Hård kritik af Løkkes rejse til Indien: “Det er jo ikke det, vi har aftalt”
Hård kritik af Løkkes rejse til Indien: “Det er jo ikke det, vi har aftalt”
SF’s og De Radikales sundhedsordførere stærkt kritiske over for SVM-regeringens opfølgning på bred politisk aftale om rekruttering af sundhedspersoner fra udlandet

Lars Løkke Rasmussen (M), udenrigsminister og Kirsten Normann Andersen (SF), sundhedsordfører
“Hvad i alverden foregår der,” spørger SF’s sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF).
Hun undrer sig i den grad over, at udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i sidste uge har været i Indien og drøftet en aftale om rekruttering af sundhedspersonale fra Indien til Danmark med sin indiske udenrigsminister-kollega.
I en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet, der bærer overskriften: “Udenrigsministeren tager til sikkerhedspolitisk konference i Indien”, hedder det, at Løkke også forventer, at han og ministerkollegaen under besøget underskriver “en mobilitetsaftale”.
Jeg vil gerne have en forklaring fra sundhedsministeren
“Jeg vil gerne have en forklaring fra sundhedsministeren. Jeg mener simpelthen ikke, at det her er, hvad vi har aftalt,” siger Kirsten Normann Andersen til Netavisen Pio.
Kirsten Norman henviser til en aftale indgået mellem SVM-regeringen og aftalepartierne SF, Liberal Alliance, De Konservative og De Radikale om rekruttering af sundhedspersoner fra udlandet sidst i januar.
Der er sprunget nogle led over
“Vi aftalte, at vi skulle se på, hvad andre lande havde lavet af partnerskaber med Indien og Filippinerne. Og om det overhovedet er muligt at lave partnerskabsaftaler. Vi har fået en garanti for, at såfremt der laves en aftale, så skal den leve op til WHO’s etiske retningslinjer. Med Lars Løkke Rasmussens Indien-rejse er der sprunget nogle led over.”
“Vi aftalepartier blev lovet, at vi ville blive inddraget i, hvad der eventuelt kan lade sig gøre på det her område. Den del af aftalen er i hvert fald ikke overholdt,” mener Kirsten Normann Andersen.
Hun er enig med faglige internationale organisationer i, at hvis man bare rejser til Filippinerne og spørger, hvem der vil med retur til Danmark, så er det efter hendes mening ikke i overensstemmelse med WHO’s etiske retningslinjer:
“Det handler jo netop om, at det er bæredygtigt, det man ender med at foretage sig.”
Faglige organisationer advarer mod indkøbsture i fattige lande
DR beskrev mandag, hvordan faglige internationale organisationer advarer mod at tømme fattige lande for sundhedspersonale:
“Der er en kæmpe stigning i efterspørgslen efter sundhedspleje. Det har resulteret i, at en række højindkomstlande i praksis tager på indkøbsture efter sygeplejersker til andre lande, fordi de ikke har uddannet nok af deres egne sygeplejersker,” siger Howard Catton, administrerende direktør i International Council of Nurses, der holder til i Genève i Schweiz.
Catton advarer om, at fattige lande, der afgiver sundhedspersonale til rige lande, forringer deres egne landes sundhedssystemer.
Radikal ordfører: “Det er jo ikke det, vi har aftalt”
Også De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, er bekymret:
“Den bekymring, der bliver rejst, deler jeg. Jeg synes, man skal passe meget på. Det her er jo ikke bare et dansk problem. Det er et internationalt problem. Der er rigtig mange lande, der har præcis de samme udfordringer som Danmark har,” siger Lindgreen til Netavisen Pio og fortsætter:
“For mig var det afgørende, at vi ikke gjorde det værre i andre lande. Derfor står der heller ikke i aftalen, at vi skal gøre det her. Der står i aftalen, at vi ikke er forpligtede til at stemme for en eventuel aftale. Vi har alene sagt ja til at få undersøgt muligheden for, om det her kan lade sig gøre.”
“Hvis det her skal kunne lade sig gøre, så skal det være noget, der både er til gavn for Danmark og for de lande, man samarbejder med, men det må ikke være på bekostning af deres sundhedsvæsen.”
“Man kan med rette spørge: Er det her overhovedet løsningen. Burde man ikke i stedet især se på, hvorfor så mange i Danmark forlader sundhedsvæsenet? Kunne man ikke se til EU? Der er rigtig mange ting, vi også skal afsøge. Det her - rekruttering af sundhedspersonale i udlandet - kan da godt være en del af løsningen. Men det skal bare gøres ordentligt.”
Stinus Lindgreen er akkurat som Kirsten Normann Andersen kritisk over for Lars Løkkes rejse til Indien:
Det er alene aftalt, at området skal undersøges
"Det er jo ikke det, vi har aftalt. Aftalen var, at vi skulle undersøge, hvad andre lande har gjort af erfaringer. Aftalepartierne har udtrykkeligt ikke sagt: Det her skal vi gøre. Det er alene aftalt, at området skal undersøges. Og når regeringen så har undersøgt sagen, så skal vi aftalepartier indkaldes igen.”
“Det vigtige her er, at det ikke må være Danmark, der suger sundhedspersonale ud af lande, hvis sundhedsvæsen i forvejen er presset. Det var helt klart aftalen.”
S: Alle internationale regler skal overholdes
Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, understreger, at alle internationale regler for jobudveksling skal overholdes:
“Aftalepartierne er jo helt klar på, at alle regler for international jobudveksling lande imellem naturligvis skal overholdes,” skriver han i et sms-svar til Netavisen Pio.
Han understreger, at Indien generelt har en stor uddannelseskapacitet. Optaget på sygeplejeuddannelsen er også høj:
Selv har jeg arbejdet som sygeplejerske på et spedalskhedshospital i Sydindien
“Rigtig mange for eksempel indiske sygeplejersker har i årtier arbejdet periodevis i andre lande. Selv har jeg arbejdet som sygeplejerske på et spedalskhedshospital i Sydindien og ved, at mange unge indere for eksempel søger netop denne uddannelse, fordi den giver dem netop muligheden for også at kunne arbejde i andre lande.”
“Kompetenceudvikling og høj indtægt. Helt det samme som også var med til at motivere mig til uddannelsen. Indien har af samme grund stor uddannelseskapacitet og optag på for eksempel sygeplejeuddannelsen.”
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) svarer på regeringens vegne på kritikken - læs interviewet i Netavisen Pio onsdag
Det står i aftalen
Det står der blandt andet i “Aftale om bedre og smidigere rammer for rekruttering af udenlandske sundhedspersoner fra tredjelande”:
“Aftaleparterne er enige om, at der indledes dialog med Indien og Filippinerne med henblik på at afsøge, om der er grundlag for samarbejde om rekruttering og uddannelse af sundhedspersonale med disse lande.”
“Samtidig er aftaleparterne enige om, at det skal sikres, at en eventuel aftale er i overensstemmelse med de etiske principper i WHO’s Global Code of Practice on the International Recruitment of Health Personnel fra 2010 og WHO’s Global strategy on human resources for health: Workforce 2030, og at der i afdækningen skal lægges vægt på at belyse risikoen for braindrain.”
“Derudover er det væsentligt, at en eventuel rekrutteringsordning tager højde for en god modtagelse af de nye medarbejdere på arbejdspladsen og i samfundet generelt.”
Kilde: Sundhedsministeriet
Tilføj kommentar