Medier: Løkke vil lukke regionerne

Statsministeren vil nedlægge landets fem regioner og i stedet erstatte de folkevalgte med udpegede bestyrelser.
Landets fem regioner skal nedlægges og erstattes med bestyrelser.

Sådan lyder konklusionen i den sundhedsreform, som regeringen fremlægger onsdag morgen. Det erfarer Ekstra Bladet fra flere centrale kilder.

Dermed står det klart, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter flere måneders spekulation og intern uro i Venstre ender med at vende tommelfingeren nedad til de 205 regionspolitikere og fem regionsformænd.

Regionerne skal i stedet erstattes af udpegede bestyrelsesmedlemmer i 21 nye sundhedsfællesskaber og en ny national sundhedsbestyrelse, skriver avisen Danmark. Regionerne fortsætter som administrative enheder kaldet sundhedsforvaltninger på de fem nuværende adresser i Hillerød, Sorø, Vejle, Viborg og Aalborg.

De nuværende regionsrådsformænd fortsætter i spidsen for de nye sundhedsforvaltninger, skriver Jyllands-Posten.

Dermed lander regeringen på en model, som ligger meget tæt på den som Netavisen Pio beskrev og omtalte 18. december.

Detaljerne i planen vil blive offentliggjort i regeringens reformudspil, men Venstres folketingsgruppe er klokken 18.30 indkaldt til en mere detaljeret gennemgang i Statsministeriet. Her deltager også repræsentanter for partiets kommunale og regionale niveauer inden den endelige offentliggørelse af sundhedsreformen på et pressemøde i Statsministeriet i morgen klokken 10, skriver Politiken.

Valget bliver afgørende

Hvorvidt regionerne i sidste ende lukker afhænger dog af udfaldet af det kommende folketingsvalg, fordi Socialdemokratiet går til valg på at bevare regionerne.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen gjorde under en debat i folketingssalen tirsdag klart, at hun vil kæmpe imod en lukning af regionerne.

”Vi vil ikke være med til en yderligere centralisering af Danmark, som regeringen lægger op til. Vi har behov for tid og nærhed og ikke det modsatte,” siger hun.

David Troels Garby-Holm er konstitueret chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook