Lars Løkke kissemisser med de gule - men ordførere forholder sig tavse
Lars Løkke kissemisser med de gule - men ordførere forholder sig tavse
Moderaternes stifter og formand er gæstetaler når Kristelig Arbejdsgiverforening holder generalforsamling. Partiet er dog ikke meget for at udtale sig om de gule eller deres plads i en eventuel permanent trepart.

Lars Løkke Rasmussen (M), udenrigsminister
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, Moderaternes stifter og formand, kissemisser med de gule.
Således er Lars Løkke gæstetaler hos Arbejdsgiverforeningen KA, når organisationen holder generalforsamling på Marienlyst Strandhotel i Helsingør 1. marts. ‘KA’ står for ‘Kristelig Arbejdsgiverforening’.
Kristelig Arbejdsgiverforening skriver i et opslag på Facebook, at organisationen glæder sig rigtig meget til at få besøg af Lars Løkke Rasmussen:
“Lars Løkke Rasmussen, udenrigsminister og formand for Moderaterne, er gæstetaler, når KA fredag den 1. marts holder generalforsamling på Marienlyst Strandhotel i Helsingør."
Vi glæder os meget til besøget
"Vi glæder os meget til besøget og til at høre Lars Løkke Rasmussens udlægning af den aktuelle politiske situation.”
Samarbejder med Det Faglige Hus
“Kristelig Arbejdsgiverforening” har eksisteret siden 1899.
Frem til 1931 hed organisationen Kristeligt Dansk Fællesforbund (KDF), hvor kristelige arbejdsgivere og kristelige lønmodtagere var organiseret i samme organisation.
På sin hjemmeside forklarer Kristelig Arbejdsgiverforening baggrunden for oprettelse af KDF således:
“Baggrunden for at stifte KDF var, at mange mennesker med et kristent livs- og menneskesyn ikke kunne forlige sig med at bekæmpe hinanden via lange og dyre konflikter. Derfor udtænkte man et alternativ til konfliktløsning: forhandling - mægling - voldgift.”
Siden 1931 organiserede de kristelige lønmodtagere, der var mod brug af strejkevåbnet og andre faglige konfliktredskaber, sig i Kristelig Fagforening, som nu om dage blot kaldes Krifa. Mens de ligesindede arbejdsgivere organiserede sig i “Kristelig Arbejdsgiverforening”.
mod brug af strejkevåbnet og andre faglige konfliktredskaber
September 2016 opsagde Kristelig Fagforening, Krifa, ganske opsigtsvækkende ‘discountoverenskomsten’ med Kristelig Arbejdsgiverforening, fordi Krifa ikke længere kunne forsvare over for medlemmerne, at gå med til de - måtte man forstå - meget beskedne lønstigninger, som Kristelig Arbejdsgiverforening var villige til at indrømme lønmodtagerne.
Siden 2017 har Kristelig Arbejdsgiverforening i stedet slået sig sammen med den anden store gule fagforening, Det Faglige Hus, og indgået hovedoverenskomst med netop Det Faglige Hus.
Bosse kissemisser også
Også Stine Bosse, Moderaternes spidskandidat til Europaparlamentsvalget til sommer, kissemisser med de gule.
Således optrådte Stine Bosse for to uger siden ved en EU-debat arrangeret af Krifa.
Bosse debatterede med to andre kandidater til EU-valget, Asger Christensen fra Venstre, og Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti.
I et opslag på LinkedIn takker Krifa-formand, det tidligere medlem af Folketinget for Venstre, Jane Heitmann, det “forrygende panel”.
Moderaterne lurepasser
Ud over Løkkes og Bosses kissenmissen med de gule er det svært at få styr på, hvad Moderaterne egentlig mener om de gule.
Netavisen Pio har siden mandag forsøgt at få Moderaterne til at fremlægge sit syn på de gule fagforeninger og de gule arbejdsgiverforeninger. Herunder om de gule bør være med om bordet ved en eventuel permanent trepart.
Partiets beskæftigelsesordfører, Karin Liltorp, lovede mandag at vende tilbage med svar, men skriver onsdag omkring frokost, at hun “ikke når at kigge på det. Er lagt ned”.
Moderaternes politiske ordfører, Monika Rubin, har ikke reageret på Netavisen Pios henvendelser om de gule.
Også partiets tidligere beskæftigelsesordfører, Jeppe Søe, lurepasser.
Jeppe Søe deltog for fire måneder siden i en trivselskonference på Christiansborg arrangeret af Krifa.
I den forbindelse udtrykte han sig således, at Krifa opfattede det som om, han og Moderaterne var positive over for at give de gule en plads om bordet ved en permanent trepart.
Gule: Vi skal sidde med ved bordet
De seneste dage har den overenskomstbærende del af fagbevægelsen og Dansk Arbejdsgiverforening givet udtryk for, at de har skiftet syn på SVM-regeringens forslag om at oprette en permanent trepartsinstitution.
Tidligere har arbejdsmarkedets parter været positive over for ideen, men nu er de vendt på en tallerken.
Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Morten Skov Christiansen, mener ved nærmere eftertanke, at trepartsforhandlinger fungerer udmærket, som det gør i dag med ad hoc-forhandlinger fra sag til sag:
“I forhold til regeringens ønske om en permanent trepartsinstitution, så har både vi og DA (Dansk Arbejdsgiverforening, red.) den position, at det nuværende trepartssamarbejde er velfungerende, og det vil vi gerne fortsætte med,” sagde han forleden til TV 2.
Også formand for 3F, Henning Overgaard, har nu skiftet kurs og vil gerne bibeholde det nuværende system:
Nu har vi tænkt lidt over det, og vi synes ikke, at vi skal eksperimentere med det
“Nu har vi tænkt lidt over det, og vi synes ikke, at vi skal eksperimentere med det, når vi har en trepartsmodel i Danmark, der fungerer supergodt. Og coronaen har jo i den grad bevist, at vi har kunnet finde løsninger med trepartaftaler,” siger han til Fagbladet 3F.
Både Det Faglige Hus og Krifa mener, at de bør sidde med omkring bordet i en permanent trepart.
Henning Overgaard afviser over for Fagbladet 3F, at den overenskomstbærende fagbevægelses kursændring også hænger sammen med frygt for, at gule organisationer ender med at sidde med ved bordet i en permanent trepart:
“Det ser jeg slet ikke. Vi inviterer heller ikke Danmarks Naturfredningsforening til at forhandle overenskomster. Trepartsløsninger er der, hvor man har fagforeninger med, som har brancherettede overenskomster (Gule fagforeninger er typisk tværfaglige, red.). Og hvor man har en konfliktret.”
Tilføj kommentar