Annonce

Måling: Rødt flertal smuldrer, og Liberal Alliance passerer milepæl

Alternativet giver problemer for hele rød blok, mens Venstre får skarp konkurrence fra to fronter. Det viser ny meningsmåling.
Foto: Alternativet
Franciska Rosenkilde, forperson for Alternativet
Nul mandater i Folketinget.

Det er den ildevarslende prognose, som partileder Franciska Rosenkilde og hendes partifæller i Alternativet kan læse i dagens Voxmeter-måling foretaget for Ritzau.

Her mister partiet nemlig 0,9 procentpoint fra sidste uge og lander på opbakning fra 1,8 procent af danskerne. Det er 0,2 procentpoint fra spærregrænsen på to procent og ville, hvis der var valg i morgen, altså sende det lille grønne parti helt ud af Folketinget.

Målingen kommer i kølvandet på den sidste uges tumult omkring folketingsmedlemmet Theresa Scavenius, som efter en mislykket intern mæglingsproces blev smidt ud af folketingsgruppen. Sidenhen har hun af egen vilje også forladt partiet.

Scavenius blev anklaget for at skabe et giftigt arbejdsmiljø for gruppen og var højst kritisk over for den pragmatiske kurs, partiet under Rosenkildes ledelse er slået ind på.

Rødt flertal smuldrer

Alternativets forlis skaber også usikkerhed om den fortsatte eksistens af et rødt flertal.

I dagens måling modtager den gamle røde blok - bestående af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet - 49 procent af stemmerne, men kun 85 mandater, da de 1,8 procent Alternativet-stemmer ikke giver nogen mandater. Det betyder, at der selv med hjælp fra røde nordatlantiske mandater ikke ville være et rødt flertal.

SF scorer med 21 mandater et resultat, der ligner de nylige ugers meget, og Enhedslisten ligger også lunt i svinget på 7,4 procent.

De øvrige partier til venstre for midten klarer sig - modsat Alternativet - ganske godt med at holde skansen i dagens måling.

Socialdemokratiet ligger 0,3 procentpoint lavere end i sidste uges måling og står til 42 mandater.

SF scorer med 21 mandater et resultat, der ligner de nylige ugers meget, og Enhedslisten ligger også lunt i svinget på 7,4 procent. Dermed ligger de stadig på omkring 13 mandater, som de har gjort i de sidste adskillige målinger og står altså til en fremgang på hele fire mandater sammenlignet med sidste valg.

LA’s nye himmelflugt, som nu har gjort dem større i målingerne end SF, startede omtrent samtidig med annonceringen af regeringens planer om en toptopskat.

De Radikale formår at score præcis samme opbakning som i sidste uge, nemlig 4,8 procent. Det ville udløse ni mandater ved et valg og altså give Martin Lidegaards tropper to soldater mere, end de fik ved valget.

Liberal himmelflugt

Det kunne med det samme efter dannelsen af SVM-regeringen ses, at mange Venstre-vælgere fandt tilflugt i Liberal Alliances mere kompromisløse liberalisme. Sidenhen har partiet ligget meget stabilt på omkring 10 procent.

Men nu ser det ud til, at partileder Alex Vanopslagh er lykkedes med at føre LA ud på en ny himmelflugt.

Dagens måling viser nemlig, for tredje uge i træk, vind i Vanopslaghs sejl og giver partiet 13,1 procent af stemmerne og dermed hele 24 mandater. Dermed er Liberal Alliance ikke kun større end Venstre i denne måling - de er også et enkelt mandat større, end Venstre blev ved valget. Venstre ligger i dagens måling på kun 9,3 procent og står som i sidste uge til 17 mandater.

Søren Pape Poulsen kan givetvis glæde sig over, at tumulten i forbindelse med valget af kandidater til Europa-Parlamentet ikke er blevet straffet hårdere

LA’s nye himmelflugt, som nu har gjort dem større i målingerne end SF, startede omtrent samtidig med annonceringen af regeringens planer om en toptopskat. Det kan altså tænkes, at nogle borgerlige vælgere er skuffede over, at Venstre vil være med til at hæve skatterne på de højeste indkomster.

Venstre trues ligeledes af Danmarksdemokraterne, der i dagens måling står til 16 mandater og altså kun ét mandat under Venstre. Danmarksdemokraterne ligger på 8,7 procent og dermed på niveau med de sidste mange målinger.

De Konservative står til 4,9 procent af stemmerne mod 5,0 procent i sidste uge og dermed de samme ni mandater, sidste uges måling gav dem. Det er lavt, men partiformand Søren Pape Poulsen kan givetvis glæde sig over, at tumulten i forbindelse med valget af kandidater til Europa-Parlamentet ikke er blevet straffet hårdere af vælgerne de sidste uger.

Både Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige står som i sidste uge til fem mandater. Det er for Nye Borgerlige en tilbagegang på et enkelt mandat siden valget, og for Dansk Folkeparti er det præcis på niveau med valgresultatet.

Voxmeters måling er baseret på telefoninterviews med 1.004 danskere over 18 år. Den maksimale statistiske usikkerhed for opbakningen til hvert parti ligger på 2,7 procent.

Studentermedjælper på Netavisen Pio. Studerer statskundskab ved Københavns Universitet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Lad mig først endnu engang minde om, at eftersom RV meldte sig ud af rød blok op til valget sidste år, og ikke ser ud til at fortryde, giver det overhovedet ingen mening at tale om rødt flertal, hvis dette baserer sig på radikale mandater.

Og så vil jeg forsøge at finde en passende grimasse til nyheden om den fortsatte fremgang til LA. Man skulle tro, en stor del af vælgerkorpset består af masochister, men det er i virkeligheden nok bare politiske analfabeter, der er på spil her.

At regne RV til rød blok er et politisk selvmål og et fata morgana.

Ja, det har sådan set alle dage været helt galt.

Enig - Fortællingen om det røde flertal er et illusions nummer som Harry Houdini illusionens mester ikke kunne have gjort bedre - Selv såkaldte politiske kommentatorer har brugt udtrykket i flæng - Så meget for deres troværdighed ! Når de sidder og kloger sig på landsdækkende Tv kanaler -

Visse af de politiske kommentatorer er virkelig heller ikke ret skarpe. Nogle magter ikke at skelne mellem ønsketænkning og virkelighed, nogle har ikke meget andet end deres kæpheste og automatreaktioner at byde på, og nogle minder efterhånden mere om prædikater end kommentatorer.

Ja, det er svært at få øje på ( min mening ) hvad f eks en Trier Mogensen kan bidrage med af brugbar information - Alene hele hans attitude som udstråler - Kan alle se mig - kan alle høre mig bekræfter din påstand om prædikanter frem for objektive neutrale kommentatorer -

Og i Tirsdagsanalysen fra i dag er Mogensen og Kristiansen begge enige om, at der efter valget var rødt flertal, som Mette Frederiksen kunne have benyttet sig af ..

Man tager sig til hovedet. Valget ligger kun ca 10 måneder tilbage i tiden.
Det er bare ikke godt nok.

Jeg tror og håber at dem skingre og uvederhæftige Theresa ikke magter at smadre Alternativet.Det går over
LA er store fordi især V og K
er under drejede og selv med den dygtige Alex bør Saxo Banks udanske tanker aldrig kunne få så meget succes

Men det er også en udfordring for S. Noget med individualisme under kollektiv ansvar

Folk er vist ved at få øjnene op for mettes velfærd, højere skatter og afgifter, og ventelister overalt, dette
til trods for at der aldrig har været så mange offentlige ansatte på noget tidspunkt. Alt sejler uden styring
og det vrimler med spindoktorer og diverse udvalg. Det er ikke underligt ytringsfriheden prøves afviklet.

Er jeg den eneste, der har Bent mistænkt for at være en bot?

Nej , det har jeg tænkt længe. Regeringen har fortsat flertal, da ingen af de to oppositioner han danne et modspil. Venstre ligger underdrejet, og om det ændres ?? Men at LA får 13,3 % forstår jeg simpelthen ikke, hvem kan se en Vanopslagh lede landet i krise tider, en epidemi, en inflation, hvis krig truer os, det er jo utopi.
Lige nu er det de mandater der er valgt som tæller og her har SVM regeringen sit flertal, de har fortsat tre år tilbage og meget er på bedding og skal nås, før der er valg igen. Mette F. har vist sine leder egenskaber og står stærkt i sit parti, så der eringen p.t. i folketinget, måske Wammen , der kan gøre det lige så godt.