Trods rekordstore lønstigninger falder danskernes realløn

Lønningerne stiger, men kan alligevel ikke følge med den stigende inflation. Det viser helt nye tal fra arbejdsgiverne.
I årets første tre måneder steg lønningerne på det private arbejdsmarked med 3,8 procent sammenlignet med samme periode året før.

Det er ifølge Dansk Arbejdsgiverforening, DA, den største stigning siden 2009.

Men trods de pæne lønstigninger er der stadig lang vej igen, før lønningerne kan følge med de seneste måneders voldsomme stigninger i forbrugerpriserne.

lang vej igen, før lønningerne kan følge med

I årets første kvartal steg forbrugerpriserne nemlig med hele 4,8 procent på årsbasis.

Det betyder, at reallønnen lige nu falder, fordi priserne stiger hurtigere end lønningerne.

Der er med andre ord stadig et stykke vej, før lønudviklingen matcher de voldsomme stigninger i forbrugerpriserne.

Reallønnen er faldet

Cheføkonom i Dansk Metal, Erik Bjørsted, siger til Netavisen Pio, at de privatansatte lige nu oplever et fald i reallønnen. Det er første gang i ni år, at det sker.

”Lønmodtagerne har fået mere i lønposen, men en lønstigning på 3,8 procent rækker ikke langt i denne tid. Priserne er nemlig vokset betydeligt kraftigere end lønningerne, og derfor er reallønnen faldet. Det er kun sket ganske få gange i historien. Sidste gang det skete var i 2012,” siger Erik Bjørsted, som dog peger på, at lønmodtagerne har gode kort på hånden for at forhandle højere lønstigninger hjem.

produktiviteten er steget

”Virksomhederne mangler arbejdskraft, og markedsprisen på arbejdskraft er steget - fuldstændig som vi ser det i supermarkedet, når vi køber mælk. Arbejdsgiverne får derfor svært ved at afvise lønkravene. Hvis en virksomhed ikke vil betale markedsprisen, risikerer den, at en anden virksomhed, som gerne vil betale markedsprisen, snupper arbejdskraften,” siger Erik Bjørsted.

Han mener samtidig, at virksomhederne trods krigen i Ukraine har råd til højere lønstigninger. Blandt andet fordi produktiviteten er steget.

”I industrien har de ansatte i en årrække formået at producere mere og mere per arbejdstime, men lønnen er ikke steget i samme tempo. Det betyder, at de ansatte har fået en mindre bid af kagen. Det er svært for direktøren at retfærdiggøre - især når en almindelig familie på grund af inflationen skal betale 30.000 kr. mere for de samme ting, som de købte sidste år,” siger Erik Bjørsted.

Netavisen Pio har tidligere fortalt, at ansatte i industrien forventer store lønstigninger, som kan kompensere for den højere inflation, ligesom den stigende produktivitet og virksomheders store overskud giver de ansatte blod på tanden i de lokale lønforhandlinger, som har været i gang siden april.

DA: En giftig cocktail

Hos Dansk Arbejdsgiverforening ser man de stigende lønninger som en trussel mod virksomhedernes konkurrenceevne i forhold til udlandet.

»Svækket konkurrenceevne, høj inflation, stigende renter og stor usikkerhed om udfaldet af krigen i Ukraine er en giftig cocktail, som risikerer at bremse fremgangen i dansk økonomi,« siger cheføkonom i DA Anders Borup Christensen til finans.dk.

ikke nogen akut trussel mod dansk økonomi

Hos Dansk Metal ser man dog ikke nogen akut trussel mod dansk økonomi.

”Hvis man slår op i Nationalbankens prognose fra for et par måneder siden fremgår det, at selv hvis lønstigningerne skulle komme op i det leje, som vi så under overophedningen i 00’erne, er det ikke noget, der for alvor vil true vores konkurrenceevne. Dengang kom lønstigningerne op på fem procent,” siger Erik Bjørsted.

”Så i forhold til udviklingen de senere år er der plads til lønstigninger både i de ansattes lønningspose og i økonomien mere overordnet,” slutter Erik Bjørsted.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Mette fup er den direkte årsag til at ginieffekten bliver større og større.Pensionisterne fik i år 1,2 % mere
i pension, for et helt år, hvor lønnen på arbejdsmarkedet er steget 3,8% alene i 1ste kvartal. For at råde bod
på denne uretfærdighed, vil hun nu bestikke nogen grupper med 5000 kr- føj for en politik.

