo ikke fordi der var mangel op advarsler - hans historik taget i betragtning -

Var det ikke bedre at udnytte kapaciteten i de private sygehuse og få ventelisterne bragt ned, end
flyve til Indien og stjæle deres sygepersonale.

HVAD BLÅ BLOK GØR. Leoparden kan jo ikke ændre sine pletter, om det drejer sig om luksus sommerhuse og kvote-konger, udgiftsbilag, underbukser eller sko så er det som det er, og ingen er vel egentlig i tvivl.Det er åbentlyst og manden skammer sig ikke engang. Det er jo også Blå Blok selv, der har rå skåret ned på stort set samtlige offentlige arbejdspladser.
Det er på sin egen vis godt at vi nu har en regering der giver, så langt de fleste, deres daglige grød. Nogen vil så have, for enhver pris, mere mælk, sukker, fuldkorn, smør eller endda foie, før de er tilfredse. Foretagsomheden har jo altid været stor i Blå Blok, hr.Pape og de damer Støjberg og Mercado var jo på hemmelig mission, som ministre der mødes med ministre( uden referat til nogen) , til Den Dominikanske Republik. Samme Republik har sammen med nabo staten Haiti, på grund af utallige natur- katastrofer et ubegribeligt overskud af forældreløse, adoptions parate børn.Kunne det have været en mulighed når man nu ser hvor meget SVINDEL der er lavet i adoptions branchen. Jeg synes det er tankevækkende.

Tja, den lille svindler kører sit eget løb, som han plejer...
Smid ham til Færøerne...de vil nok heller ikke have ham...

Hej Bjarne. Du har i den grad fingeren på det ømme punkt, man må spørge sig selv, og måske andre, hvorfor der er så forholdsvis stor en del af vælgerne der føler og mener at de gerne ,igen, ønsker sig en politisk leder der kører det offentlige i sænk til fordel for nogle, forholdvis få der uhæmmet rager til sig.

Løkke ønsker sig et forsikringsbåret samfund.siden han var sundhedsminister, har han gjort alt for at styrke privathospitaler og privatlæger/klinikker, og underminere det offentlige sundhedssystem.....som så skal betale overpris for samme ydelse til private.......som igen prioriterer forsikrede borgere.
Grådighed fra læger ditto.
Ps prøv at tjekke, hvor mange forsikringer, der dækker kræft!...eller anden alvorlig langvarig sygdom.
Løkke har man aldrig kunnet stole på, og den skattebetalte presse lader ham som vanlig slippe af sted med sine uhyrligheder...sådan lidt høhø sådan er han jo ...drenger*vsagtigt høhø.
Obs følger der familiesammenføring med?
Billig udenlandsk arbejdskraft, minder om slavehandel....og hvor skal de bo?
Samlet regnestykke? Alle ringene i vandet!.... nok billigere at hæve lønninger (meget) for dansk arbejdskraft.

Lars Løkke er desværre ikke den eneste i regeringen, der har svært ved, at overholde løfter,
og flotte skåltaler. Vores statsminister Mette Frederiksen smyger sig også raskt udenom svære
sager som: minksagen, Fe sagen, de sager får vi aldrig nogen sinde helt opklaret. Det er svært for
Politikere at tage ansvar, nej så hellere få det gravet ned( ( minkene) eller ligge det i syltekrukker,
Som bliver så gamle; at der kommer spindelvæv på. De to gør hvad de har lyst til, i stedet for at gøre det
de burde gøre, nemlig at få gang i, at få lavet en bedre velfærdspolitik her i Danmark, for uden ordentlig velfærd,
Bliver Danmark et meget dårligt land at leve, arbejde og bo i. Og der er penge nok, de bliver bare brugt til de helt
forkerte ting som skattelettelser til rige, unødig pseudoarbejde, og alt for mange eksperter, som bare siger det samme,
Som vi almindelige borgere, med sund fornuft også kan sige! Men vi bliver bare ikke lyttet til, nej du skal være universitetsuddannet,
for at blive taget alvorligt.

Lene Ravn -
Jo , vi har fået “sandheden” om minksagen - Det skandaløse i den sag , er hvordan medierne og politikerne ukritisk godtog den fortælling om et uskyldigt erhverv der blev udsat for overgreb af myndighederne - Mathilde Walther Clark har dokumenteret hele forløbet i sin bog “ Det blinde øje “ - Og helt velfortjent modtaget både Weekend avisens og Politikens litteraturpriser for sin dokumentar -
En dokumentar der udstiller hykleriet fra pelsbrancen og landbrugets interesseorganisationer -
Tre juraprofessorer har egenhændigt kigget sagsakterne om minkforløbet igennem - og har konkluderet at der ikke var grundlag for at rejse en rigsretssag mod Mette Frederiksen-

Har du tænkt over hvordan det kan være at den by og landsdel i landet med flest minkfarme Gjøl - ved valget i 22 gjorde Socialdemokratiet til det største parti , man skulle da tro at det modsatte ville være tilfældet - ( kan det tænkes at den erstatning som de er tiltænkt har reddet mange af dem fra personlig konkurs )

Men sandheden var at det var et erhverv der stod på randen af konkurs da corona smitten ramte - I øvrigt var det kun en lmeget lille del af minkene der blev aflivet uden hjemmel - resten befandt sig i de zoner hvor der var lovhjemmel til aflivning pga risikoen for smittespredning -

Hvor stor en procentdel får kræft?
Hver tredje dansker får kræft, inden de fylder 75 år. To ud af tre kræftpatienter overlever kræft mindst 5 år. Knap 385.340 danskere lever med en kræftdiagnose (tallet er opgjort ved udgangen af 2022).

Flere danskere bliver diagnosticeret med kræft. Det viser Sundhedsdatastyrelsens rapport ”Nye kræfttilfælde i Danmark 2021”, som netop er udkommet. Den viser, at i 2021 blev der registreret 46.997 nye kræfttilfælde i Danmark. I 2020 blev der registreret 45.205.

Kræftens Bekæmpelses Hæderspris 2018 går i år til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

De to prominente politikere modtager prisen for deres arbejde tilbage i 2007, hvor Lars Løkke Rasmussen som sundhedsminister og Bent Hansen som formand for Danske Regioner besluttede, at kræft skal betragtes som en akut sygdom og undersøges og behandles hurtigt.

Beslutningen betød, at kræftpakkerne, der skal sikre hurtig behandling til kræftpatienter, blev indført.

"Kræftpakkerne har reddet livet for tusindvis af kræftpatienter i Danmark og er den største enkeltstående forbedring for kræftpatienterne i nyere tid. Der var mange personer, der havde betydning for, at vi fik kræftpakkerne. Men de helt afgørende var de to politikere, der sagde, at nu skal der rettes op," siger formand for Kræftens Bekæmpelse, Dorthe Crüger, som begrundelse for, at de to politikere modtager prisen.

De to ledende politikere fik prisen overrakt af kronprinsesse Mary ved et arrangement i Skuespilhuset i København. Ud over hæderen modtager vinderne også 50.000 kroner.

“Nu skal der rettes op!”

Kræftpatienter og deres pårørende er taknemmelige vælgere!

En gang kræft - altid kræft!

Det sidder dybt i baghovedet- om du så er erklæret nok så rask!

Lars Løkke har for længst kalkuleret!

Vælgergrundlaget er solidt og stigende på trods af Lars “Nu” Hanseners storsyghuse i Skejby og Gødstrup!

“Nu” skal vi have et nyt parti!
“Nu” skal vi have en bred regering!
“Nu” skal jeg og mine vælgere bestemme!

“Nu” er Lars i Indien
“Nu” får patienterne sygeplejersker
“Nu” er kræftpatienternes frygt dækket ind!

“Nu” overtager kræftens statsminister,

Kræftens Bekæmpelses Hæderspris 2027 går i år til statsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Den prominente politiker modtager prisen for sit arbejde tilbage i 2024, hvor Lars Løkke Rasmussen som udenrigsminister egenhændigt sørgede for indiske sygeplejersker således at kræft fortsat skal betragtes som en akut sygdom og undersøges og behandles hurtigt.

Beslutningen betød, at kræftpakkerne, der skal sikre hurtig behandling til kræftpatienter, fortsat bliver udført også her i 2027.

““nu skal der rettes op," tænkte Lars Løkke ved sig selv og rejste egenhændig til Indien og indgik en aftale. For aftalen og sikringen af kontinuiteten i kræftpakkerne belønner vi i dag for anden gang Lars Løkke med Kræftens Bekæmpelses Hæderspris!”

Vælgere husker bedre end du tror!

Helbredet kommer altid i første række!

I en stille stund i stemmeboksen!

Stemmeboksen er Lars Løkkes bagland.

Regeringen er klar med nye milliarder til det danske sundhedsvæsen.
Det er beskeden på et pressemøde på Rigshospitalet i København, hvor statsminister Mette Frederiksen (S), sundhedsminister Sophie Løhde (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i dag præsenterer en ny sundhedspakke.
- Meget går godt i dag, ikke mindst takket være det dygtige personale.
- Men der er også store udfordringer. Derfor har vi besluttet i regeringen at foretage en massiv investering i vores sundhed her i Danmark, siger Mette Frederiksen.
Regeringen har besluttet at løfte budgettet til sundhedsvæsnet med fem milliarder kroner om året, lyder det.
Samtidig skal der laves en ekstra indsats for at styrke kræftområdet. Den seneste tid har der været stribevis af historier om patienter, der ikke har fået den behandling, de ellers havde krav på - og som ikke har fået den til tiden.

Et af problemerne har ifølge regeringen været, at man nogle steder på hospitalerne har taget for meget hensyn til økonomien, når man har set på behandlingen af patienterne.
Det gør udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen "vred", siger han.
- Det er en dyb irritation over, at vi i det her samfund har skabt nogle unikke patientrettigheder, og så er der nogle patienter, som kommer bag i køen, fordi man tager et misforstået hensyn til økonomien, siger han.

“Nu skal der rettes op”-Løkke lavede endnu et Hole-in-one!

Svar til Nielsen
Jeg er ikke tilhænger af minkavl, men det er et lovligt erhverv, og jeg synes, at det tager alt for lang tid,
Inden de får udbetalt erstatning, og den bliver meget dyr, og hvem tror du skal være med til at betale den?
For det andet er der jo også Fe sagen, hvor der er mennesker, der aldrig får lovens ord for, om de er skyldige.
Det er da en underlig retsstat at have. Nej jeg synes den nuværende regering har for mange hængepartier.
Jeg har desværre selv været med til at få dem stemt ind, ved sidste valg, men på nuværende tidspunkt går det dem jo heller ikke godt.

Tak for svar
Vi kan godt blive enige om at det er mange penge der skal gives i erstatning - Men havde daværende Venstreformand Elleman stået ved sit ord om at bakke op om regerings og sundhedsmyndighedernes anbefaling om at alle mink skulle aflives- så var vi sluppet billigere -
Men han trak sit tilsagn - efter at minkbranchens formand Tage Pedersen havde fået taletid på et venstregruppemøde - Og derefter gik det hele i selvsving med beskyldninger om magtmisbrug - der blev efterhånden skabt en fortælling af at det egenhændigt var Statsministeren og hendes departementchef der stod bag beslutningen - Væk fra debatten var sundhedsmyndighedernes bekymringer for den galoperende smitte blandt minkene og som potentielt kunne true folkesundheden -

Om FE sagen må vi jo nok vente at se hvad man når frem til når undersøgelsen engang når til deres konklusion af forløbet - Men personligt har jeg svært ved at se hvilke interesser statsministeren har i den sag - Det var som jeg har forstået en PET vurdering der lå bag beslutningen -

Man kan vist roligt sige at mettes regering ikke er særlig fin i kanten, nogen fin statsminister er hun
ikke men fræk og selvhævdende.