Messerschmidt kan fejre sin formandssejr, men hvor stiller det partiet?

Formandsopgøret i DF kulminerede ved gårsdagens årsmøde, og nu skal partiet forsøge at rejse sig.
Det har været en turbulent periode for Dansk Folkeparti, hvor interne stridigheder og dårlige meningsmålinger har præget partiet.  

Og den såkaldte Meld- og Feld-sag om svindel med EU-midler, har hængt over hovedet på næstformand Morten Messerschmidt, - en sag man skulle tro, ville knuse formandsdrømmene for kronprinsen af partiet. Men sådan blev det ikke.

De seneste udviklinger i partiet er kulmineret i et formandsopgør, der fik sin ende i går ved et ekstraordinært årsmøde i Herning.

"Jeg nærer den dybeste respekt" 

Her blev Morten Messerschmidt valgt som ny formand for partiet, efter Kristian Thulesen Dahl, med en opbakning på mere end 60 procent af stemmerne.

“Jeg er glad for de, der har stemt på mig. Men jeg nærer den dybeste respekt for dem, der har stemt på Merete og på Martin og jeg nærer den dybeste respekt for både Merete og Martin,” sagde Messerschmidt i sin takketale, da stemmerne var blevet talt op.

Det er nu Messerschmidts opgave at genrejse partiet og opnå opbakning fra vælgerne, påpeger Erik Holstein, journalist og politisk kommentator i sin analyse i Altinget

“Messerschmidt skal både finde en politisk vej tilbage til vælgerne og forhindre, at partiet atomiseres i personopgør. Det sidste kan på kort sigt vise sig at være det sværeste”.

Problemer står i kø 

Efter et dramatisk formandsopgør, hvor Messerschmidt var udfordret af Martin Henriksen og Merete Dea Larsen, var der dog ingen tvivl om, hvem der havde den største opbakning i salen.

Messerschmidt fik 499 stemmer af de 828 stemmeberettigede medlemmer af partiet. 219 stemte på Martin Henriksen, mens Merete Dea Larsen fik 107 stemmer.

Der kommer nu en tid, hvor vi skal hele og samle vores parti

Men selvom Messerschmidt blev medlemmernes favorit, som kvitterede med deres stemme, var der stadig 40 procent, der stemte på andre, påpeger Elisabet Svane, der er politisk analytiker hos Politiken.

“Og man kan især lægge til dem, der har fravalgt ham. DF er fortsat et splittet parti. Og jeg ser et parti, hvor man kan forvente afskalninger, at nogle vil starte noget nyt eller gå til andre partier,” siger Svane til Politiken.

Morten Messerschmidt gjorde det klart i sin takketale, at der ikke vil være repressalier mod dem, der har kritiseret eller modarbejdet ham: 

“Der kommer nu en tid, hvor vi skal hele og samle vores parti, og hvor der vil være plads til alle. Der vil ikke komme nogen repressalier for den tid, der er gået,” sagde Morten Messerschmidt i sin tale i Hernings Kongrescenter.

Messerschmidts skal nu forsøge at skabe ro i et parti præget af tumult, og det skal der styr på i en fart, mener Noa Redington, politisk kommentator for Politiken og TV 2 News: 

“Hvis Morten Messerschmidt ikke får styr på det hurtigst muligt, vil det hele tiden handle om, hvem der er på vej ud, og at partiet er i opløsning,” siger Noa Redington til Ritzau.

Sarah Victoria Gratløv er studentermedarbejder på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Dansk Folkeparti "stiller" sig der hvor det altid har stået.. i "de blå rækker". Måske "overhalet indenom" af
NY BORGERLIGE.Hvad ikke tænkes at give de store forandringer i "højrekompagniet".

Ja, det bliver de jo nødt til, når venstrefløjen har opgivet værdikampen og den europæiske identitet. Her et lille tilbageblik til Aktuelt, den 18. juli 1970:

"På vej mod ny racisme i Danmark
Importen af fremmedarbejdere må standses, siger Venstresocialisternes forretningsudvalg i en udtalelse. Man kan ikke acceptere denne særlige form for kapitalistisk menneskehandel og siger, at ‘kapitalens forsøg på at ødelægge arbejdernes kampevne over for kapitalen må bremses’. Sker det ikke, vil der i løbet af få år af de borgerlige kunne skabes en ny racisme i Danmark, siger Venstresocialisternes forretningsudvalg."

Det er svært at samarbejde med venstrefløjen, efter at de har opgivet Danmark.

Annonce