Du virker en smule bitter.

Hvert eneste år bygger danskerne en ny Storebæltsbro, bare for at rive den ned igen.

Det siger asylkonventionen fra 1951 og EMRK, at vi skal gøre. Hvert år. År efter år efter år.

Som tak bliver vi bl.a. voldtaget og plyndret.

Vores udenlandske medborgere bidrager hvert år til samfundet kan opretholdes gennem flid og arbejde. Langt største parten af de udenlandske medborgere er i arbejde. Lige nu i rekord stort antal.

Fremover vil Danmark få brug for at få tilført 10.000 vis af udenlandsk arbejdskraft for at kunne opretholde levestandarten i Danmark. Det danske sundhedsvæsen ville for længst være brudt samme uden tilførelse af udenlandsk arbejdskraft. Det samme gælder SOSU området, samt landbruget.

"Fremover vil Danmark få brug for at få tilført 10.000 vis af udenlandsk arbejdskraft ..."
MEN
hvis det skal være en gevinst for Danmark er det IKKE lige meget hvor i verden de kommer fra eller hvilken kultur og religion de har med i bagagen!
Vi har fx ikke brug for flere atomforskere fra Syrien
.

Massemigrationen fra Mellemøsten og omegn er en klar underskudsforretning. Forstå det dog.
Læs fx https://www.dr.dk/ligetil/indland/indvandrere-og-efterkommere-koster-28-...

Udlændinge på kontanthjælp Gunnar Jensen bliver spist af med en integrationsydelse, som ligger langt under normale kontanthjælp. Og samlet set er udlændingene en overskudsforretning i Danmark. Og jeg kan kun gentage, at Danmark har behov for 10.000 vis af mennesker udefra for at opretholde vores velstand.

Så de skal være mere end velkommende.

Men der er jo nogen som sidder fast i den gamle rille om fordomme mod vores udenlandske borgere. Det har både ført til storhed for dansk folkeparti og en deroute for Danmark grundet DF's støtte til ødelæggelse af Danmark.

Så udlændinge JA tak. Dansk Folkeparti NEJ tak.

Ja Jeppe du har det med at gentage dig selv - men hvor er dokumentationen?

"fordomme mod vores udenlandske borgere"
Fordomme kommer ikke af ingenting: hvad med fx LTF, Levakovic-familien, Vollsmose, ...
.

Hmm, jeg har lige købt 1350 grams kyllinger til 29 kr. pr. stk.. 2 kilo store koteletter til 50 pr. kilo. Økologisk ost fra thise til 22 kr. pr. pakke. Økologisk mini mælk fra thise kostede for et år siden 11,50 kr. pr. liter. Nu koster det 12,50 kr. pr. liter.. Min varme regning er billigere end året før. Benzin kan købes syd for grænsen fra 01. juni til 13 kr. pr. liter. Men ok, strømmen er blevet dyrere.

Så det hele afhænger meget af ens indkøbs vaner og hvor man bor.

PS. til gengæld er lønningerne i Sønderjylland under pres grundet villige tyskere, som helere end gerne kommer til Danmark for at arbejde for 115 kr. i timen. En løn som ligger langt over de 75 kr. i das faterland.

Årsagen til de billigere priser i Tyskland skyldes jo en timeløn på "kun" kr. 75,00, så hvis du ønsker Tyske priser, skal du bare kæmpe for en lavere timeløn, så får du også billigere priser i Danmark.

What is a windfall tax?
A windfall tax is a one-off tax imposed by a government on a company or group of companies.
The idea is to target firms that were lucky enough to benefit from something they were not responsible for - in other words, a windfall.
Companies that get oil and gas out of the ground are getting much more money for it than they were last year, partly because demand has increased as the world emerges from the pandemic and partly because of supply concerns due to Russia's invasion of Ukraine.
Spain and Italy have already announced a windfall tax on energy companies.

Begrebet windfall tax er endnu ukendt for den danske regering!

Simpelthen fordi det er den danske stat der scorer kassen på Ukraine-krigen!

Pengene fosser i statskassen på grund af krigen!

At pålægge en windfall tax på den danske stat ville være uhørt!

Til gengæld får Mette Frederiksen råd til både mink og 2% af BNP til NATO!

Uden at spørge om højere skatter!

Maersk har tjent 45 milliarder ekstra på grund af coronaen.

Her ville det være oplagt med “windfall tax”!

Nedfaldsfrugt direkte i turbanen på Maersk-ejere og aktionærer!

Begrebet windfall tax er ret ukendt i Danmark fordi alle er aktieejere især igennem pensionsselskaberne der gavner de 50% rigeste danskere!

I Storbritannien er folk så fattige at Boris Johnson midt i sit partigate foreslår windfall taxes for at almindelige konservative vælgere kan betale deres varme og olieregninger.

Herunder transport til og fra arbejdet! Det eneste som den danske regering kan få øje på!

Windfall taxes ville kunne sikre danske lønmodtagere i vores nuværende inflationstider!

Problemet er blot at den stØRste windfall vinder er allerede den danske stat!

Og Mette Frederiksen har allerede brugt pengene!

Boris Johnson står anderledes godt!

Til gengæld har han festet igennem med statsforvaltningen der skulle mærke hans tak for corona-indsatsen!

Mette Frederiksen har endnu ikke takket sygeplejerskerne i Danmark!

Til gengæld takker Inger Støjberg i dag i Hadsund med kaffe kg kage og øl alle der bakkede hende op omkring brude-sagen!

Nybruddet i dansk politik!

Tænk hvis Maersk og staten gav tilbage af deres nedfaldsfrugter!

Energiafgifterne skovler penge ind!

Windfall tax!

Forsvarsudgifterne er såvel inflationsreguleret som vækst i BNP reguleret gennem en fastlåsning på 2% af BNP. Forsvaret er altid sikret flere og flere penge år efter år.

Det er ikke tilfældet med folkepension, kontanthjælp, dagpenge, SU. Mennesker, som er afhængige af den indkomst vil se sin købekraft falde med rekord fart år efter år.

Krig er vigtigere end fred. Krig er vigtigere end mennesker. Krig er vigtigere end at stoppe klimakatastrofen. Ja krig er vigtigere end alt andet.

Tænk, hvis vi var lige så engageret i fred og mennesker og klimakatastrofen? Tænk hvis de 14.000.000.000 kr. der årligt bliver brændt af på krig blev brugt på fred, mennesker og klimaudfordringen?

Så ville der slet ikke være et grundlag for krig. Det blå svindlerholds yndlingsbeskæftigelse. Krig, ære og fædreland - Hvad skal vi med det, når civilisationen bryder sammen inden 100 år først og fremmest grundet klimakatastrofen? Oven i kommer så et voldsomt ressource overforbrug, eksplosiv befolkningstilvækst, 100 million vis af klimaflygtninge.

Gennem krig som topprioritet skaber vi netop de ødelæggelser, som vi tror krig og oprustning er løsningen på.

Komplet galimatias. Vi forsegler vores egen undergang.

I øvrigt. De 2% af BNP til NATO er en hensigtserklæring. Ikke en forpligtelse.

Det blå svindlerholds

og sandelig om ikke den blå 'røvvasker' smølf har tid til at kommentere i dag
.

Jeppe, du har fuldstændig ret. 14.000.000.000 kr. til tåbelig militær skrot er vanvittig. Det er politisk korruption og en grådig våbenindustri som skaber krige i verden. De tjener kassen, mens vores børn sendes til fronten og lemlæstes på krop og sjæl.

og EU forsvaret er en blodig by i Afrika. Ligesom militær oprustning er nedrustning af vældfærd og klimaindsats.

STOP det her vanvid før det kommer til at danne vejen for fremtiden. En fremtid med krig og ødelæggelse frem for medmenneskelighed og genopretning af klimaet for at undgå katastrofen.

Stem NEJ.

Det er kun et spørgsmål om tid før der indføres flertals beslutninger på EU forsvarsområdet og det danske folketing mister bestemmelsen over der danske forsvar, hvis det bliver et ja til afskaffelse af det danske forsvarsforbehold
https://vanloseliv.dk/artikel/eu-institutioner-taler-for-%C3%A6ndring-af...

Danmarks forsvar bygger på selvstændighed og NATO.

Det skal kunne betale sig at arbejde. Hvordan kan det så være arbejdsfrie indkomster kun har en lav beskatning?

Nååå jo. Det skal kunne betale sig at arbejde for folket, mens de velhavende arbejdsfrie kan leve livet for andre folks penge på ryggen af folket.

Og folket ved jo alligevel ikke hvad de skal bruge penge til og hvad tiden skal gå med andet end arbejde.

Annonce