Annonce

Mette F.: Det var en fejl at sænke selskabsskatten

S-formanden fortsætter sin forventningsafstemning med vælgerne og rækken ud efter skuffede socialdemokrater: ”Vi er blevet mere klassiske på fordelingspolitikken”
Den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, lægger nu yderligere afstand til den førte politik under Helle Thorning-Schmidt-regeringerne 2011-2015.

S-formanden fortsætter sin rækken ud efter de skuffede socialdemokrater, som Mette Frederiksen for alvor startede på under den seneste S-kongres i september, hvor S-formanden fra talerstolen gik direkte i rette med en bestemt sætning i Thorning-regeringernes regeringsgrundlag:

"Kan I huske det sidste regeringsgrundlag? Der var en enkelt formulering, som mange syntes var lidt mærkelig for en socialdemokratisk ledet regering. Det her med, at vi ville videreføre den borgerlige regerings økonomiske politik i bred forstand ... Lad os være enige om, at den formulering ikke kommer med i igen."

Mette Frederiksen går nu skridtet videre og vedgår, at også sænkningen af selskabsskatten tilbage i februar 2013 – som led i SRSF-regeringens Vækstplan Danmark – fra 25 til 22 procent var en fejl. Mette Frederiksen kommer med meldingen torsdag i P1-programmet ”Slotsholmen”:  

”Det at sænke selskabsskatten var en fejl. Ikke alene fordi det i mine øjne er en forkert måde at drive væksten på, men også fordi, det er skruen uden ende: Så kan et europæisk land sætte selskabsskatten ned, så følger nabolandet efter, og så kan det tredje land følge med. Hvis den nedadgående spiral får lov at fortsætte, så kan vi på sigt faktisk ikke finansiere de vesteuropæiske velfærdssamfund. Jeg vil gerne gå den modsatte vej og sige: De europæiske lande skal lade være med at konkurrere hinanden ned på lav skat. Jeg foreslår en europæisk solidaritetspagt, hvor vi beslutter, at vi ikke længere sænker selskabsskatten,” siger Mette Frederiksen om sænkningen af selskabsskatten.

De europæiske lande skal lade være med at konkurrere hinanden ned på lav skat

I radioprogrammet understreger Mette Frederiksen, at hun er en ”klassisk socialdemokrat”, der går meget op i velfærd, arbejdsmarkedspolitik og ulighed.

”Vi har været for liberale”

Mette Frederiksen vedstår i radioprogrammet, at Socialdemokratiet med hende ved roret er slået ind på en langt hårdere kurs på udlændingeområdet. En kurs, som hun vil fortsætte, hvis vælgerne betror hende og Socialdemokratiet regeringsansvaret.

S-formanden erkender lige ud, at Socialdemokratiet har været for liberal på udlændinge-området:

”Jeg mener, vi har været for liberale, og vi har haft en for blind tro på, at hvis mennesker kommer hertil, så vil de elske det her samfund med ligestilling mellem kønnene, et højt socialt sikkerhedsnet, næsten fuld beskæftigelse, fri og lige adgang til skoler og uddannelser (…). Det er jo ikke den gruppe, der har taget Danmark til sig, som går på arbejde, som forsørger sig selv, der sørger for at børnene kommer godt i vej, stemmer ved valgene og respekterer, de spilleregler, der er. Det er jo ikke dem, der er problemet. Problemet er, at der også er kommet mange mennesker – og man må ikke undervurdere, at det er mange, desværre, som jo ikke er demokrater i deres hjerte, som ikke tror på at grundloven skal stå over eksempelvis deres religion, som bruger deres ophold i Danmark til at begå kriminalitet eller til at undertrykke kvinder. Det er jo den integrationsudfordring vi i dag tager så alvorligt, som vi overhovedet skal.”

Drop hån og kagefejringer

Adspurgt om ikke, der også er mange, som føler sig presset af den hårde udlændingedebat, der er, lyder svaret fra Mette Frederiksen:

”Jo, det er der. Og det er et problem. Det mærker jeg rigtig stærkt.”

Mette Frederiksens opskrift er at fastholde den hårde kurs, men samtidig droppe al det skingre med kagefejringer af udlændingestramninger og hånlige udfald:

Du ser ikke mig fejre stramninger med kager eller lignende

”Jeg vil egentlig fortsætte, det jeg gør. Du hører ikke mig tale grimt om nogen. Du ser ikke mig fejre stramninger med kager eller lignende. Jeg vil fortsætte nøgternt og ordentligt med at løse de problemer, der er. Jeg synes den nuværende regering bruger lidt for meget tid på at tale om tingene – i stedet for at finde nogen rigtige løsninger. Vi må så også sige, at når der pludselig kan komme en diskussion på en højere læreanstalt i Danmark, om man må synge Carl Nielsen og den danske kulturarv. Så er vi jo nået et sted, hvor man også er nødt til – synes jeg – meget skarpt og direkte at sige: Der er en dansk kultur, vi går ikke på kompromis, vi vil ikke se censur af den, og vi vil faktisk slet ikke bruge tid på at diskutere, om vi må synge Carl Nielsens sange. Det er Danmark, og når folk kommer hertil, så må de altså også gøre sig umage med at finde sig til rette i den kultur, som vores fællesskab nu en gang er.”

En fortsat stram udlændige-kurs er efter Mette Frederiksens opfattelse en vigtig forudsætning for bred tilllid til Socialdemokratiet:

”Jeg er ikke i tvivl om, at en af forudsætninger for at en meget bred del af danskerne tror på Socialdemokratiet, det er, at vi fører en udlændingepolitik, hvor der er styr på hvor mange, der kommer hertil, og at vi kan få integrationen til at fungere – og at vi så selvfølgelig samtidig løser de reelle problemer, der er.”

Socialdemokratiet Classic

Større tilliden fra vælgerne til Socialdemokratiet hænger i meget høj grad også sammen med fortællingen om, at Socialdemokratiet med Mette Frederiksen ved roret igen er tilbage på sporet som det klassiske Socialdemokratiet.

”Vi flytter os ikke hen til et nyt sted – om det så er udlændingepolitikken eller et andet område – med mindre vi mener det. Når vi er blevet mere klassiske på fordelingspolitikken – altså den økonomiske politik og skattepolitikken – så er det fordi, vi mener det. Vi gør ikke noget uden at det er fordi, vi selv mener, det er det rigtige at gøre,” forklarer Mette Frederiksen i P1-programmet.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce