Annonce

Lufthavns-Allan om opsagte lokalaftaler: “Det er simpelthen ikke fair”

Flere lufthavnsansatte var i dag samlet foran Dansk Industri for at støtte op om de medarbejdere, der nu risikerer at gå permanent ned i løn
Der er mange mennesker på gaden. Klokken er lidt i ni. Morgentrafikken ruller derudad. Solen skinner på en skyfri himmel. Flere 3F-organiserede bagageportørere og andre lufthavnsansatte står og nyder en kop kaffe og et stykke kringle. De har medbragt røde 3F-faner, hvide bannere med budskabet “NEJ tak til social dumping - JA tak til lige vilkår” og orange veste med sloganet “Vi slås for den danske model”.

Lufthavnsfolkene er i dag mødt op foran Dansk Industri (DI) ved Rådhuspladsen i centrum af København for at markere deres solidaritet med de medarbejdere, der nu risikerer at gå permanent ned i løn.

“Vi er her, fordi vi har været en del af den her coronakrise, hvor lufthavnen nok er blevet ramt hårdest. Vi har anerkendt fra starten af, at vi meget gerne vil hjælpe, hvor vi kan. Det afstedkom, at da vi blev sendt hjem på lønkompensation alle sammen, så gik vi omkring 13 procent ned i løn. Dernæst har vi været igennem en massefyringsrunde, hvor vi har mistet over 50 procent af vores kolleger. Vi anerkender også, at vi skal være med til at betale de her gode lønkompensationspakker over skatten. Men de forringelser, vi ser vores arbejdsgivere komme med nu: at de opsiger vores lokalaftaler og bruger coronakrisen som begrundelse. Det er så fjerde gang, vi skal betale, og det vil vi ikke være med til.”

Det er så fjerde gang, vi skal betale, og det vil vi ikke være med til

Sådan lyder det fra Allan Slawecki, der er tillidsrepræsentant i Aviator og talsperson ved dagens demonstration, over for Netavisen Pio.

Flere fremmødte bar en orange vest med sloganet "Vi slås for den danske model". Foto: Tim Tørnqvist Jensen

Kan få store konsekvenser

De lufthavnsansatte er troppet op i solidaritet med, at bagageportør-firmaet Menzies som det første firma skal ind og forhandle de opsagte lokalaftaler. Menzies var det første lufthavnsfirma, der opsagde lokalaftalerne med sine ansatte.

Det betyder, at de ansatte risikerer at gå fra op mod 200 kroner i timen til 122 kroner i timen, da det er grundlønnen i Industriens Overenskomst.

Lokalaftalerne giver også betalt frokost, fast fri hver anden weekend, rabat på flybilletter og så videre.

Derfor vil det have store konsekvenser, hvis det ender med, at de lufthavnsansatte må stille sig tilfredse med de grundvilkår, som står i selve overenskomsten på industriområdet.

På arbejdsgiversiden ved forhandlingsbordet sidder Dansk Industri og Menzies, imens 3F og tillidsvalgte Menzies-medarbejdere sidder på arbejdstagersiden.

Splittelse blandt arbejdsgiverne

Allan Slawecki mener ikke, at det er rimeligt, at de lufthavnsansatte skal tvinges ned i løn, samtidig med at arbejdsvilkårene bliver forringet.

Allan Slawecki, tillidsrepræsentant i Aviator

“Vi vil vise dem vores solidaritet og gøre det klart, at vi ikke vil gå ned i løn- og arbejdsvilkår. Det er simpelthen ikke fair,” siger Allan Slawecki, der samtidig også understreger, at hans firma, Aviator, ikke er blandt de firmaer, som har opsagt lokalaftaler.

Vi vil vise dem vores solidaritet og gøre det klart, at vi ikke vil gå ned i løn- og arbejdsvilkår

“De anerkender de lokalaftaler, vi har, og vil gerne bibeholde dem. De bakker op om den danske model og de muligheder, vi har der,” lyder det fra Allan Slawecki.

Det vidner ifølge Allan Slawecki om en splittelse på arbejdsgiversiden ude i lufthavnen, når Aviator anerkender lokalaftalerne med sine lufthavnsansatte, imens Menzies har valgt at opsige sine lokalaftaler.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet